OPTAR invită Primăria Bucureşti la Viena

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto OPTAR

„Viena poate fi un model de oraş Smart City pentru Bucureşti”, afirma doamna Gabriela Firea la sfârşitul anului trecut, după ce, împreună cu consilierii personali, a făcut o vizită în capitala Austriei.

Acum, asociaţia OPTAR invită bucureştenii să viziteze Viena în perioada 19-25 iunie 2017 pentru a vedea cum ar putea arăta Bucureştiul dacă modelul vienez de planificare şi organizare ar fi copiat de administraţia Firea. Invitaţia se adresează deopotrivă cetăţenilor, politicienilor, jurnaliştilor, experţilor în mobilitate urbană, dar mai ales funcţionarilor* Comisiei Tehnice de Circulaţie din Primărie, cei care avizează proiectele de infrastructură din Bucureşti. Trebuie amintit că ei sunt cei care poartă responsabilitatea aprobării benzilor RATB, poliţia rutieră fiind tot timpul reprezentată în această comisie. Această vizită reprezintă pentru ei ocazia de a înţelege, prin experienţa directă şi discuţii cu experţi ai Primăriei din Viena, cum să aplice corect şi eficient măsurile de dezvoltare durabilă mobilităţii urbane în Bucureşti.

Precizăm că membrii Comisiei Tehnice de Circulaţie nu pot face deplasări în interes de serviciu fără aprobarea şefilor celor două instituţii, Primăria Capitalei şi Brigada Poliţiei Rutiere. De aceea solicităm, şi pe această cale*, Primarului General şi şefului Brigăzii Rutiere din Poliţia Română să aprobe şi să sprijine participarea funcţionarilor din Comisia Tehnică de Circulaţie la această experienţă, ca un mijloc de perfecţionare şi dezvoltare profesională.

Înţelegerea şi îmbinarea tipurilor de infrastructuri realizate în mediul urban este foarte importantă pentru cei care avizează lucrările din Bucureşti. Comparativ cu echipele de arhitecţi şi urbanişti, cei care propun, de regulă, proiecte de infrastructură, membrii Comisiei Tehnice de Circulaţie nu fac parte dintr-un program continuu de perfecţionare.

Aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov nu a lămurit problema traficului în Bucureşti deoarece documentul nu vine cu un set de politici care să ajute funcţionarii publici în înţelegerea principiilor  de planificare a unei mobilităţi urbane durabile. Şi nici cetăţenii nu au fost implicaţi pentru a înţelege necesitatea schimbărilor şi modul în care acestea le influenţează viaţa.

Tocmai de aceea, în cele 5 zile petrecute în Viena, bucureştenii vor fi îndrumaţi să privească altfel infrastructura pentru a înţelege modul în care ea influenţează traficul şi să se bucure de un oraş accesibil la pas sau cu mijloace de transport alternative în locul clasicului şi problematicului automobil. În plus, pe data 21 iunie, de la ora 17, ei vor putea pune întrebări experţilor Primăriei din Viena. Iar în seara zilei de vineri, 23 iunie, participanţii vor fi invitaţi să se alăture miilor de vienezi care, de 17 ani, în fiecare vineri seara din primăvara până toamna, pe trasee anunţate în prealabil, opresc traficul pe zeci de străzi pentru a permite exclusiv deplasările nemotorizate.

Pentru cei care doresc să se alăture acestei campanii şi doresc să facă deplasarea la Viena, asociaţia OPTAR a deschis o pagină de internet dedicată.

* * *

Întâlnirea dintre bucureşteni şi experţii primăriei din Viena a fost facilitată, la rugămintea asociaţiei OPTAR, de Consilierii Generali Ciprian Ciucu şi Florin Grigorescu, membri în Comisia Transporturi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

* * *

OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicletă, cu transportul public sau cu autoturismul.

* Asociaţia OPTAR a trimis petiţii către Primăria Municipiului Bucureşti şi Brigada Poliţiei Rutiere pe data 23.05.2017 şi pe data 08.06.2016. Textul celor două petiţii îl găsiţi mai jos.

Nr. 472/23.05.2017

Către,

Primăria Municipiului Bucureşti
Doamna Gabriela Firea, Primar General
Domnule Mircea Krips, reprezentant PMB pe lângă Primăria oraşului Viena

Subscrisa Asociaţia Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), reprezentată prin Preşedinte Marian Ivan, vă invităm respectuos că în beneficiul bucureştenilor să faceţi demersurile necesare pentru a trimite într-o vizită de specializare la Viena toate persoanele responsabile de implementarea benzilor RATB. Acest demers este necesar pentru că acestea să înţeleagă modul în care sunt realizate proiecte similare din Viena.
 

Deoarece implementarea benzilor RATB, prin respectarea principiilor planificării mobilităţii urbane durabile, joacă un rol important în decongestionarea traficului rutier din oraş şi din zona de influenţă, vă rugăm să luaţi în considerare să facilitaţi prezenta şi a altor persoane interesate pentru a participa la această întâlnire (membrii Comisiei Tehnice de Circulaţie din PMB, membrii Comisiei Transporturi a CGMB, experţi din asociaţii, studenţi la mobilitate urbană). Precizăm că asociaţia noastră este interesată să participe la întâlniri cu experţii din Viena, costurile deplasării fiind suportate de noi.
 

Deoarece aţi anunţat că în scurt timp se doreşte continuarea proiectului banda RATB”, este important ca această vizită să fie efectuată cât mai repede.

Vă mulţumim, în speranţa că veţi da posibilitatea specialiştilor din administraţia locală şi din Poliţia Rutieră de a putea vedea şi înţelege modul în care infrastructura dedicată transportului public contribuie la decongestionarea traficului rutier din Viena.

Cu stimă,

Marian Ivan

Preşedinte OPTAR

- - -

Nr. 475/08.06.2017

Către,

Primăria Municipiului Bucureşti
Doamna Gabriela Firea, Primar General

Brigada Poliţie Rutieră Bucureşti
Domnul Vasile Daniel Gildo, Şef Brigada Rutieră

Subscrisa Asociaţie Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), reprezentată prin Preşedinte Marian Ivan, dorim să vă adresăm invitaţia de a permite, prin delegare în interes de serviciu, ca membrii Comisiei Tehnice de Circulaţie din Primăria Municipiului Bucureşti să participe în perioada 19 - 25 iunie 2017 la o vizită în oraşul Viena. Scopul deplasării este de a vedea tipurile de infrastructuri utilizate de administraţia oraşului Viena şi modul în care ele influenţează traficul. Este o vizită deschisă tuturor bucureştenilor şi include o întâlnire cu experţii primăriei Viena. Asociaţia OPTAR va face o prezentare a infrastructurii pentru biciclete punând accent pe exemplele de bună practica dezvoltate de administraţia Vienei când a găzduit Conferinţa VeloCity 2013. Foarte importanţă va fi şi participarea la Friday NightSkating Viena, un eveniment tradiţional care încurajează tipurile de deplasări nemotorizate prin închiderea traficului motorizat pe zeci de străzi.

Vizita în Viena a fost iniţiată de asociaţia OPTAR şi s-a bucurat de sprijinul domnilor Ciprian Ciucu şi Florin Grigorescu, membri ai Comisiei Transporturi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Doamnă Primar General a ales (pe bună dreptate) Viena ca fiind oraşul model de smart-city pe care Bucureştiul ar trebui să-l copieze, deoarece tipurile de infrastructură se împletesc inteligent oferind oportunităţi viabile de deplasare pentru locuitori şi turişti. În condiţiile în care două proiecte importante (banda RATB” şi infrastructura pentru biciclete”) tocmai se pregătesc să fie lansate de Primăria Capitalei, este important ca oamenii care decid avizarea acestor proiecte să poată vedea şi înţelege modul în care funcţionează diverse tipuri de infrastructuri.

Precizăm că vizita include şi o întâlnire cu experţii din Primăria Vienei (21 iunie, de la ora 13), dar considerăm că Primăria, prin consilierul personal al Primarului, persoana care reprezintă Primăria Bucureşti în relaţia cu Primăria Vienei, poate organiza chiar mai multe întâlniri la nivel de experţi care să ajute membrii Comisiei Tehnice de Circulaţie să poată pună întrebări despre modul în care traficul poate fi  gestionat astfel încât să se pună accent pe dezvoltarea durabilă a mobilităţii urbane.

Precizăm că sunt bucureşteni dispuşi să contribuie financiar pentru ca membrii Comisiei Tehnice de Circulaţie din Primăria Municipiului Bucureşti să poată face această deplasare, în cazul în care birocraţia nu ar permite deblocarea sumelor necesare.

Vă mulţumim.

Cu stimă,

Marian Ivan

Preşedinte OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite