Percheziţii în Bucureşti într-un dosar de infracţiuni de atingere a mediului după norul otrăvitor de poluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia a acţionat pentru a neutraliza o reţea de depozitare a deşeurilor ilegală
Poliţia a acţionat pentru a neutraliza o reţea de depozitare a deşeurilor ilegală

După depăşirea cu mult a limitelor de poluare în Bucureşti din ultimul timp, poliţiştii şi Garda de Mediu au efectuat mai multe descinderi într-un dosar privind infracţiuni privind prejudicii aduse mediului.

Astăzi, 3 martie, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Investigarea Criminalităţii Economice, sprijiniţi de comisari ai Gărzii de Mediu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pun în aplicare 9 mandate de percheziţie, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Giurgiu, într un dosar penal privind săvârşirea unor infracţiuni ce aduc atingere mediului.

Sunt efectuate cercetări cu privire la activitatea desfăşurată de două societăţi comerciale şi mai multe persoane fizice, care ar fi colectat, transportat, deversat şi îngropat deşeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului.

Poluarea a atins limite record în noaptea de duminică spre luni după ce la Gara de Nord şi în Crevedia au izbucnit două incendii iar unele firme din jurul Bucureştiului au dat foc la deşeuri care altfel sunt costisitor de eliminat.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a precizat că arderile necontrolate nu pot fi singura sursă a poluării şi eliminarea deşeurilor şi arderea cauciucurilor în gospodăriile din jurul Capitalei ar putea alimenta norul de fum şi particule.

Ministrul Mediului a declarat că se ia în calcul inclusiv această posibilitate. „Din analiza pe care am facut-o în cadrul întâlnirii de azi în judeţul Ilfov sunt 46 de firme autorizate pentru procese de ardere. La fel, în Bucureşti sunt 69 de firme care pot avea această activitate. Orice alt agent economic care produce arderi, în afara celor autorizate, se află în afara legii”, a precizat Costel Alexe pentru Adevărul.

Practici ilegale de eliminare a deşeurilor

Expertă în Ingineria Mediului, Daniela Simina Ştefan, de la Asociatia pentru Prevenirea si Combaterea Poluarii Mediului susţine, însă, că poluarea care a sufocat Capitala în noaptea de duminică spre luni s-a produs, în principal, pe fondul unei practici tot mai utilizate de unele firme care au puncte de lucru în jurul Capitalei şi în judeţul Ilfov.

„Conform legii, în prezent anumite tipuri de deşeuri pot fi distruse prin incinerare numai de unele companii autorizate. Dar acest serviciu se face contra cost, evident. Şi pentru a face economie firmele care au deşeurile în ogradă le ard în condiţii artizanale, în incineratoare improvizate sau în unele depăşite din punct de vedere tehnologic sau chiar direct pe câmp. Este chiar o rutină. Uneori, simulează o aprindere spontană a deşeurilor. Nu sunt incendii foarte violente, dar noxele emise nu sunt de neglijat. Noapte trecută fenomenul a ajuns, probabil, la apogeu, iar alături de focul de la Gara de Nord sau de incendiul de pădure din Crevedia şi pe fondul condiţiilor meteo, Capitala a fost invadată de fum. Repet fenomenul există de ceva vreme”, a precizat Daniela Simina Ştefan.

des
des2
des3
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite