Oprescu a găsit soluţia: „Vom avea piste pentru biciclişti atât pe carosabil, cât şi pe trotuare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Sorin Oprescu susţine că vor exista piste de biciclete atât pe carosabil, cât şi pe trotuar FOTO Mediafax
Primarul Sorin Oprescu susţine că vor exista piste de biciclete atât pe carosabil, cât şi pe trotuar FOTO Mediafax

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri că toate obiectivele rutiere reabilitate şi cele noi au prevăzute piste pentru biciclişti pe carosabil, iar acolo unde locul nu permite, pistele vor fi trasate pe trotuare.

Declaraţiile lui Sorin Oprescu au fost făcute în cadrul Forumului Grupului de lucru pentru realizarea Planului Integrat de Mobilitate în Municipiul Bucureşti şi zona sa regională de influenţă în transport.

"Astea noi (bulevardele, n.r.) pe care le termin acum, cum ar fi Liviu Rebreanu sau Berzei, le facem cu piste de biciclete. La fel şi cele pe care le începem, le-am conceput cu piste de biciclete pe carosabil. Pe cele vechi care au trotuare late vom face pistele de biciclete aşa cum sunt în Copenhaga, vom îngusta trotuarul şi vom face piste de biciclete", a spus Oprescu, citat de Mediafax.

Potrivit edilului şef, decizia amplasării pistelor şi pe carosabil a fost luată în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale, în cadrul grupurilor de lucru dedicate "chestiunii pistelor de biciclişti".

Între timp, 10.000 de bicilişti cer demisia primarului

Aducem aminte că, sâmbătă, va avea loc un protest de amploare al comunităţilor de biciclişti la care circa 10.000 de oameni sunt aşteptaţi şi care constă într-un marş de 18 kilometri. Protestatarii vor milita pentru marcarea benzilor care semnalează accesul bicicliştilor pe carosabil şi vor cere demisia primarului Sorin Oprescu pentru lipsa de acţiuni eficiente în cei cinci ani de mandat.

„Domnul Oprescu a afirmat că vrea referendum pentru a afla opinia oamenilor. Noi vom ieşi în stradă pentru a spune clar: «Vrem piste pe şosea! Vrem un Bucureşti pentru oameni!» Iar dacă vom fi ignoraţi, vom ieşi din nou în stradă. Mai mulţi şi mai hotărâţi!“, a spus Marius Scarlat, membru fondator OPTAR.

De asemenea, trebuie menţionat că Bucureştiul se află în acest moment în  „Săptămâna Europeană de Mobilitate Urbană“, un program european de încurajare a transportului alternativ la care Primăria Capitalei s-a înscris încă din luna august. În pagina dedicată Bucureştiului, municipalitatea susţine că a făcut mai multe investiţii şi campanii de încurajare a ciclismului şi a transportului în comun în Bucureşti.

"Nu oricum şi în orice condiţii poţi să construieşti, până când nu există studiile de specialitate, şi mă refer aici la pistele de biciclete aşezate pe carosabil, pe calea rutieră, pentru care trebuie să ai şi cadru legislativ", a precizat Oprescu care a menţionat că studiile în intersecţii în special pe cele două axe principale de transport din Capitală, N-S şi E-V, au fost demarate împreună cu reprezentanţii ONG-urilor.

Oprescu recunoaşte numărul mic de piste funcţionale

Potrivit primarului general, în prezent, după ce poliţia a "suspendat" aproximativ 40 de piste de biciclete, în Capitală, au rămas doar 18 "viabile", iar acestea se întind doar pe câţiva kilometri.

Grupul pentru realizarea Planului Integrat de Mobilitate în Municipiul Bucureşti şi zona regională de influenţă în transport a fost înfiinţat în 24 ianuarie şi are în componenţă un departament special pentru analizarea problematicii transportului alternativ..

Pe aceeaşi temă:

INFOGRAFIE 10.000 de biciclişti îi cer demisia lui Oprescu: „Vrem un Bucureşti pentru Oameni“. Traseul marşului de sâmbătă

Cum trăieşte Bucureştiul evenimentul european „săptămâna de mobilitate urbană“

Sediul Primăriei, o „gogoaşă“ de 2,7 milioane de euro pe an. Maidanezii, un „fonfleu“ electoral

Oprescu se laudă la Bruxelles cu piste de biciclete şi cu încurajarea transportului public, în timp ce în Bucureşti situaţia stă cu totul altfel

Oprescu: „În sectoarele în care primarii nu pot, adun eu câini“- Piedone: „Tot ce vreau de la Primărie este să mă lase să-mi rezolv problema maidanezilor din sector“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite