Parcările publice din Bucureşti, gratuite noaptea. Avantajele riveranilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti: Tarifele practicate în parcările Primăriei

Primăria Capitalei se pregăteşte să schimbe modul în care se exploatează parcările de utilitate publică pe care le are în administrare astfel încât între orele 19,30 - 7,30 acestea să poată fi utilizate în mod gratuit, urmând ca riveranii care doresc să îşi rezerve anumite locuri să o poată face contra cost.

Proiectul privind aprobarea tarifelor de exploatare a parcărilor aparţinând domeniului public şi/ sau privat al municipiului Bucureşti este supus în prezent dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei.

În raportul de specialitate anexat proiectului se arată că numărul locurilor de parcare de reşedinţă este net inferior numărului de autovehicule înmatriculate şi astfel apare nevoia de a utiliza parcajul public cu plată ca unul de reşedinţă pentru riverani.

"În intervalul 19,30 - 7,30 parcajul de utilitate publică poate fi utilizat în mod gratuit fără rezervare, oferind riveranilor posibilitatea ca în acest interval orar, contra cost, să îşi poată rezerva un loc de parcare. În intervalul 7,30 - 19,30, parcajul se va exploata în sistem de utilitate publică cu plată. Totodată, pentru persoanele fizice a căror activitate cotidiană implică un grad ridicat de mobilitate, precum şi pentru riveranii care în intervalul 7,30 - 19,30 doresc să ocupe parcajul public, propunem un sistem de abonamente fără rezervare", prevede documentul.

În centru se poate percepe suprataxă

Tarifele sunt concepute pe trei zone, cele mai scumpe aflându-se în centrul Capitalei, denumită şi „zona 0" şi care include, printre altele, parcări de pe artele ca Victoriei, Câmpineanu, Nicolae Bălcescu sau Unirii. Aici tarifele vor fi de 10 lei/oră de luni până vineri, între orele 7,30 - 19,30. În afara programului menţionat parcarea va fi gratuită, inclusiv în zilele de sărbători legale, arată economica.net. Tariful de 10 lei/oră se va aplica pentru primele două ore de utilizare a locului, iar după expirarea acestei perioade se va aplica măsura suprataxării cu un cuantum echivalent cu dublul tarifului orar, pentru fiecare oră de depăşire.

Tarifele din zonele medii şi de la periferie

Pentru persoanele fizice, abonamentele vor fi de 300 lei/săptămână pentru utilizarea unui loc de parcare fără rezervare, de luni până vineri, între orele 7,30 - 19,30. Se acordă reduceri pentru abonamente de lună, un semestru sau un an. Abonamentele pentru riverani, cu rezervarea locului de parcare, (de luni până vineri între orele 19,30 - 7,30, în weekend şi de sărbători legale), vor fi de 500 de lei lunar, 2.700 de lei semestrial şi 4.800 de lei anual.

Mai avem şi „zona 1”, care cuprind parcările de pe artere ca Expoziţiei, 13 Septembrie, Gara de Nord, Griviţei sau Mărăşeşti, dar şi „zona 2”, cea a parcărilor de la periferie. Aici tarifele orare scad la 5 lei sau chiar 2,5 lei pentru locurile de la marginea oraşului. În ambele zone, în afara orelor 7,30 - 19,30, parcarea este gratuită, iar abonamentele pentru persoane fizice, de luni până vineri, între orele 7,30 - 19,30, vor fi de 180 de lei săptămânal  (zona 1) sau  90 de lei săptămânal (zona 2). 

În fine, abonamentele pentru riverani, cu rezervarea locului de parcare (de luni până vineri între orele 19,30 - 7,30, în weekend şi de sărbători legale) vor fi de 300 de lei lunar ( zona 1) şi 150 de lei lunar (zona 2). 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite