Ortodocşi, catolici şi anglicani s-au adunat în Duminica Ortodoxiei să cinstească icoanele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de ortodocşi, dar şi câţiva catolici şi reprezentantul Bisericii Anglicane s-au adunat azi, în Duminica Ortodoxiei, în Parcul Icoanei din Capitală, pentru a marca biruinţa asupra celor care luptau împotriva icoanelor, evenimentul fiind cinstit deopotrivă în lăcaşurile româneşti de pretutindeni.

Duminica Ortodoxiei este organizată pentru al cincilea an consecutiv de Biserica Icoanei cu sprijinul Primăriei Sectorului 2. De doi ani, însă, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, la pelerinajul din Duminica Ortodoxiei este adusă câte o icoană făcătoare de minuni din altă zonă a ţării. "Anul trecut am avut Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu, numită şi Maica Domnului Siriaca - una dintre cele mai renumite icoane cu Maica Domnului din ţară -, iar acum, în 2012, a fost adusă o copie a icoanei Maicii Domnului cu trei mâini, Trihirusa, din Neamţ, originalul aflându-se la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia", a spus parohul Biserii Icoanei, preotul Ioan Popescu.

Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschin, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul, prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece, şi Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştinţă Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint, a explicat PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a condus procesiunile de sâmbătă şi duminică dedicate Ortodoxiei.

În Capitală, manifestările religioase dedicate sărbătorii creştinătăţii ortodoxe au început încă de sâmbătă la Parohia Icoanei, după ce icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ a fost aşezată într-un baldachin special amenajat, relatează Mediafax. Tot în baldachin a fost aşezată spre închinare şi Icoana Maicii Domnului din Biserica Icoanei. Conform tradiţiei, acum câteva secole, un trecător a aţipit în parcul aflat pe locul actualei biserici. Trezindu-se el a văzut icoana cu chipul Maicii Domnului, care i-a cerut să ridice o biserică acolo. E unica icoană care pare a vorbi cu cel care se roagă la ea, spune Cristina Ionescu, enoriaşa lăcaşului.

Ea povesteşte că este al cincilea an când Biserica Icoanei organizează cinstirea icoanelor. "Sutele de credincioşi veniţi din toate colţurile oraşului au făcut un cordon viu în jurul biericii şi intonând cântări din această perioadă a Postului Mare au aşeptat cuminiţi, ore în şir, să se închine la cele două icoane făcătoare de minuni. Este minunat să fii ortodox. Este minunat să ai icoane la care să te poţi închina, la care să te poţi ruga. Să ştiţi că icoana îţi dă putere. Vă rog să încercaţi să vă rugaţi curat şi din tot sufletul. Veţi vedea cât este de bine", mai spune Cristina Ionescu, în vârstă de 58 de ani, de profesie arhitect .

Cu aceeaşi emoţie vorbeşte şi Adriana Marin, studentă la Artă sacră, Facultatea de Teologie din Bucureşti. "Am văzut catolici, ortodocşi, anglicani, de toate. Procesiunile sunt din ce în ce mai bine organizate. Este înălţător", mai spune tânăra masterandă.

Numărul credincioşilor dornici să-şi sfinţească icoanele a crescut de la o oră la alta, asfel că la procesiunea de duminică au fost mii de oameni. Printre credincioşii care au venit să cinstească icoanele s-a aflat părintele Patrick Irwin de la Biserica Anglicană, de lângă Parcul Icoanei. "Sigur că cinstim icoanele. Noi în biserică avem icoana Sfântului Patrick. Este ocrotitorul şi apostolul Irlandei. Cunoaşterea vieţii lui o datorăm mărturisirilor scrise de Patrick însuşi, una din rarele autobiografii ale unui sfânt. Noi avem o relaţie foarte bună cu Patriarhia Română, cu PF Daniel", a explicat părintele Patrick Irwin.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite