Oprescu îşi încalcă promisiunile făcute şi dublează din pix preţul gigacaloriei, în prag de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oprescu a declarat că nu mai face faţă cu subvenţiile FOTO Mediafax
Oprescu a declarat că nu mai face faţă cu subvenţiile FOTO Mediafax

Locuitorii Capitalei care au venituri de peste 2.500 lei pe cap de familie ar putea să plătească 328 de lei gigacaloria. Anunţul a fost făcut de Sorin Oprescu, miercuri, la Comisia de Industrii din Cameră. Oprescu susţine că nu mai poate face faţă cu subvenţia şi că a cerut o listă ANAF cu veniturile bucureştenilor.

„Nu mai pot să fac faţă cu subvenţia. Nu mai pot. Nu mai am cum să subvenţionez şi sunt mulţi amărâţi care nu au bani. Am cerut de patru ani - să văd acum dacă se concretizează - o listă cu veniturile de la ANAF şi dacă venitul e mai mare de 20-25 de milioane pe cap de familie să pot să-i pun să plătească 328, cât e acuma gigacaloria la Bucureşti. De ce? Ca să pot să măresc paleta ălora care nu au bani. Nu e politic, e grija faţă de oameni”, a spus Oprescu.

Cu toate acestea, Primarul General a declarat, în 13 septembrie, că bucureştenii nu vor plăti mai mult decât anul trecut pentru gigacalorie, deşi se estimează o creştere de 5% a preţului acesteia, din cauza scumpirii gazului.

Oprescu mai susţinea că municipalitatea va plăti diferenţa între valoarea preţului real, care în momentul de faţă este de 328 lei, iar populaţia va achita doar suma de 170 lei pentru gigacalorie.

În cursul anului trecut, Guvernul a hotărât eliminarea subvenţiei acoperite de la bugetul de stat pentru energia termică, iar primăriile au hotărât modalităţile de alocare a subvenţiilor din bugetele locale. La sfârşitul lunii iulie 2011, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat creşterea preţului plătit de locuitori pentru gigacalorie de la 124 lei la 169,88 lei cu TVA.

În data de 13 septembrie 2012, Guvernul a decis anularea datoriilor acumulate de RADET faţă de ELCEN, urmând ca cele două unităţi să fie unificate, astfel încât activităţile de producţie şi distribuţie să fie integrate.

ELCEN vinde energia termică către RADET la un preţ reglementat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, după care regia o livrează mai departe cetăţenilor. În momentul de faţă, RADET are datorii către ECLEN de circa un miliard de lei, la care sunt adăugate penalităţi de 1,1 miliarde de lei, datorie acumulată pe parcursul a 15 ani.

Pentru că nu şi-au primit banii la timp, ECLEN nu şi-a achitat datoriile către toţi furnizorii de materie primă. ECLCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite