Premieră în România: o echipă de medici bucureşteni vindecă epilepsia printr-o operaţie pe creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi chirurgi, neurologi şi biofizicieni din România vor efectua o intervenţie de implantare pe creier a unui dispozitiv, prin ajutorul căruia s-ar putea găsi tratamentul pentru epilepsie.

Operaţia are loc azi, 29 februarie, în cadrul Spitalului Bagdasar – Arseni din Bucureşti.

Intervenţia este o premieră în România şi are ca scop identificarea exactă a locului în care se află focarul epileptic, în vederea extragerii lui ulterioare pentru vindecarea epilepsiei.

Operaţia va fi realizată pe un pacient care suferă de epilepsie focală, care este localizată în zona vizuală a creierului.

Mai exact, medicii îi vor implenta pacientului pe creieri mai mulţi electozi, cu ajutorul cărora acesta va fi testat timpm de două săptămâni, prin îregistrarea activităţii electrice a creierului în diverse zone de interes.

„Aceste înregistrări au ca scop delimitarea clară a zonei din care pornesc crizele şi relaţia acesteia cu ariile vizuale, care trebuie conservate în timpul intervenţiei chirurgicale“, se arată într-un comunicat.

Intervenţia va fi realizată de o echipă multidisciplinară formată din chirurgi, neurologi şi biofizicieni, condusă de doctor Jean Ciurea. După operaţie, pacientul va fi transportat la Spitalul Universitar, în Unitatea de Monitorizare pentru Epilepsie.

Metoda care va fi folosită se numeşte „stereoelectroencefalografie“ şi a fost pusă la punct de către o echipă de medici francezi condusă de Jean Talairach şi Jean Bancaud, în Spitalul Saint Anne din Paris, la mijlocul anilor `70.

România se află printre primele ţări care adoptă această metodă a cărei dificultate constă în a reuşi implantarea electrozilor, fără a afecta vasele de sânge ale creierului şi a feri pacientul de complicaţii hemoragice.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite