Cum a cheltuit Oprescu nelegal 15 milioane de lei pentru ţânţari. Biblioteca Metropolitană a cumpărat cărţi la suprapreţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul Curţii de Conturi privind cheltuirea banului public în 2012, publicat pe 4 februarie, arată cum Primăria Capitalei, în fruntea căreia se află pentru cel de-al doilea mandat, Sorin Oprescu, a plătit peste 15 milioane de lei fără să fie nevoie.

Principalul canal unde s-au vărsat banii bucureştenilor specificat de Curtea de Conturi este suportarea Primăriei Capitalei pe cheltuielile proprii a contravalorii serviciilor de combatere a ţânţarilor şi de deratizare în valoare de 15.124.000 lei prestate de societăţi comerciale cu capital privat, regiilor autonome şi instituţiile publice care aveau obligaţia legală de a le suporta.

Cu alte cuvinte, Primăria administrată de Sorin Oprescu a plătit nişte servicii care erau deja achitate.

În raportul citat, se specifică şi plata unor cantităţi de lucrări neexecutate şi a unor preţuri majorate faţă de prevederile contractuale, în sumă de 159.000 de lei pentru programul „reabilitare şcoli” – finanţat din bugetul local şi cu fonduri B.E.I.; aferent s-au calculat dobânzi de 12.000 de lei, prejudiciul fiind recuperat operativ.

Totodată, Primăria Capitalei a decontat mai multe cantităţi de lucrări neexecutate la Artera Doamna Ghica şi Pasajul suprateran, în valoare de 80.000 de lei, aferent cărora s-au calculat dobânzi de 3.000 de lei.

Biblioteca Metropolitană Bucureşti, gaura neagră a banilor bucureştenilor

Ce iese în evidenţă în raportul Curţii de Conturi este însă modul în care Biblioteca Metropolitană Bucureşti a achiziţionat cărţi şi publicaţii la preţuri mult mai mari decât cele practicate pe piaţa internaţională. suma nejustificată găsită de inspectori fiind de 2.787.000 de lei.

Primăria Municipiului Bucureşti a mai declarat achiziţionarea unor servicii de turism şi conexe în valoare de 2.149.000 de lei fără însă să poată justifica cu documente efectuarea acestora.

ASPA: 200.000 de lei

În raportul citat, se mai arată cum Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Bucureşti a făcut nişte plăţi nedatorate în valoare de 200.000 de lei.

Totodată, Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti (29 mii lei) şi Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului au cheltuit 29.000 de lei şi, respectiv, 52.000 de lei, pentru cantităţi de lucrări neexecutate şi/sau supradimensionarea cheltuielilor cu manopera şi materialele. Cu toate acestea, întregul prejudiciu a fost recuperat în timpul misiunii de audit.

Printre neregulile găsite de Curtea de Conturi se mai numără şi plata unor servicii neprestate şi lucrări neefectuate de 83.000 de lei.

Mai puteţi citi:

Cum aruncă aleşii banii bucureştenilor  pe fereastră: şapte primari, buget de 1.5 miliarde de euro şi prejudicii de zeci de milioane

Din peste un miliard şi jumătate de euro, cât a fost aproximativ bugetul celor şapte primării pe 2012, zeci de milioane de euro sunt aruncate efectiv pe fereastră. Primăria administrată de Sorin Oprescu, ales pentru a doua oară consecutiv, dar şi cea preluată în luna mai de Robert Sorin Negoiţă concurează pentru primul loc în prejudicii uriaşe aduse buzunarelor bucureştenilor. O arată raportul pe 2012 publicat de Curtea de Conturi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite