„Patron, angajez bugetari disponibilizaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe site-urile de recrutare au apărut anunţuri prin care companiile private anunţă că încadrează angajaţi de la stat rămaşi fără job. În ciuda reputaţiei de leneşi, bugetarii sunt apreciaţi pentru experienţa acumulată în joburile din instituţiile publice, dar şi pentru pretenţiile salariale mici, comparativ cu cei de la privat. 

„Companie de servicii şi produse financiare cu sediul central în Bucureşti angajează agent de vânzări. Pot aplica inclusiv şi candidaţii fără experienţă în domeniul marketing-vânzări, dar care activează în prezent în cadrul instituţiilor bugetare: Camere de Comerţ, Administraţia Financiară şi Fiscală sau taxe şi Impozite”.
Anunţul a fost postat pe site-ul bestjobs.ro de o companie care emite tichete de masă şi care este dispusă să angajeze bugetari. Pe lângă un salariu „competitiv” de circa 300 de euro, firma oferă şi telefon mobil, maşină de serviciu şi bonusuri lunare, în funcţie de performanţe.

Reputaţie de leneşi

O altă ofertă, pe un alt site de recrutare, www.bizoo.ro: „Firmă de contabilitate şi audit financiar angajează specialişti în achiziţii publice, contabili, bugetari diponibilizaţi, şomeri cu experienţă în contabilitatea bugetară - fonduri structurale”. Anunţul este făcut de o societate de creditare care accesează fonduri europene şi care vrea să se folosească de cunoştinţele bugetarilor care au mai gestionat astfel de programe.

La o primă vedere, firma pare că nu duce lipsă de candidaţi. „Interesul e foarte mare, anunţul e pus de câteva zile şi au aplicat deja 50 de bugetari concediaţi recent. Noi avem nevoie de un grup de specialişti care să cunoască deja contabilitate bugetară, fiindcă legislaţia transpusă de la europeni este prea stufoasă ca să aştept s-o înveţe cineva mai tânăr”, spune Viorel Georgevici, preşedintele firmei angajatoare, care este convins că angajaţii de la stat fac treabă bună şi nu-şi merită reputaţia de „leneşi”.
Alegerea nu ar fi una rea, mai ales dacă bugetarii ar lua în calcul că într-un astfel de loc salariul se negociază de cele mai multe ori în euro, ajungând uşor până la 1.000. Doar că programul nu este fix şi se fac şi ore suplimentare, aşa cum sunt obişnuiţi foştii angajaţi de la stat.

La ce ar trebui să se aştepte bugetarii odată ajunşi în sectorul privat? Angajatorii spun că aceştia ar trebui să uite obiceiul de a se grăbi să plece spre casă la 16.00 şi să înveţe cât mai repede că salariul se dă în funcţie de performanţă.

Contabilii şi IT-iştii, favoriţi

Oferte pentru bugetarii concediaţi sunt, dar nu suficiente. Specialiştii în resurse umane sunt convinşi că pentru mulţi dintre disponibilizaţi vor urma multe zile negre. „Bugetarii cu cele mai mari şanse să-şi găsească de muncă după ce au fost concediaţi sunt contabilii, juriştii, medicii şi IT-iştii”, este de părere George Butunoiu, preşedintele firmei de recrutare de top management cu acelaşi nume. Specialiştii în Resurse Umane cred că, în general, angajatorii privaţi nu vor să se „pricopsească” cu bugetari din cauza mentalităţii şi a slabei calificări.





București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite