Primăria Bucureşti vrea să preia în administrare „Aşezământul Brătianu”: Imobilul necesită restaurări şi consolidări urgente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asezamintele Bratianu

Consiliul General al Municipiului Bucureşti cere Guvernului să transfere în administrarea sa „Aşezământul Brătianu”, imobil ce necesită „restaurări şi consolidări urgente”, situat în strada Biserica Amzei, şi să îl declare din bun de interes naţional în bun de interes public local.

Potrivit unui proiect care va fi dezbătut în şedinţa din 12 decembrie, aici va fi amenajat „un spaţiu cultural şi educaţional”, iar în cazul nerespectării destinaţiei imobilului, el va reveni de drept în domeniul public al statului, conform prevederilor în vigoare.

Clădirea de patrimoniu a fost construită între anii 1908 - 1947, sub îndrumarea lui Petre Antonescu. Ion I.C. Brătianu voia s întemeieze aici o bibliotecă pentru pasionaţii de studiu şi cercetare.

În prezent, imobilul - demisol, parter, etaj şi mansardă - este sediul „Colecţii speciale”, adăpostind manuscrise, stampe, hărţi, fonduri de arhive personale şi fotografii. Situaţia lui este „precară, deoarece clădirile cuprinse în aşezământ necesită restaurări şi consolidări urgente”.

Sălile sunt decorate, între altele, cu fresce de mozaic aurit, candelabre de Murano şi mese de lucru din lemn masiv. Uşile şi ferestrele sunt încărcate de elemente decorative, sculptate cu profilaturi în stilul pisaniilor prezente în bisericile secolului al XVIII-lea.

Grădina interioară, unde a fost păstrat pavajul original, este una dintre cele mai vechi din Bucureşti, conceptul aparţinând Elisei Brătianu. Ea a fost deschisă publicului în 1937.

„Centenarul Marii Uniri este momentul în care românii au scris cu sânge istoria ţării şi modernizarea sa. Ion I.C. Brătianu nu a făcut excepţie, deoarece întreaga sa viaţă a fost dedicată realizării României libere şi unite, iar pentru păstrarea memoriei sale considerăm necesară intervenţia asupra Aşezământului Brătianu, pentru a nu se pierde un adevărat simbol al culturii româneşti”, se arată în expunerea de motive.

Imobilul din strada Biserica Amzei 5-7 face obiectul a trei dosare constituite în temeiul Legii 10/2001, nesoluţionate până în prezent, precum şi al mai multor dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Protocolul de preluare a imobilului va fi semnat în cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite