Patriarhia Română pasează cazul la Arhiepiscopia Sucevei. Ce se va întâmpla cu călugării de la mânăstirea Sihăstria Rarăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, a explicat cum vor fi sancţionaţi călugării care au ascuns-o pe Iulia Ionescu, la mânăstire FOTO Adevărul
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, a explicat cum vor fi sancţionaţi călugării care au ascuns-o pe Iulia Ionescu, la mânăstire FOTO Adevărul

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a explicat, într-un comunicat de presă emis luni, că Poliţia nu a fost sesizată despre faptul că eleva dispărută a fost cazată la Mănăstirea Sihăstria Rarăului pentru că fata era panicată şi a refuzat să fie preluată de autorităţi. Potrivit reprezentanţilor Patriarhiei Române, călugării nu vor rămâne însă nesancţionaţi.

Călugării ar fi vrut să contacteze autorităţile în momentul în care fata a fost găsită, la jumătatea drumului dintre Câmpulung şi Mănăstirea Sihăstria Rarăului, de către stareţă, dar Iulia a reacţionat foarte agitat. Monahii au căzut la pace cu adolescenta obţinând promisiunea că ea va lua trenul de întoarcere spre Bucureşti a doua zi dimineaţa.

„În seara zilei de 14 februarie, în jurul orelor 18.00, eleva din Bucureşti a fost găsită în calitate de pelerin la jumătatea drumului de 8 kilometri dintre Câmpulung şi Mănăstirea Sihăstria Rarăului de maşina stăreţiei, care a luat-o până la mănăstire. În momentul în care a fost identificată, prima intenţie a conducerii mănăstirii a fost de a anunţa organismele abilitate ale Statului. În faţa refuzului categoric al tinerei adolescente, aflată într-o stare de agitaţie, stareţul şi duhovnicul mănăstirii au hotărât să o găzduiască peste noapte, având în vedere orele târzii şi urmând ca a doua zi să o conducă la primul tren direct spre Bucureşti din municipiul Suceava”, se arată în comunicatul transmis de biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. În document se precizează că Iulia nu a fost niciun moment îmbrăcată în straie monahale.

Patriarhia Română: călugării, sancţionaţi

Decizia călugărilor a fost ascunsă inclusiv faţă de reprezentanţii Patriarhiei Române, care au cerut mai multe controale eparhiilor din ţară începând de vineri, când s-a instituit şi o celulă de căutare în Bucureşti.  Acest lucru, însă, va fi audiat de către Consistoriului Monahal (instanţă de judecată pentru monahi – nota red.)

„Noi nu am făcut nimic altceva decât să transmitem ce ni s-a transmis şi nouă din teritoriu. Responsabilitatea o are Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor pe teritoriul canonic al căreia se găseşte mânăstrirea Sihăstria Rarăului. Eu nu am vorbit decât cu reprezentanţii Arhiepiscopiei, dar se pare că şi ei au fost induşi în eroare. Tocmai de aceea vor fi chemaţi în faţa Consistoriului Monahal. Cazul va fi analizat la Suceva“, a declarat Constantin Stoica, purtorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru Adevărul.

Stoica a explicat că Patriarhia Română este o instituţie descentralizată, toate eparhiile având autonomie în ceea ce priveşte viaţa bisericească de pe teritoriul ei canonic. Din acest motiv, Patriarhia nu poate să se implice în viaţa unei eparhii.

Mai puteţi citi:

Reacţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor: „Poliţia nu a fost anunţată pentru că eleva era panicată şi a refuzat categoric”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor explică, într-un comunicat de presă, că Poliţia nu a fost sesizată despre faptul că eleva dispărută a fost cazată la Mănăstirea Sihăstria Rarăului pentru că fata era panicată şi a refuzat să fie preluată de autorităţi. În document se precizează că Iulia nu a fost nicun moment îmbrăcată în straie monahale.

Iulia Ionescu le-a spus călugărilor de la Sihăstria Rarăului că nişte profesoare de la liceu testează pe copii tehnici de reyki şi radiestezie. Fata nu a venit la şcoală

Călugării de la mănăstirea Sihăstria Rarăului din Suceava, acolo unde Iulia Ionescu a stat în noapte de 14 spre 15 februarie, au postat pe contul de Facebook al locaşului de cult o scurtă relatare a celor întâmplate. Fără să dea nume, monahii au vorbit despre venirea Iuliei la mănăstire şi despre cauza care ar fi determinat-o să-şi ia lumea în cap. Aceasta ar porni din şcoală, unde nişte profesoare practică metode terapeutice neconvenţionale.

EXCLUSIV Cum a fost ascunsă Iulia Ionescu în Mănăstirea Sihăstria Rarăului. Stareţul Ioan Larion Neagoe: „Îmi pare rău că am păcălit Poliţia“

Misterele dispariţiei Iuliei Ionescu încep să se dezlege. Fata s-a ascuns la Mănăstirea Sihăstria Rarăului din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, iar călugărul care a condus-o la gară provine din acest lăcaş de cult.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite