Pacienţii români vor putea pleca pe banii statului la tratament în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii au votat o directivă potrivit căreia pacienţii din blocul european vor avea acces egal la tratamente medicale. Mai precis, Parlamentul European (P.E.) a adoptat Directiva privind drepturile pacienţilor ce beneficiază de asistenţă medicală în afara graniţelor

"Directiva clarifică drepturile cetăţenilor de acces la tratament sigur şi de bună calitate în întreaga UE şi de rambursare a acestuia", a explicat John Dalli, comisarul european pentru sănătate şi consumatori în cadrul unui comunicat de presă, transmite comunicateamedicală.ro.


Directiva, benefică pacienţilor ce necesită tratament de specialitate

În opinia acestuia, directiva îi va ajuta pe pacienţii care necesită tratament de specialitate, fiind utilă în special celor care solicită diagnostic sau tratament pentru o boală rară. În plus, Dalli e de părere că prin intermediul directivei colaborarea între statele membre în ceea ce priveşte sănătatea va fi mai strânsă.

"Experţii în sănătate din întreaga Europă vor putea să facă schimb de bune practici şi să beneficieze de pe urma inovaţiilor în evaluarea tehnologiei medicale şi e-sănătate", a precizat comisarul european.


Pacienţii îşi pot alege singuri locul de tratament

Directiva oferă pacienţilor optiunea de a-şi alege singuri locul de tratament şi posibilitatea de a aplica pentru cele mai bune servicii. Spre exemplu, dacă un pacient alege să plece într-o altă ţară pentru a se trata, ţara sa de provenienţă va suporta în mod direct toate cheltuielile şi se va ocupa de toate detaliile financiare. Este important însă ca ţara de provenienţă a pacientului să aibă legalizată rambursarea tratamentului respectiv.

De asemenea, directiva UE arată că fiecare cetăţean european va avea dreptul să beneficieze de asistenţă medicală în regim nespitalicesc fără autorizaţie prealabilă în alt stat membru. Mai mult, fiecare cetăţean va avea dreptul să primeasca, în altă ţară UE, asistenţă medicală spitalicească la care ar fi fost îndreptăţit în propriul stat membru. În situaţia în care numărul pacienţilor este prea mare, va fi introdus un sistem de autorizare prealabilă pentru rambursarea cheltuielilor.

Atât în cazul asistenţei spitalicesti, cât şi în cazul asistenţei nespitaliceşti pacienţii vor avea acces la informaţii referitoare la calitatea şi siguranţa serviciilor medicale pe care le vor primi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite