Paula Tudor, maestra icoanelor pe lemn neşlefuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În liniştea atelierului său din comuna ilfoveană Chitila, artista îşi concentrează toată energia ca să realizeze picturi care au ajuns în expoziţii din întreaga lume.

Încă din copilărie avea talent la pictură şi a avut norocul să-l întâlnească pe profesorul Gheorghe Albu care a încurajat-o şi i-a dat impulsul de care avea nevoie ca să meargă mai departe.

„M-a pregătit pe o damigeană de vin pentru că părinţii mei erau oameni modeşti. De mică desenam prinţese în ţărână, făceam modele în zăpadă, iar prietenii mei mă admirau“, spune Paula Tudor.

Când a mai crescut, în satul natal Niculiţel, a simţit fascinaţia pentru artă. „Au venit în sat nişte studenţi care aveau nevoie de modele şi priveam mirată cum modelau lutul din care chipurile noastre“, explică artista.

Timpul a trecut şi Paula Tudor a ajuns să fie profesoară de desen la Liceul nr.2 din oraşul Balş. Ideile de a continua în artă nu i-au dat pace şi destinul i-a arătat o nouă cale în cariera de artist. Acum pictează tablouri care au ajuns să fie expuse în toată lumea.

Radu Gheorghe şi Dinu Săraru, printre clienţii săi

Textele din biblie şi chiar florile din pieţe sau de pe câmp o inspiră constant. În călătoriile pe care le face cu trenul fotografiază imaginile din mers, iar din mâinile sale ies noi opere de artă, lucrări care împodobesc casele unor personalităţi precum Dinu Săraru, Tudor Gheorghe sau Radu Panamarenco.

„Lucrez cu precădere după poze, în special icoane, peisaje şi flori. Portretele sunt pretenţioase”, mărturiseşte Paula. Ea a adăugat că oamenii sunt greu de mulţumit atunci când le arăţi cum arată cu adevărat, cu urmele lăsate de timp, ce inevitabil se văd mai ales când este vorba de artă.

Şi ca să fie tot mai bună în ceea ce face, obişnuieşte să redea lucrările unor mari pictori aşa că a reuşit să realizeze copii după Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli sau Rafael.

„Ca să-mi păstrez îndemânarea trebuie să procedez precum un muzician care face repeţii ore întregi cu gamele simple. Aşa şi un pictor trebuie să facă măcar o dată pe an o copie după un maestru”, mai spune Paula.

Picturi pentru operele lui Maiorescu şi Blaga

Lucrările sale sunt prezentate pe www.arte-plastice.ro şi asta pentru că Paula Tudor este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Este unică prin tehnica de lucru inedită, aceea de a picta pe lemn neşlefuit şi pentru care deţine drept de autor înregistrat la OSIM.

„Ideea mi-a venit când am luat bucata de lemn în mână să o pictez, am fost atât de imprersionată de forma şi compoziţia ei şi atunci mi-am spus cum să acopăr cu culoare aşa o minune? Această metodă este unică în lume, efectul este că privitorul e provocat să-şi completeze în mental imaginea şi atunci el devine creator”, explică Paula.

Un alt secret al artistei este că a realizat coperţile de cărţi pentru autori consacraţi dacă vreodată v-aţi întrebat cui îi aparţin. A făcut picturi pentru cărţile lui George Topârceanu, Titu Maiorescu şi Lucian Blaga.
 
Întrebări şi răspunsuri:
-Cât de bine se vând lucrările pe care le realizaţi?

-P.T.: „Se vând cu preţuri cuprinde între 100 de euro şi 3.000 de euro. Înainte de ’89 cu lucrările vândute la o expoziţie am reuşit să-mi cumpăr locuinţă în Bucureşti. Operele mele au fost expuse în ţări precum Germania, Bulgaria, Italia, Italia, Franţa, Turcia, Israel“.
-Aveţi o lucrare care vă este dragă?
-P.T.: „Ţin enorm la lucrarea <<Dealul copilăriei>>, un peisaj din localitatea natală. În perioada comunismului, am mai realizat o pasăre într-o colivie de sticlă pentru că am simţit restricţiile impuse la acea vreme“.

Ce-i place:
Să studieze plantele medicinale şi să le experimenteze „pe propria piele“ deşi uneori este riscant, dar îşi doreşte ca atunci când descoperă un leac să-l împărtăşească apropiaţilor.
Ce nu-i place:
Să-şi petreacă inutil timpul în loc să facă ceva util. Uneori şi să urmărească un film i se pare o irosire şi preferăsă lucreze în atelier.

Profil:
Născută:
28.noiembrie.1951, Niculiţel
Studii: Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“
Experienţă: de 30 de ani este artist plastic
Familie: soţ

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite