Patriarhia revendică imobilele unor şcoli din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române cer restituirea unor clădiri printre care Liceul “Dinu Lipatti”, Şcoala generală “Iovan Ducici” şi Grădiniţa Floreasca

Clericii Arhiepiscopiei Bucureştiului au purtat negocieri intense, marţi, cu cei noua conducere a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Biserica Ortodoxă cere restituirea unor clădiri confiscate de comunişti şi în care astăzi funcţionează instituţii de învăţământ.  Pe lista retrocedărilor către Biserica Ortodoxă Română figurează Liceul “Dinu Lipatti” din sectorul 4, Şcoala Generală nr. 71 "Iovan Ducici" şi Grădiniţa Floreasca, ambele din sectorul 2.

Dintr-un comunicat al oficialilor ANRP rezultă că negocierile purtate până acum de BOR cu autorităţile locale au ajuns într-un impas. "Preşedintele ANRP, George Băeşu, cât  şi vicepreşedintele autorităţii, Ioan Nasleu, s-au întâlnit cu o delegaţie formată din reprezentanţii Cancelariei Sfântului Sinod al Patriarhiei Române. Reprezentanţii Patriarhiei şi-au exprimat dorinţa de a continua buna colaborare pe care au avut-o cu această instituţie şi speră că noua conducere va veni cu soluţii în vederea rezolvării problemelor care au apărut în cadrul dialogului dintre BOR şi autorităţile locale", se arată în scrisoarea ANRP. 

Şcoli confesionale în locul celor actuale

Intenţia Bisericii vizează de fapt o dorinţă mai veche a înalţilor prelaţi, şi-anume necesitatea redeschiderii de şcoli confesionale în aceste imobile care au aparţinut BOR. În mod tradițional, în vestul ţării, școlile confesionale sunt văzute drept unități școlare de elită.

Singurii care nu au auzit de aceste intenţii ale Patriarhiei sunt chiar cei care administrează unităţile vizate. “Nu am fost înştiinţaţi de intenţiile Bisericii, dar nu ne este frică. Doar o mică parte din liceu poate fi retrocedată, mai exact un conac de pe la 1800 în care sunt câteva săli de curs. Corpul clădirii principale este mai nou”, a precizat Florian Nemeş, directorul Liceului „Dinu Lipatti”.

Nu numai BOR şi-a cerut înapoi clădirile care i-au aparţinut. Mai mult de jumatate din cererile de retrocedare a imobilelor naţionalizate, circa 88.000, aparţin bisericii romano-catolice. Reprezentanţii Patriarhiei spun că sunt nemulţumiţi pentru că fostul premier ar fi încercat să mai elimine din legile care avantajează Biserica.  "A fost subliniat faptul că proiectul de lege propus de fostul prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, ar afecta Biserica Ortodoxă Română dacă procesul de retrocedare şi despăgubire s-ar finaliza cu o plafonare a drepturilor la 15%", se precizează în documentul ANRP.





București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite