Poluare extremă în Bucureşti. Depăşiri de peste 900% ale limitei admise. Explicaţiile ministrului Mediului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nivelul de poluare din Bucureşti a atins niveluri record duminică seară.
Nivelul de poluare din Bucureşti a atins niveluri record duminică seară.

Poluarea a atins limite record duminică seara şi luni dimineaţă în Capitală, cu depăşiri de PM 2.5 şi PM 10 duminică seara şi luni dimineaţa. Depăşirile au fost de peste 900% faţă de limita admisă.   Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că unul dintre motivele pentru care a apărut acest episod de poluare ar fi arderile necontrolate din Bucureşti şi judetul Ilfov.

UPDATE După verificările făcute Ministeru Mediului a stabilit că debutul alertei atmosferice s-a produs în jurul orei 21.00, vârful maxim de poluare fiind înregistrat în jurul orelor 3.00. În acest interval, staţiile din reţeaua naţională de monitorizare a aerului au înregistrat depăşiri ale limitelor admise de până la 8 ori pentru PM10, inclusiv depăşiri ale oxizilor de azot. 

„Episodul de azi noapte a apărut în urma unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din Bucureşti şi judeţul Ilfov, incendiul semnalat la ora 00:00 la Gara de Nord precum şi arderi de vegetaţie sau cauciucuri în cursul nopţii de duminică spre luni. Episodul de poluare nocturnă a fost favorizat şi de condiţiile de calm atmosferic care, practic, în lipsa vântului, a menţinut poluanţii deasupra Capitalei. În prezent, situaţia este mai aproape de normalitate, tendinţa poluanţilor fiind în scădere", a spus ministrul Costel Alexe.

Ministrul Mediului a adăugat că, judecând după dimensiunea poluării de azi noapte, arderile necontrolate nu pot fi singura cauză. 

„Vreau să mai spun că n-ar trebui să creadă cineva că am avut acest episod de poluare doar din cauza arderilor necontrolate din jurul Bucureştiului. Avem şi noi suspiciuni de activităţi industriale care se desfăşoară judeţul Ilfov sau în Bucureşti, mai ales noaptea, care evacuează în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi. În momentul de faţă, avem în judeţul Ilfov 46 de firme autorizate şi 69 în municipiul Bucureşti, care desfăşoară activităţi economice care includ procese de ardere".

UPDATE Medicii specialişti susţin că poluarea poate avea consecinţe imediate şi tardive asupra aparatului respirator, iar unele dintre acesta pot avea ca efect chiar şi scăderea duratei de viaţă.  „Creşterea nivelului de poluanţi poate produce acutizări ale bolilor cronice pulmonare şi reacţii alergice, mai ales la persoanele atopice, dacă vorbim de efecte imediate.  Efectele pe termen lung ale poluării asupra aparatului respirator produc creşterea declinului funcţiei pulmonare, nevoia de servicii medicale crescute la pacienţii cu boli cronice, costuri crescute cu serviciile de sănătate şi scăderea duratei de viaţă”, susţine Beatrice Mahler-Boca, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Beatrice Mahler-Boca are şi câteva sfaturi pentru cei care se confruntă cu situaţii precum cea din Capitală, unde normele de poluare au fost depăşite în noaptea de duminică spre luni şi cu peste 900 la sută. „Sunt obligatoriu de evitat zonele cu trafic intens şi trebuie evitată aerisirea încăperilor în perioadele de poluare intensă.  Este preferabilă folosirea aparatelor de aer condiţionat, întreţinute corespunzător. Oricum, persoanele cunoscute cu afecţiuni cronice trebuie să evite deplasările, iar dacă acestea sunt strict necesare cei în cauză trebuie să aibă la îndemână medicaţie utilă în criză”, a mai preciazat managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta. 

UPDATE Conform platformei independente aerlive.ro, la ora 11,00, aerului în Capitală era tot extrem de poluat existând depăşiri masive la staţiile Iuliu Maniu, Piata Romană, Universitate, Băneasa, Expoziţiei, Ion Mihalache şi Moşilor. La staţia Iuliu Maniu, de exemplu. se înregistrau 163 de micrograme de particule PM 10 la metru cub în timp de valoarea limită zilnică pentru protecţia sănătăţii umane este conform legii de numai 40 de micrograme la metru cub, depăşirea fiind de peste 300 la sută.

UPDATE Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că unul dintre motivele pentru care a apărut acest episod de poluare ar fi arderile necontrolate din Bucureşti şi judetul Ilfov. “Conform IGSU, a fost un incendiu la Gara de Nord. A mai fost incendiu de vegetaţie forestieră la Crevedia pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi. În plus s-au înregistrat arderi de anvelope şi de alte deşeuri. E primăvară, lumea face curăţenie prin curte şi dau foc la tot ce găsesc. Apoi, avem suspiciuni de activităţi industriale care au loc mai ales noaptea in jurul Capitalei”, a precizat ministrul Mediului. Costel Alexe a mai arătat că în Bucureşti şi Ilfov sunt peste 110 firme autorizate care au în specificul de activitate arderea de deşeuri. Toate acestea urmează să fie controlate în această săptămână. 

În fine, ministrul Mediului a spus că, din cauza proastei gestionări a problemei poluării, a cerut demiterea conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti. ”Avem şi în cadrul ministerului un elefant, iar acel elefant este  Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), care în momentul de faţă are reale carenţe şi de management şi mai ales de comunicare. Nu este firesc ca cei din conducerea ministerului, când avem astfel de depăşiri să afle de pe Facebook, norocul meu că eram treaz şi evident ar fi trebuit ca această informaţie să vină de la ANPM sau de la APM Bucureşti. Primim tot mai des semnale că siteurile nu funcţionează, că au multe alte carenţe şi în această dimineaţă am solicitat demiterea conducerii APM Bucureşti şi a directorului de acolo”, a anunţat Costel Alexe.

Întrebat, în condiţiile în care depăşirile au fost foarte mari, de ce populaţia nu a fost avertizată şi pe viitor cum va fi avertizată, ministrul a răspuns: „În momentul de faţă, populaţia fie din aceste reţele de senzori independenţi, fie de pe siteul nostru, putea să afle care este calitatea, dar nu s-a transmis acel mesaj de alertă. Avem speranţa că după modernizarea şi eficientizarea activităţii ANPM-ului, prin sistem dispecerat şi evident cu cei de la ISU să se comunice cât mai des şi mai eficient astfel de episoase de poluare a aerului”

   ***********************************************************

UPDATE  Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat declaraţii de presă astăzi, la ora 10.00, după ce la sediul instituţiei a fost convocată o întâlnire de urgenţă.

În cursul nopţii de duminică spre luni s-au înregistrat depăşiri chiar şi cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) şi de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni - de la praf sau polen).

Luni dimineaţă, la ora 8:00, senzorii de la Lacul Morii raportau depăşiri de 754% peste limita maxim admisă pentru PM2,5.

Acest lucru înseamnă 189 de micrograme pe metrul cub - faţă de limita de 25 µg/m³ admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

La PM10, senzorii înregistrau depăşiri de 476% peste limita maxim admisă - adică 238 de micrograme pe metrul cub - faţă de limita de 50 µg/m³.

Oana Neneciu, directorul executiv al fundaţiei Ecopolis, care gestionează în parteneriat cu ETA2U reţeaua independentă de monitorizare a calităţii aerului - aerlive.ro, a dat câteva explicaţii despre poluarea nocturnă şi din weekend pentru HotNews.ro.

”Dacă plouă avem verde, totul este ok, dacă este ceaţă este din ce în ce mai rău şi lucrurile se duc spre smog din punctul meu de vedere pentru că ceaţa ţine particulele de praf jos şi aproape de zona unde noi respirăm, se crează un nor de PM-uri şi de asta simţi în anumite zone că te sufoci pe stradă. Am mai observat că seara şi în weekend-uri sunt nişte niveluri de poluare un pic inexplicabile. Noi avem un colaborator, profesor universitar la Geografie, şi la el ne ducem să ne dea explicaţii. El ne-a spus că se face o inversiune termică noaptea, practic devine mult mai frig, iar particulele astea sunt ţinute mai jos, dar asta nu prea explică fiindcă ziua ai foarte mult trafic şi nu explică diferenţele mari. Şi a mai zis de încălzirea termică, seara vine lumea acasă şi dă drumul la căldură mai tare. Pe de altă parte există acest miros sufocant în Nordul Capitalei, ştiu pentru că şi eu stau acolo, iar câteodată, seara, există un miros de ars. Grupurile de iniţiativă care urmăresc problema spun că există arderi nelegale la gropile de gunoi”, a explicat Oana Neneciu.

Duminică noapte, senzorii din Pantelimon înregistrau depăşiri de PM2,5(foto jos) 

air

Senzorii înregistrau în zona Mihai Bravu depăşiri de 600% pentru poluarea PM10.

airlr
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite