POVEŞTI DE BUCUREŞTI Află 10 lucruri pe care nu le ştiai despre Bd. Elisabeta, primul bulevard construit vreodată în Capitală. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citeşte despre „Maidanul lui Duca" şi celebrul Broadway din Bucureştiul începutului de secol XX.

1. Primul bulevard din Bucureşti a fost trasat în 1872 prin faţa Universităţii şi a fost prelungit către Calea Victoriei de astăzi.

2. Potrivit istoricilor, pentru eliberarea spaţiului necesar construirii bulevardului au fost demolate zidurile şi chiliile Mănăstirii Sarindar, care se afla chiar pe locul unde este acum Cercul Militar Naţional.

3. Acest prim bulevard de Bucureşti despre care vorbim s-a numit iniţial Bd. Academiei. Ulterior s-a numit Bd. Republicii. Mai târziu a devenit o porţiune a bulevardului Elisabeta, botezat după numele reginei Elisabeta de Wied, soţia regelui Carol I.

image
image
image

Click pe poze pentru GALERIA FOTO!

4. Între 1855 şi 1867, la intersecţia Bd. Elisabeta cu Calea Victoriei a fost construit hotelul Bulevard, după nişte planuri ale arhitectului Alexandru Orăscu.

5. Tot Alexandru Orăscu este arhitectul care a proiectat clădirea Universităţii din Bucureşti.

6. După intersecţia cu Calea Victoriei era pe vremuri un deal, ale cărui urme se văd şi în ziua de azi: bulevardul are o pantă uşoară, pe porţiunea cuprinsă între Cercul Militar Naţional şi parcul Cişmigiu.

7. Conform istoricilor, în zona Cişmigiului era un teren viran denumit, în secolul al XIX-lea, „Maidanul lui Duca". Aici se aflau fotografi ambulanţi cu aparate cu trepied, menajerii şi dughene de unde vechii bucureşteni puteau cumpăra grătare şi vin.

8. „Maidanul lui Duca" a fost desfiinţat în 1906. Ca punct de reper, pe locul lui a fost construit Palatul Primăriei.

9. Bulevardul Elisabeta a început să capete aspectul de astăzi în perioada imediat anterioară Primului Război Mondial.

10. La începutul anilor '20, B-dul Elisabeta a devenit un veritabil Broadway bucureştean. Aici erau cele mai mari săli de cinema ale acelor vremuri.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite