Oprescu, „tras de urechi“ de UNESCO din cauza distrugerii patrimoniului din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea unde a fost Hotelul Concordia, locul unde se semna tratatul Micii Uniri, din Centrul Istoric al Capitalei, se află acum într-o stare avansată de degradare. Este un bun exemplu al neglijării patrimoniului cultural bucureştean FOTO Adevărul
Clădirea unde a fost Hotelul Concordia, locul unde se semna tratatul Micii Uniri, din Centrul Istoric al Capitalei, se află acum într-o stare avansată de degradare. Este un bun exemplu al neglijării patrimoniului cultural bucureştean FOTO Adevărul

Comitetul Internaţional al Oraşelor şi Satelor Istorice (CIVVIH - ICOMOS) a adoptat rezoluţia prin care solicită autorităţilor române să respecte legislaţia internaţională de protecţie a patrimoniului. ICOMOS este instituţia care avizează intrarea clădirilor cu valoare în patrimoniul UNESCO la nivel mondial.

Rezoluţia a fost emisă în urma sesizării Asociaţiei ProDoMo, care a prezentat raportul Patrimoniul Bucureştiului 2008-2012. Sesizarea Asociaţiei ProDoMo a fost susţinută de Asociaţiile ProPatrimonio şi Salvaţi Bucureştiul. Prin adoptarea rezoluţiei autorităţile române sunt solicitate să ia măsuri urgente pentru conservarea patrimoniului bucureştean.  

Rezoluţia împreună cu un raport despre situaţia patrimoniului din Bucureşti vor fi prezentate şi dezăbătute în cadrul unei conferinţe de presă ce are loc miercuri, de la ora 12:00 la Casa Mincu din strada Arthur Verona numărul 19.

„România a semnat mai multe tratate internaţionale şi, bineînţeles, europene. Prin acestea are nişte obligaţii vizavi de clădirile de patrimoniu. Multe dintre ele nu sunt respectate în ceea ce priveşte patrimoniul din Bucureşti. Implicaţiile sunt multiple“, a explicat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“.

Reprezentantul Asociaţiei ProDoMo, Roxana Wring, a explicat că problema ignorării patrimoniului cultural este o „bătălie lungă“ care se poartă între asociaţiile de profil şi autorităţi, respectiv politicieni.

„Faptul că autoritatea ICOMOS, o instituţie care numără peste 1.100 de experţi la nivel mondial, condamnă autorităţile române nu este un semn bun. La nivel european se discută de dezvoltare durabilă, de regenerare urbană şi despre patrimoniu, în timp ce noi mergem înapoi în loc să mergem în secolul XXI“, a explicat Wring.

Patrimoniul, principalul obstacol în deschiderea unor afaceri imobiliare

Reprezentantul organizaţiei pentru protejarea patrimoniului crede că soluţia constă într-o conştinentizare a opiniei publice, dar şi o presiune făcută asupra autorităţilor, asta înainte de a fi prea târziu.

„ICOMOS, singurul consultant UNESCO pe probleme de clasare şi declasare a patrimoniului, va trimite această scrisoare preşedinţiei, premierului Victor Ponta, ministrul Liviu Dragnea, la Ministerul Culturii şi înspre multe alte direcţii. Totul ţine de voinţă politică. Trebuie spus că patrimoniul este considerat, în România, principalul obstacol ce stă în calea dezvoltării unor afaceri imobiliare“, a mai spus Wring.  

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO „Hai să dăm mână cu mână...“. Dar de ce? Un reportaj despre Unirea de care nu ne mai pasă

Locul unde primul pas către statul român modern s-a făcut şi unde clasa politică din urmă cu 155 de ani cădea pentru prima dată de acord – Capitala, este astăzi în sărbătoare. Sau aşa ar trebui să fie. În memoria momentului istoric, a mai rămas însă o rămăşiţă: Hotelul Concordia. adevarul.ro. vă prezintă povestea imobilul îngropat sub plăci de lemn şi uitat în delăsare.

Scurtă consideraţie despre arhitectura brâncovenească

Arhitectura brâncovenească propriu-zisă s-a dezvoltat între mijlocul sec. 17 şi primele decade ale sec. 18, corespunzând intenţiei de a simboliza viaţa şi varietatea de credinţa religioasă a locului în care acestea luaseră formă, acela al Ţării Româneşti în sine.

Andrei Pippidi: istoria casei lui Spiru Haret din Bucureşti ia sfârşit

Am mai scris despre casa asta de două ori. Acum este a treia şi ultima dată, fiindcă mîine nu va mai exista. S-a încheiat viaţa ei, începută în 1885. / de Andrei Pippidi, profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

FOTO Clădiri istorice pe care Bucureştiul le-a pierdut în 2013: Hala Matache, vedeta de pe lista demolărilor

Bucureştiul anului 2013 a pierdut o parte din aroma vremurilor de altădată, odată cu demolarea mai multor clădiri istorice în jurul cărora au gravitat poveşti nemuritoare, printre care şi Hala Matache, un simbol al Capitalei. ONG-urile de profil s-au opus demolărilor, dar nu s-au bucurat prea des de succes.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite