Pictura murală cu Sfântul Gheorghe din Centrul Istoric al Capitalei a fost ştearsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cursul zilei de sâmbătă, pictura a fost acoperită cu var FOTO Facebook
În cursul zilei de sâmbătă, pictura a fost acoperită cu var FOTO Facebook

O pictură cu Sfântului Gheorghe realizată pe zidul unei clădiri din Centrul Istoric al Capitalei a stârnit controverse atât din punct de vedere al reprezentării Bisericii, cât şi din punctul de vedere al autorităţilor, care spun că nu s-a cerut aviz . În urma presiunilor realizate de Biserică şi de enoriaşi, autorităţile au decis ca pe 11 mai, lucrarea să fie modificată, însă pe 9 mai, desenul a fost acoperit cu var.

UPDATE „Având în vedere afirmaţiile conform cărora "imaginea Sfântului Gheorghe a fost acoperit cu lavabila de angajatii Primariei", Primăria Municipiului Bucureşti informează că nu a şterş pictura de pe clădirea din vecinătatea Bisericii Sf. Gheorghe. Aceasta se află pe o proprietate privată drept pentru care, conform legii, nu putea fi ştearsă de municipalitate. Mai mult decât atât, la Primăria Municipiului Bucureşti nu a fost înregistrată nicio solicitare de ştergere a picturii, nici din partea Consiliul Parohial al Bisericii Sf. Gheorghe cel Nou şi nici din partea cetăţenilor“, au precizat reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Pe 21 aprilie, pe o clădire proprietate privată situată în Piaţa Sfântul Gheorghe trei artişti, Irlo, Obie Platon şi Kero, au realizat, la iniţiativa Interesting Times Bureau, o pictură care i-a pus pe jar pe unii credincioşi: desenul redă o reinterpretare a luptei duse de Sfântul Gheorghe cu un balaur.

„Noi nu am mers la primărie să luăm autorizaţie, am avut doar acordul proprietarilor clădirii. Cei de la biserică s-au dus şi au cerut să ştergerea desenului“, a precizat Irlo Doidoi. De asemenea, acesta a ţinut să precizeze că pictura va fi modificată până luni, 11 mai, aşa cum au cerut autorităţile. Însă nu a mai apucat să fie modificată, deoarece, sâmbătă, 9 mai, o echipă de alpinişti a acoperit deja cu var întreg peretele. 

Mai mulţi bucureşteni s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi au anunţat un protest: „Vă propunem un exerciţiu de solidaritate şi vă invităm la un flashmob paşnic luni, în faţa picturii din Piaţa Sf. Gheorghe, în momentul în care artiştii ar trebui să rezugrăvească lucrarea. Vom aduce fiecare reprezentări cât mai diferite ale Sfântului Gheorghe, pentru a susţine libertatea de interpretare a unei lucrări, fără de care istoria artei ar fi fost stearpă. Reconstruim din ele imaginea Sfântului Gheorghe, care tocmai a fost acoperit cu lavabilă de angajaţii primăriei“, se arată pe pagina evenimentului.

pictura sfantul gheorghe stearsa

Iniţial protestul a fost anunţat pentru faţă de decizia autorităţilor de modificare a picturii Sfântului Gheorghe. „Trei artişti români (Irlo, Obie Platon şi Kero) au realizat, la invitaţia Interesting Times Bureau, o pictură murală în Piaţa Sf. Gheorghe din Bucureşti. Pictura e o interpretare liberă a imaginii Sfântului Gheorghe, în luptă cu balaurul. La scurt timp după terminarea picturii, care a necesitat multă muncă susţinută, parohia din apropiere a invocat revolta credincioşilor din zonă şi a făcut presiuni pentru refacerea lucrării“, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului. Organizatorii protestului au spus că vor anunţa ora şi locul protestului curând, în funcţie de condiţiile meteo.

pictura sfantul gheorghe stearsa

Atracţia artiştilor pentru kilometrul 0 al Bucureştiului i-a supărat pe enoriaşi

„Am primit o reclamaţie din partea enoriaşilor. De fapt, părintele a primit o reclamaţie din partea enoriaşilor şi, cumva, au cerut să fie schimbată lucrarea, pentru că este prea grea în percepţia lor“, a declarat, vineri, Iustin Moldovan, curatorul şi organizatorul grupului N.O.M Crew, format din Obie Platon - Mr. Kero - Irlo works, scrie Mediafax.
El a precizat că au discutat cu proprietarul clădirii şi au avut acordul acestuia pentru a realiza acea pictură. Iustin Moldovean a declarat că ONG-ul Interesting Times Bureau i-a sponsorizat pe artişti cu suma necesară materialelor.

pictura sfantul gheorghe stearsa

Pe de altă parte, el a povestit că, în urmă cu doi ani, echipa a cărui curator este a realizat picturile de la Garajul Ciclop din Bucureşti. "Am mai colaborat la diverse festivaluri, o să avem şi un festival acum, la sfârşitul lui mai, între 28 şi 30 mai, Intersection, care cuprinde mai multe tipuri de artă, de la film, muzică, performance. Suntem destul de constanţi", a mai spus Moldovan.

Întrebat de ce au ales tema cu Sfântul Gheorghe, el a precizat că "acolo este kilometrul 0 şi asta i-a inspirat foarte mult". "Noi nu am vrut să dăm în biserică, am vrut să facem chestia asta, doar că ne-a inspirat zona respectivă. După cum ştiţi, în zonă este mare mizerie, iar, după ce am terminat noi, au mai venit şi alţi artişti, chiar unul străin, şi au realizat un desen pe uşa unei case din zona aceea", a mai spus Moldovan.

Biserica spune că nu cenzurează arta

În acest context, Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii Sfântul Gheorghe-Nou din Capitală, a declarat că a primit sesizări din partea Consiliului Parohial şi a credincioşilor din zonă, „care au avut o discuţie amiabilă cu domnul Thomas (George - n.r.), proprietarul clădirii, şi s-au înţeles să schimbe desenul de acolo“.

„Discuţia a fost a asociaţiei de locatari, ei s-au înţeles. Nu înţeleg de ce apare balamucul acesta, de ce pun Biserica într-o discuţie care nu îşi are sens şi nu îşi are loc. Biserica nu a avut nicio discuţie cu nimeni", a spus Cărămizaru.

pictura sfantul gheorghe stearsa

„Nu i-am cenzurat pe domnii care au pictat, Biserica nu cenzurează pe nimeni, dar, în acelaşi timp, şi biserica, şi credincioşii pot avea opinia lor", a completat Emil Nedelea Cărămizaru.

Pe de altă parte, Graţiela Bârla, avocatul unei asociaţii de locatari din zona respectivă, a declarat că o zonă protejată istoric nu poate fi modernizată. „Nu poţi, pentru că altfel ar fi o situaţie discriminatorie. Locatarii nu îşi pot vărui blocul, deşi au căzut bucăţi de casă, (...), dar, pe de altă parte, ai da aviz unui proprietar să facă o pseudomodernizare a zonei istorice a Capitalei", a spus aceasta.

image

Ea a mai precizat că este sigură că nu există un aviz pentru această pictură, nici din partea Ministerului Culturii, nici a Primăriei, pentru că imobilul alăturat clădirii unde este reprezentarea grafică a intrat în programul pentru reabilitare şi, pentru a reface faţada, le-a trebuit autorizaţie de Ministerul Culturii. „Nu avem voie să schimbăm ferestrele. În acest context, este clar că nu au avut o autorizaţie ca să picteze în zona protejată istorică nişte drăcuşori pe pereţi şi un Sfântul Gheorghe care are faţă de extraterestru“, a mai spus aceasta.

Avizul pentru pictura cu Sfântul Gheorghe, primit „parţial“

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au declarat că, pentru modificări aduse zidului acelei clădiri, care se află în centrul istoric, nu s-a cerut aviz, aşa cum prevede legea în cazul imobilelor aflate în zonă protejată.
Proprietarul clădirii a cerut şi primit autorizaţie pentru consolidarea şi reamenajarea imobilului, dar nu şi pentru a realiza acea pictură pe unul dintre pereţii casei, au precizat sursele citate.

De asemenea, întrebat dacă au avut autorizaţiile de care aveau nevoie pentru a realiza acest desen, Iustin Cărămizaru a declarat că a avut „o parte din ele“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite