Pictura murală de pe un hotel din centrul Bucureştiului este dedicată unui pilot militar. Cine este veteranul Armatei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima operă de artă închinată unui veteran al Armatei Române. Ion Dobran este pilotul căruia îi este dedicată pictura. Foto Facebook / Obie Platon
Prima operă de artă închinată unui veteran al Armatei Române. Ion Dobran este pilotul căruia îi este dedicată pictura. Foto Facebook / Obie Platon

Ion Dobran, în vârstă de 102 ani, este ultimul pilot român în viaţă care a luptat în al Doilea Război Mondial. El este celebrat de către armată printr-o pictură murală care se află pe faţada unui hotel din centrul Bucureştiului. Este prima operă de artă dedicată unui veteran al Armatei Române.

Pictura ilustrează bătălia aeriană din iunie 1944, când Ion Dobran a doborât un avion american în care se afla Barrie davis, dar fără să-l ucidă.

„Sunt fericit că trecând prin atâtea, am avut 340 de misiuni şi 74 de lupte aeriene, să-l felicit, să-l privesc în ochi pe cel pe care l-am înfruntat atunci, şi fericit că a rămas în viaţă.” a spus Ion Dobran.

Ca momentul istoric să rămână în amintirea oamenilor, pe pictura murală de pe faţada hotelului, cei doi piloţi au fost ilustraţi prin două persoanje mitologice care se luptă deasupra crucii Caraiman din Buşteni, aceasta fiind un simbol pentru eroii români din război.

Obie Platon, artistul plastic care a făcut pictura: „Lucrarea a durat 5 zile, într-o perioadă de ploi infernale. A fost o adevărată luptă cu vremea. Are 14 metri lăţime şi 20 de metri înălţime”, scrie Digi24.ro.

Barrie davis a murit în 2014, la 4 ani după ce l-a întâlnit pe românul Ion Dobran, omul care i-a cruţat viaţa în anul 1944.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite