Orlando Zaharia, bucătarul de aur al Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai 31 de ani, Orlando Zaharia a reuşit să impresioneze prin talentul său culinar. El a câştigat premiul I la concursul de artă culinară „Bucătarul de Aur al Bucureştiului“.

Orlando Zaharia a devenit „bucătarul de aur“ al Bucureştiului după ce a dovedit în faţa unui juriu foarte exigent că mâinile sale pot face minuni.

„Gastronomie românească modernă – Regândim tradiţia“, acesta este sloganul sub care s-a disputat cea de-a doua ediţie, cea din anul 2010, a concursului de artă culinară „Bucătarul de Aur al Bucureştiului“. Un concurs organizat sub patronajul Companiei de Investiţii pentru Turism şi al Federaţiei Bucătarilor din România, cu sprijinul Federaţiei Somelierilor din România.

Orlando a ajuns din întâmplare să participe la acest concurs.

„Într-o zi a venit la noi la restaurant, la «Noblesse», un reprezentant Federaţiei Bucătarilor. A mâncat după care m-a chemat şi mi-a spus că trebuie să particip la concurs. Eu nu prea ieşisem în evidenţă până atunci dar am considerat că va fi bine pentru cariera mea“, ne-a spus Orlando. Tânărul a cucerit juriul prin tehnica şi capacitatea de inovaţie. A pregătit o gustare pe bază de peşte (păstrav, şalău şi ştiucă), un cotlet de berbecuţ umplut cu mozaic de ţelină şi morcov şi un desert “Pacheţel de toamnă din aluat de clătite cu mere şi gutui caramelizate”,

A fost bucătar pe vas de croazieră

Pentru el, bucătăria reprezintă cel puţin jumătate din viaţa lui. A început să cunoască tainele artei culinare de la vârsta de 15 ani, când a început să facă practică la Hotelul Intercontinental. În jurul vârstei de 20 de ani a plecat să lucreze pe vapor şi timp de doi ani a bătut mările şi oceanele lumii. „A fost o experienţă colosală. Am avut ocazia să cunosc lucruri pe care nu aveam de unde să le aflu dacă lucram doar în ţară. Am intrat în contact cu alte tradiţii, cu alte obiceiuri şi, automat, cu alte moduri de a prepara mâncarea“, a ai spus bucătarul.

Premiul I de la „Bucătarul de Aur“ a fost pentru Orlando o recunoaştere a talentului, dar, mai ales, l-a ajutat să capete mai multă încredere în sine. Tânărul a mai spus că în urma acestui concurs a căpătat notorietate şi a primit multe oferte din partea altor restaurante mari dar şi invitaţii de a participa la emisiuni de televiziune.

„Nu prea am avut încredere în mine până acum, fac această meserie pentru că altceva nu aş şti să fac. Nici nu m-am gândit că pot să fac altceva. Poate sunt bucătari mai buni decât mine dar observ că nimeni nu are de unde să ştii cât de bun eşti dacă nu stai în lumină“, ne-a mai spus Orlando.

Întrebări şi răspunsuri:

De la cine ai moştenit talentul culinar?

De la mama, ea a fost cea care mi-a insuflat dragostea pentru această meserie. Ea făcea mâncare pentru noi, din paciune. Tot ce face ea este delicios, fără să fi trecut prin vreo şcoală. Acum lucrăm împreună, este în echipa mea de la restaurant.

Se câştigă bine în această meserie?

Foarte bine, dacă ajungi la un anumit nivel şi eşti căutat de marile restaurante, se câştigă mai bine decât în majoritatea meseriile, mii de euro lunar sau chiar zeci de mii. Eu pot să spun că am o viaţă bună, îmi permit o casă, două maşini şi să merg în vacanţă unde vreau.

Ce-i place

În primul rând să gătească, pentru că munca sa este în primul rând o pasiune. Familia este cel mai important lucru din lume pentru el şi nu ratează nicio clipă de timp liber să nu-l petreacă împreună.

Ce nu-i place: indolenţa şi neseriozitatea oamenilor, poluarea mediului în care trăim. „Consider că lipsa de profesionalism şi neseriozitatea sunt cei mai mari duşmani ai noştri”.

Profil

Născut. 17 august 1979, Bucureşti
Studii. Şcoala Postliceală cu specializarea asistent manager în alimentaţia publică şi turism
Ocupaţie. Bucătar-şef la restaurantul „Noblesse“
Familie. Este căsătorit şi are un fiu în vârstă de 5 ani, Orlando - Andreas

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite