Oricine poate contribui la realizarea primei Strategii naţionale pentru încurajarea utilizării bicicletei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 15 octombrie 2018, în Bucureşti, ADR-SE în parteneriat cu OPTAR au lansat oficial proiectul de elaborare a primei Strategii naţionale de încurajare a utilizării bicicletei.

Echipa de management şi o parte dintre experţii proiectului s-au întâlnit la cinema Elvire Popesco cu publicul interesat pentru a discuta despre unul dintre cele mai importante proiecte de mobilitate urbană pentru cei care aleg sau ar dori să se deplaseze pe bicicletă.

Au fost prezenţi, pe lângă membrii comunităţii, reprezentanţi ai unor primării din ţară, membri ai Consiliului General al Municipiului Bucureşti, un reprezentant al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi chiar doi cicloturişti japonezi care tocmai ne viziteză ţara pe bicicletă.

Au fost prezentate etapele proiectului şi s-a explicat modul în care instituţiile, companiile, asociaţiile şi membrii comunităţii se pot implica în elaborarea strategiei. S-a pus accent pe avantajele prezenţei la sesiunile de consultare, participanţii având posibilitatea să afle, într-un limbaj accesibil, modul în care acţionează principiile mobilităţii urbane durabile, ce este şi cum se elaborează o politică publică dar şi principalele prevederi a zeci de strategii naţionale şi locale pentru promovarea utilizării bicicletei.

În perioada următoare, indiferent de oraşul de reşedinţă, oricine se poate înscrie pe lista celor care vor să participe la întâlnirile cu experţii proiectului. Este suficient să trimită un mesaj la adresa e-mail strategiebiciclete@gmail.com specificând localitatea de reşedinţă şi motivul pentru care doreşte să se implice, urmând să fie invitat la una dintre cele 8 întâlniri ce vor avea loc în toată ţara.

În cadrul întâlnirii a fost proiectat, în premieră în România, filmul Why We Cycle (De ce pedalăm). Documentarul este realizat în Olanda, unde numărul bicicletelor este mai mare decât cel al locuitorilor. Realizatorii filmului au ales biciclişti obişnuiţi şi experţi cu care au vorbit despre impactul folosirii bicicletei asupra cetăţenilor, oraşelor şi societăţii.

„Cel mai probabil, în Olanda se merge des pe bicicletă datorită unei infrastructuri bune. Este, de asemenea, legat de cultura respectului în folosirea în comun a spaţiului public.“ - Fariya Sharmeen, Profesor Asociat Urban Planning, Radboud Universtity/TU Eindhoven

„Mersul cu bicicleta nu este doar legat de ideea de utilitate, ci şi de distracţie şi de a fi împreună.“ - Marco te Brommenlstroet, Academic Director Urban Cycling Institute

„De la Regina Wilhemina, care este străbunica actualului rege, toate persoanele din Familia Regală olandeză au fost văzute pe bicicletă. În mod similar, toţi prim-miniştrii fac la fel. Merg la serviciu pe bicicletă. Vor să sublinieze că lucrează în favoarea ta. Este semnul unei forme specifice de statut într-o societate egalitaristă.“ - Giselinde Kuipers, Profesor de Sociologie, Universitatea Amsterdam

ADR-SE: Agenţia pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est este o organizaţie non-guvernamentală, de utilitate publică, al cărei obiectiv este dezvoltarea regională prin iniţierea şi menţinerea de parteneriate instituţionale intra-regionale, inter-regionale şi internaţionale.

OPTAR: Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilitătii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăteni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicletă, cu transportul public sau cu autoturismul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite