PAGUBĂ Cardurile RATB pot „înghiţi” bani. Vezi ce probleme au avut bucureştenii cu "portofelele electronice"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii bucureşteni au constatat că „portofelele electronice" se strică repede şi îşi pierd călătoriile plătite. Renunţarea la tichetele de călătorie din hârtie aduce câştiguri Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) prin reducerea numărului de călători care circulă fără bilet.

Noile carduri care au înlocuit biletele din hârtie în urmă cu două luni şi jumătate au adus profit RATB-ului, întrucât călătorii nu s-au mai putut folosi de vechile tertipuri de a scăpa de controlori şi au fost nevoiţi să-şi activeze „portofelele electronice".

Biletul de călătorie intră în istorie

Efectele eliminării biletelor RATB de hârtie. Controlorii au amendat peste 8.300 de călători bucureşteni

Bucureştenii au descoperit însă că sistemul modern şi automat de taxare are şi unele hibe. La cea mai mică detriorare, cardul nenominal se dezactivează, iar călătorii îşi pierd banii încărcaţi. „În urmă cu o săptămână, mi-am cumpărat un card pe care l-am ţinut în portofel, iar o capsă i-a găurit cardul. În momentul în care am vrut să-l validez, nu a mai mers", a declarat Grigore Văcaru, un bucureştean în vârstă de 32 de ani. El a mai povestit că a apelat la o casierie din zona Turda, unde angajata RATB i-a explicat că nu-şi mai pot recupera cele trei călătorii pe care le avea pe cardul nenominal.

RATB organizează nunţi de "autobază"

 „Am plătit 15 lei, dar de data aceasta pentru un card nominal pentru care am primit asigurări că, în cazul în care se strică, îmi voi putea transfera călătoriile", a mai spus bucureşteanul. Călătorii, inclusiv cei care vin din provincie şi sunt doar în trecere prin Bucureşti, sunt nevoiţi să-şi cumpere aceste cartele, pentru că RATB nu mai utilizează bilete de hârtie.

Călătoriile plătite pot fi recuperate

Potrivit RATB, la emiterea cardului nominal, suma minimă ce poate fi încărcată în portofelul electronic este 15 lei, iar cea maximă este de 50 lei. În schimb, pentru cel nenominal, se plătesc 2,6 lei până la 50 lei. Conducerea Regiei este mulţumită, însă de noul sistem de taxare introdus în Bucureşti şi le dă asigurări călătorilor că îşi pot recupera banii în cazul în care cardurile se strică. „Călătoriile pot fi recuperate doar în cazul cadurilor nominale, dar este imposibilă demagnetizarea cardurilor pentru simplul fapt că sunt electronice, nu magnetice. Totuşi, în cazul în care sunt probleme, pasagerul plăteşte doar suportul de card", a declarat, ieri, directorul RATB, Adrian Criţ. Mai mult, cardurile nominale îi permite instituţiei să ţină o evidenţă completă a cererii de transport în Capitală, iar un alt câştig este creşterea vânzărilor cu 24%.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite