Povestea chinezului care a decis să trăiască în România: românii sunt gazde primitoare, au mâncare bună şi o vreme foarte frumoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Allen Zhangxi are 28 de ani şi a ajuns în România prin multinaţionala la care este angajat. FOTO Arhiva personală
Allen Zhangxi are 28 de ani şi a ajuns în România prin multinaţionala la care este angajat. FOTO Arhiva personală

Medici, ingineri sau contabili, un număr însemnat de români aleg să părăsească locul în care s-au născut.  Lipsa banilor îi îndeamnă  să îşi caute în străinătate o viaţă mai bună. În tabăra cealaltă, sunt străinii care aleg să trăiască în România zilelor noastre: o Românie împânzită de maidanezi  şi care se află în coada Europei, din multe puncte de vedere.

Adevărul.ro  vă spune povestea unuia  dintre străinii care au decis să lucreze în România, în ciuda numeroaselor recorduri negative pe care ţara noastră le înregistrează.

Din China, direct în România

Allen Zhangxi (28 ani) este unul dintre străinii care au ajuns în ţara noastră în urmă cu câteva luni şi care a decis să rămână în continuare. Lucrează la o companie multinaţională care i-a propus un loc de muncă în România. Iniţial, nu a părut foarte încântat de alegerea făcută, dar acum crede că a luat o decizie foarte bună: „Şeful meu mi-a spus că a găsit un post vacant în România, iar eu i-am acceptat oferta. Până la urmă s-a dovedit a fi un loc bun în care să trăieşti” , povesteşte Allen.

La un continent distanţă, în oraşul Shenzen din sudul Chinei, se află soţia lui Allen. În scurt timp, se va muta şi ea în România, alături de soţul şi de copilul pe care îl aşteaptă.  Nu mai pot sta despărţiţi pentru că distanţa foarte mare şi vizitele dese sunt foarte obositoare pentru amândoi.

„Românii sunt reci în exterior, dar calzi în interior”

Încă de când a păşit prima dată pe pământ românesc  a  simţit căldura din interiorul oamenilor de aici. Deşi,  Allen nu îi consideră pe români ca fiind pe lista celor mai vesele popoare, crede despre aceştia că sunt nişte gazde foarte primitoare: „Deşi la început par neprietenoşi pentru că nu prea zâmbesc, în cele din urmă se dovedesc  a fi nişte gazde uimitoare” , spune tânărul din China.

Atunci când nu munceşte, îşi petrece timpul liber în compania oamenilor cu care s-a împrietenit. Participă deseori la evenimente în cadrul cărora socializează cu români, care îl îndrumă şi care îl lămuresc atunci când lucrurile nu sunt clare pentru el. De curând, a devenit membrul  unui asemenea club, care îl ajută să se integreze printre locuitorii noii sale ţări.

Colega de muncă a lui Allen, iubeşte România cu aceeaşi putere. Aceasta, după cum povesteşte tânărul, s-a apropiat foarte mult de o familie din România, care o consideră ca fiind fiica lor. Noua „familie”  a fetei, cea din ţara noastră, are foarte mare încredere în tânără: „Colega mea a devenit un fel fiică pentru familia din România. Are acces la toate casele pe care aceştia le au în Costanţa, acolo unde locuiesc” , declară Allen.

Avantajele României: mâncare bună, casă ieftină şi vreme frumoasă

Pentre lucrurile care l-au făcut pe tânărul chinez să rămână în România sunt  preţurile din ţara noastră, în special în ceea ce priveşte locuinţele. Pe lângă casele ieftine, Allen se declară foarte mulţumit de produsele alimentare care se găsesc pe rafturile magazinelor. Preţurile avantajoase şi calitatea foarte bună este un atu al acestora.

Bărbatul nu are cetăţenie încă, dar şi-ar dori să o obţină în viitor. Singurele gânduri care îi întunecă entuziasmul sunt câinii maidanezi şi lipsa indicatoarelor în limba engleză: „Aici nu există niciun semn în limba engleză. Este foarte greu pentru un chinez abia sosit în ţară să se descurce fără să înţeleagă limba română. Şi câinii comunitari sunt o altă mare grijă de-a mea. Sunt foarte mulţi şi foarte agresivi” .

Deşi nu se simte în siguranţă din cauza câinilor maidanezi care umblă pe străzile Bucureştiului şi abia se descurcă fără indicatoare în limba engleză, Allen a decis să trăiască în România. Nici câinii fără stăpân şi nici o limbă pe care încă nu o înţelege nu l-au făcut să părăsească  ţara noastră, cu atât mai mult cu cât este decis să înveţe limba română.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite