Oprescu se războieşte cu toţi cei care se opun demolărilor din zona Berzei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-a pus pe dat în judecată pe oricine contestă lucrările la bulevardul ce va uni Piaţa Victoriei de Palatul Parlamentului. Primul vizat de edilul-şef este preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, căruia îi cere despăgubiri de 3,8 milioane lei, sumă pe care constructorii o cer Primăriei pentru blocarea şantierului.

Lucrările la Bulevardul Uranus stagnează de o săptămână, iar gunoaiele, mirosul insuportabil şi câinii vagabonzi au pus stăpânire pe şanţurile făcute de constructori. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spune că situaţia este generată de ONG-uri, de ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, de prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, şi de preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, care blochează lucrările în instanţă.

Potrivit lui Oprescu, la tronsonul respectiv se săpase până la şapte metri şi se introdusese canalizare. “Lucrările sunt întârziate cu circa şapte luni. Cineva, probabil, a simţit nevoia să îi enerveze şi mai mult pe şoferii bucureşteni”, a precizat primarul, făcând referire la faptul că prefectul Mihai Atănăsoaei a atacat în instanţă o autorizaţie de construcţie pentru alt tronson al arterei.


“Limbi de catifea” şi pagubă de 3,8 milioane de euro

Sorin Oprescu s-a mai plâns că i se pun piedici “în plan politic”, deoarece Bulevardul Uranus este un obiectiv important al mandatului său. “Probabil că prefectul a simţit datoria să aibă câteva limbi de catifea pentru conducerea de partid şi de stat”, a adăugat edilul-şef.


Sorin Oprescu

O altă ameninţare pentru bunul mers al proiectului, în opinia lui Oprescu, este şi preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş care a blocat în justiţie lucrările la bulevardul Uranus. Edilul vrea să-i ceară lui Ţigănaş în instanţă suma de 3,8 milioane lei, respectiv banii pe care constructorii o cer municipalităţii pentru întârzierea lucrărilor.
Primăria Capitalei a acţionat deja în justiţie şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul pentru că a cerut în instanţă blocarea lucrărilor la bulevard. Oprescu vrea ca ONG-iştii să plătească 6,6 milioane lei.
Judecata pe fond în privinţa lucrărilor la bulevard va avea loc la 24 iunie, când municipalitatea speră să câştige dreptul de a continua lucrările.


Elena Udrea cere pace

image

Şi Elena Udrea a devenit unul dintre oponenţii lui Sorin Oprescu în privinţa lucrărilor la Buzeşti-Berzei, pentru că a cerut Institutului de Stat în Construcţii să oprească lucrările la tronsonului Buzeşti-Berzei, după ce a discutat cu reprezentanţii unor ONG-uri.“Am convenit întreruperea lucrărilor pentru că PUZ-ul nu îndeplineşte toate condiţiile”, a spus Udrea. Ea a adăugat că, în jurul datei de 20 iunie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va organiza o dezbatere publică pentru a putea găsi o soluţie urbanistică pentru zona în cauză. La aproape o săptămână de la decizie, demnitarul l-a invitat abia ieri pe Oprescu la o discuţie pe tema Bulevardului Uranus, întâlnire care va avea loc zilele acestea.

Elena Udrea

Elena Udrea

“Îmi exprim interesul pentru găsirea unei modalităţi de a etapiza şi gestiona intervenţiile, pentru corecta implementare ulterioară a proiectul de realizare a diametralei Berzei - Buzeşti în ceea ce priveşte ţesutul urban adiacent, fără însă a bloca Bucureştiul”, a spus Elena Udrea.


“Oprescu halucinează”


În noiembrie 2010 au început lucrările la Bulevardul Uranus. Şoseaua urmează să traverseze Bucureştiul de la nord la sud, pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Coşbuc. Prima etapă, diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus, a fost contestată vehement de ONG-uri. Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a fost prima care a atacat în instanţă demolarea unor clădiri de pe strada Buzeşti, precum şi autorizaţiile pentru desfiinţarea unor imobile de patrimoniu. Mai mult, aceştia l-a acuzat pe Sorin Oprescu că a continuat lucrările şi după ce acestea fuseseră suspendate de Inspectoratul de Stat în Construcţii la 11 mai 2011.

Nicuşor Dan

Într-un comunicat intitulat “Sorin Oprescu halucinează?”, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale au contestat informaţiile oferite de Primăria Capitalei potrivit cărora lucrările de construcţie la bulevardul Uranus au fost oprite pe 11 mai 2011. “Oare clădirea din Calea Griviţei nr. 119, parte componentă a monumentului istoric Ansamblul de arhitectură Calea Griviţei, s-a demolat singură în zilele de 16-18 mai 2011? Oare fundaţia liniei de tramvai pe segmentul Occidentului – Griviţei s-a turnat singură la sfârşitul lunii mai 2011? Oare zecile de muncitori şi utilaje au existat doar în imaginaţia trecătorilor?”, se întreabă retoric Nicuşor Dan de la Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite