Pe cine deranjează subiectul "Salvaţi Roşia Montană" ?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Saint Petersburg.
La Saint Petersburg.

Radu Păltineanu (24 de ani) studiază informatica la universitatea McGill din Montreal, iar acum se află într-un schimb universitar în capitala Danemarcei, la DTU (Universitatea Tehnică). În urmă cu nouă ani a plecat din Piatra Neamţ în Quebec, Canada, unde a urmat studiile la şcoala gimnazială Saint Luc, apoi la Colegiul Marianopolis din Montreal.

Radu Păltineanu (24 de ani) studiază informatica la universitatea McGill din Montreal, iar acum se află într-un schimb universitar în capitala Danemarcei, la DTU (Universitatea Tehnică). În urmă cu nouă ani a plecat din Piatra Neamţ în Quebec, Canada, unde a urmat studiile la şcoala gimnazială Saint Luc, apoi la Colegiul Marianopolis din Montreal.

Spune că una din cele mai mari pasiuni este să călătorească şi recurge inclusiv la autostop pentru a hoinări prin diverse locuri din lume. „Imediat cum prind un pic de timp liber călătoresc şi încerc să o fac în modul cel mai autentic posibil, recurgând de cele mai multe ori la Couchsurfing pentru cazare şi la autostop/bicicletă în privinţa transportului.

Până acum am vizitat 22 de ţări de pe 3 continente (Europa, America de Nord şi Oceania) şi sper ca în următorii ani numărul ţărilor vizitate şi a expediţiilor să crească. Îmi place să descopăr noi culturi şi să încerc să le înţeleg diferitele faţete, de aceea oriunde mă duc încerc să stabilesc cât mai multe relaţii cu localnicii”, spune Radu Păltineanu.

Călătorie cu bicicleta, cu trenul şi cu ferryboat-ul

De această dată, tânărul va porni în călătoria pe două roţi pe 8 iunie, din Copenhaga, iar pe 8 august ar trebui să ajungă la Roşia Montană, în judeţul Alba, destinaţia finală a campaniei intitulate „Salvaţi Roşia Montană!”. Tânărul va fi însoţit în acest demers de alţi doi prieteni care s-au raliat campaniei, Elena Vanica din Republica Moldova şi Sophian Guidara din Canada.

„Sâmbătă, 8 iunie 2013, la ora 10, în Copenhaga, se va da startul călătoriei de peste 5.500 de kilometri cu scopul de a aduce la cunoştinţa cât mai multor europeni consecinţele proiectului minier propus de Roşia Montană Gold Corporation în localitatea Roşia Montană din inima Munţilor Apuseni”, spune Radu Păltineanu.

Tineri îşi propun să parcurgă drumul prin Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia, Federaţia Rusă, Ucraina, Moldova şi România. Nu mai puţin de 2.200 de kilometri vor fi străbătuţi pe bicicletă, iar restul în tren şi pe ferryboat. „Ne-am dori să strângem un total de 2000 de dolari, suficient pentru cumpărarea biletelor de tren şi ferryboat precum şi achitarea taxei de viză pentru Federaţia Rusă precum şi pentru mâncarea pe care o vom cumpăra pe drum”, mai spune studentul român.

Cei trei membri ai exepediţiei au programat evenimente în oraşele Stockholm (17 iunie), Helsinki (23 iunie), Talinn (25 iunie), Sankt Petersburg (3 iulie), Moscova (8 iulie), Kiev (12 iulie), Chişinău (23 iulie), Iaşi (27 iulie) şi Piatra Neamţ (30 iulie). În fiecare din aceste oraşe va avea loc o prezentare de 30 de minute a situaţiei curente de la Roşia Montană, urmată de proiecţia filmului documentar „Roşia Montană, Town on the Brink” realizat de regizorul german Fabian Daub, iar la final va fi organizate dezbateri unde fiecare participant va putea pune întrebări şi exprima punctual de vedere.

Pentru a ţine la curent campania, Radu Păltineanu a creat un site al călătoriei, www.travelforacause.eu, disponibil în română şi engleză, şi o pagină dedicată pe Facebook."

articol scris de Florin Jbanca

e Florin Jbanca

Citeste mai mult: adevarul.ro/locale/piatra-neamt/un-nemtean-parcurge-5500-kilometri-bicicleta-rosia-montana-1_519b9b4bc7b855ff56131347

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite