Preşedintele Poloniei a fost la mormântul bunicului de la Bellu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lech Kaczynski, fostul preşedinte al Poloniei, mort în tragedia aviatică din Rusia,  era legat de România prin rudele sale înmormântate la Cimitirul Bellu Catolic.

Potrivit Ambasadei Poloniei la Bucureşti, în Cimitirul Bellu Catolic este înmormântat bunicul, din partea mamei, al fostului preşedinte, socrul bunicului şi câteva rude ale acestuia.

Wincenty Adam Jasiewicz, bunicul lui Lech Kaczynski, a murit de cancer la Bucureşti, unde a fost trimis pentru tratament, la 27 noiembrie 1941. Nea Marinică, horticultor în Cimitirului Bellu din 1947, a fost martorul vizitei lui Lech Kaczynski la mormântul rudelor.

„ În urmă cu mai bine de 10 ani, mormântul a fost vizitat de o delegaţie a Poloniei, printre care se afla şi Lech Kaczynski, care nu era preşedinte pe atunci. La mormânt vin de obicei cu flori şi lumânări, polonezi care locuiesc în Bucureşti“, a spus nea Marinică, care de curând a împlinit 81 de ani.

„Polonezii sunt foarte uniţi“

Administratorul Cimitirului Bellu Catolic, preotul Augustin Cadar, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ că la mormântul rudelor preşedintelui este în grija Ambasadei Polone la Bucureşti. „Mormântul este foarte îngrijit, atât de noi, cât şi de oficialii de la Ambasadă.Imediat după producerea tragediei aviatice, un grup de tineri polonezi au venit la mormântul bunicului preşedintelui cu flori şi lumânări. Polonezii sunt foarte uniţi“, a explicat părintele Augustin Hadar. 

Bunicul fostului preşedinte al Poloniei, Wincenty Adam Jasiewicz, s-a născut în 1891, a urmat Şcoala de Cadeţi la Pskow şi la Polock, iar în 1912 a absolvit Şcoala Militară de Cavalerie la Elizawetgrad. A luptat în războiul polono-bolşevic în perioada 1918-1921, fiind distins cu ordinul Virtutea Militară de gradul al V-lea. În 1939, colonelul a fost trimis în România pentru a fi tratat de cancer. Din cauza bolii de care suferea, nu a luat parte la războiul de apărare din 1939.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite