FOTO REPORTAJ. Noaptea Cercetătorilor sau ştiinţa pe înţelesul tuturor. Ce experimente trăsnite au făcut spectacol în Parcul Tineretului din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vineri a avut loc Noaptea Cercetătorilor în Parcul Tineretului din Bucureşti. FOTO Annamaria Kozma
Vineri a avut loc Noaptea Cercetătorilor în Parcul Tineretului din Bucureşti. FOTO Annamaria Kozma

Evenimentul Noaptea Cercetătorilor a avut loc, vineri seară, în Bucureşti şi în alte 11 oraşe din ţară. A fost noaptea în care ştiinţa a ieşit din laboratoare şi institute şi s-a arătat publicului larg cu multe experimente, conferinţe şi demonstraţii distractive. Tot aici, românii au aflat că au dreptul să cerceteze şi că oricine poate face invenţii dacă are voinţă.

 „Acolo trebuie să fie ştiinţa”, şi-au spus aseară, încă de la distanţă, cei care se îndreptau spre Parcul Tineretului, la Noaptea Cercetătorilor. Probabil au grăbit pasul, puţin contrariaţi şi confuzi, căci zarva ce răsuna până la gura de metrou, mulţimile forfotitoare, baloanele albe şi obiectele zburătoare ce se profilau deasupra copacilor nu erau tocmai imaginea pe care o aveau despre ştiinţă şi cercetare.

Însă nici ajunşi în parc, lucrurile nu stăteau altfel. Vizitatorii Nopţii Cercetătorilor nu au găsit oameni scorţoşi şi gravi în halate albe, vorbind lucruri de neînţeles, nici idei închise ermetic în institute şi laboratoare, nici Einsteini cu părul alb, îmbătrâniţi cu eprubete în mână. Nu. Parcul Tineretului se deschidea larg cu zeci de standuri la care oameni simpatici explicau copiilor de grădiniţă experimentele la care lucrează de ani de zile, tineri pasionaţi mândri să-şi arate invenţiile, jocuri, demonstraţii interactive, discursuri motivante ţinute de oameni care cred în cercetarea românească.

Contactul noilor generaţii cu ştiinţa

Printre sutele de oameni care se înghesuiau să vadă ce au mai născocit cei de la Institutul de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor, o fetiţă de vreo cinci ani stătea sprijinită de cadrul unei trotinete, hiptonizată de unuduirea unor peştişori robotici într-un lighean cu apă. Probabil în acelaşi moment, alte 320 de fetiţe, din cele 320 de oraşe europene în care Noaptea Cercetătorilor se desfăşura concomitent, trăiau pentru prima oară fascinaţia ştiinţei.

La noi în ţară, evenimentul are loc, an de an, din 2006. Anul acesta, organizatorii au fost Target Active Training şi Asociaţia Invenio care, precum şi în ceilalţi cinci ani în care s-au ocupat de organizare, au încercat tocmai acest lucru: să atragă noile generaţii către activitatea de cercetare şi să aducă ştiinţa şi realizările din domeniu mai aproape de publicul larg. „Mi-aş dori să aud peste 20 de ani un cercetător, care are rezultate extraordinare, spunând că, la un moment dat, poate, a descoperit cercetarea în urma unui eveniment de genul acesta”, spune Oana Călin, manager de proiect.
 

Dreptul la cercetare

Însă, în 2013, Noaptea Cercetătorile a mai avut un obiectiv: acela de a da încredere românilor să facă cercetare. În acest scop, a existat, în premieră, Salonul Exploratorilor Neconvenţionali în care au fost promovaţi cercetători independenţi, neafiliaţi niciunui institut de cercetare, printre care şi Ionuţ Budişteanu, care la 19 ani a câştigat marele premiu Intel ISEF 2013. „Pentru că la urma urmei, dorinţa de a cerceta nu ţine de un institut, ci de o capacitate a ta personală – dacă vrei sau nu să fii curios”, crede Oana Călin. Alt organizator susţine că „Trebuie să facem cercetare, este dreptul nostru”, referindu-se la Articolul 5-1, Ordonanţa numărul 57/2002: „Dreptul de a desfăşura activităţi de cercetare este recunoscut oricărei persoane fizice sau juridice.”

Ionuţ Budişteanu este unul din cei care şi-au exercitat din plin acest drept. La numai 19 ani, el a inventat o maşină care se conduce fără şofer şi susţine cu modestie că „Eu nu sunt nici cercetător, nici inventator, sunt un simplu absolvent de liceu.” Cu toate acestea, tânărul crede că oricine poate să facă invenţii şi proiecte de cercetare, dacă are voinţă. „Voinţa e totul.”

Întreabat în cât timp crede că maşinile autonome vor fi folosite şi în afara cercetării, Ionuţ prevede că în cinci-şase ani ele vor fi un lucru banal. Şofer de abia două săptămâni, el spune că încă nu a descoperit legendara „plăcere a condusului”. Abia aşteaptă să fie şi la noi maşini care se conduc singure, pentru a se putea odihni sau lucra în timp ce automobilul îl transportă de la un punct la altul.

Distracţii ştiinţifice

Dar nu toţi colegii de generaţie ai lui Ionuţ Budişteanu gândesc ca el. Mulţi liceeni erau gură-cască printre standuri, veniţi să se distreze cu colegii. Iar oportunităţi de distracţie erau destule. La standul Discovery Channel se sărbătoreau 10 ani de emisiunea „Myth Busters” în România, în care, cu voluntari din public, organizatorii încercau să desfiinţeze mitul cum că femeile sunt mai descurcăreţe la treburile casnice şi pot face mai multe lucruri deodată. La ora 20.00, scorul era destul de strâns: 8 la 6 pentru fete.
Tot în zona Sci Fun, zona de distracţie, după lăsarea întunericului, copiii pictau pereţii standului UV cu cerneală simpatică vizibilă în întuneric. În doar câteva minute, pereţii negri s-au umplut cu inimoare, flori, semne ale păcii şi peisaje cu apusuri de soare.

În mijlocul aleii dintre standuri, mulţimea se înghesuie să privească prin telescop. E puţin înnorat şi se vede bine doar steaua Vega. Andrei, care abia trece în clasa a VII-a, membru al unei asociaţii astronomice, povesteşte că acela este un telescop refractor, denumit generic „Newton” şi intră în detalii pe care neiniţiaţii nu le mai pot urmări. 

La Noaptea Cercetătorilor au fost de la copii de grădiniţă, liceeni, până la bunici, părinţi şi oameni pasionaţi de ştiinţă. Unii au simţit pentru prima oară atracţia ştiinţei, alţii au avut sentimentul noilor descoperiri, dar toţi au văzut că cercetarea în România se face şi se poate face.

Pe aceeaşi temă: 

Fizicienii de la "Cuza" evadează din laborator şi fac demonstraţii trăsnite. Curioşii pot afla, printre altele, cum se sparge lemnul cu o minge de ping-pong

„Noaptea Cercetătorilor” pe platoul Curţii Domneşti din Piatra Neamţ

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite