Edilii Capitalei vor să dea stingerea în Centrul Vechi. Terasele s-ar putea închide la miezul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Generală a lansat în dezbatere publică un regulament care ar urma să schimbe modul de funcţionare a teraselor din Centrul Vechi. Municipalitatea propune ca în timpul săpămânii terasele şi barurile din Centrul Istoric să fie deschise până la ora 24.00, iar în weekend să se închidă o oră mai târziu. De asemenea, va fi interzisă amenajarea acestor spaţii cu mobilier din plastic, iar reclameele şi plasmele TV ar urma să dispară definitiv.

Noul set de reguli propus de Municipalitate prevede ca terasele sezoniere din interiorul zonei delimitate de Bd. Elisabeta, Bd. Carol, str. Hristo Botev, Bd. Corneliu Coposu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei, să poată funcţiona doar până la ora 22.00 în timpul săptămânii, respectiv 23.00 în zilele de weekend.

Terasele amplasate în perimetrul străzilor Lipscani, Bd. I.C. Brătianu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei ar urma să beneficieze de un regim special, acestea putând funcţiona, de luni până joi, până la ora 24.00, iar în restul zilelor putându-şi extinde programul cu încă o oră.

Protejarea arealului de patrimoniu, principala motivaţie

În expunerea de motive, ataşată proiectului de hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), document semnat de edilul şef al bucureştiului, Sorin Oprescu, se menţionează că setul de reguli are ca obiectiv protejarea arealului de patrimoniu dar şi confortul locuitorilor din zonă. 

“Plecând de la un set de probleme reale, precum agresarea şi degradarea peisajului urban, inclusiv prin amenajarea inadecvată a teraselor sezoniere, se doreşte ca prin implementarea unui set de măsuri, inclusiv prin reglementarea activităţilor de alimentaţie publică pe terase sezoniere în Centrul Istoric Bucureşti, să se amelioreze imaginea urbană a unei zone de interes naţional şi internaţional, să sporească atractivitatea acestui obiectiv turistic cu un real potenţial de dezvoltare economică şi să se îmbunătăţească în acelaşi timp confortul şi condiţiile de viaţă ale rezidenţilor şi utilizatorilor spaţiilor din acest perimetru”, se arată în documentul intitulat “Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti”, notează NewsIn.

Terasele vor fi amplasate doar pe străzile mai late de 4 metri

În actul propunerii de dezbatere se mai menţionează şi că, terasele sezoniere amenajate în Centrul Istoric pot fi deschise numai în perioada 15 martie - 15 noiembrie, doar după ce  se obţine avizul de amplasare de la Direcţia Generală Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Capitalei.

O altă prevedere nouă a setului de reguli propuse de Primăria Generală limitează spaţiul pe care aceste terase se pot întinde. Astfel, ele vor fi amplasate pe o desfăşurare de front egală cu lungimea faţadei punctului de lucru al agentului economic şi fără obturarea acceselor în imobil şi numai în faţa punctelor de lucru.

 “La avizare se va urmări pe cât posibil ca terasele sezoniere învecinate să aibă lăţimi egale în aşa fel încât să existe un aliniament egal raportat la faţada în care agentul economic îşi desfăşoară activitatea”, se menţionează în proiectul de reguli.

În ceea ce priveşte terasele amplasate pe străzi, încluse în acest perimetru, neprevăzute cu trotuare,  acestea vor primi avizul necesar funcţionării doar dacă pot lăsa, pe mijlocul străzii, o zonă liberă de cel puţin 4 metri lăţime. Foarte important de menţionat este că, pe străzile mai înguste de 4 metri, nu se va mai putea amenaja nici o terasă.

Pe străzile cu trotuare se vor putea amplasa terase sezoniere doar dacă trotuarul are o lăţime minimă de 3 metri şi după amplasarea terasei mai rămâne un spaţiu de minim 1,5 metri, destinaţi pietonilor. Este exclusă amplasarea teraselor pe carosabil, în afara cazurilor în care străzile respective sunt exclusiv pietonale, caz în care se va asigura un spaţiu liber de minim 4 metri, pentru intervenţiile de urgenţă.

Fiecare terasă va avea evenimente culturale

Pentru obţinrea aprobarii de amplasare a unei terase sezoniere, cei interesaţi ar trebui să îndeplinească un set de criterii obligatorii. Este obligatorie dotarea unei astfel de terase cu grup sanitar şi sistem de iluminat propriu, iar mobilierul trebuie asigurat, pentru a îndeplini condiţiile de siguranţă în exploatare.

De asemenea, pentru a deschide o terasă în Centrul Vechi al Capitalei va trebui depusă o documentaţie care va include, printre altele, un set de fotografii color cu tipul de mobilier utilizat, o schiţă detaliată a amplasamentului sau dovada contractului de salubrizare.

O altă prevedere interesantă stipulată de CGMB este cea conform căreia fiecare terasă sezonieră din Centrul Istoric trebuie să prezinte un program de activitate culturală, care să cuprindă cel puţin un eveniment cultural pe lună şi să afişeze permanent, cât mai vizibil, meniul cu preţurile practicate, în limba română şi într-o altă limbă de circulaţie internaţională.

Alte prevederi ale noului set de reguli pe care propietarii de terase sezoniere în Centrul Vechi al Capitalei ar trebui să le respecte:

  • Sunt interzise folosirea jardinierelor din plastic şi a plantelor decorative artificiale
  • Este interzisă construirea platformelor şi a folosirii covoarelor din materiale plastice
  • Toate umbrelele ar trebui să se încadreze în cromatica alb - beige
  • Se vor folosi doar seturi identice de mobilier pentru decorarea unei terase
  • Se vor folosi doar piese de mobilier cu structuri de lemn sau metal, în concordanţă cu arhitectura clădirii, iar mobilierul din plastic sau cel pliant va fi interzis
  •  Va fi permisă doar publicitatea în nume propriu sau pentru firma contractată de agentul economic pentru amenajarea terasei, cu respectarea paletei cromatice
  •  Spectacolele live se vor termina până la ora 22.00
  •  Nunţile, botezurile şi alte astfel de evenimente nu pot fi organizate pe terase
  •  Este interzisă amplasarea automatelor de vânzare, a instalaţiilor frigorifice, de preparare a produselor sau spălare a veselei, standurile sau vitrinele de prezentare a produselor şi aparatura de tip TV, plasmă, LCD, LED, video-proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora
  • Este interzisă prepararea oricăror produse alimentare în aer liber, excepţie făcând doarcele amenajate în cadrul unor festivaluri sau alte manifestări culturale
  •  Propietarii de terase sezoniere sunt obligaţi să dezafecteze amplasamentul în cazul unor lucrări administrative de infrastructură

Nerespectarea prevederilor regulamentului va constitui contravenţie, amenzile fiind cele din actele normative în vigoare sau între 1.000 şi 3.000 de lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite