Manifestanţii: Oprescu, demisia! Primarul aruncă 6 milioane de lei pe referendum şi ignoră legea eutanasierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu a cerut organizarea unui referendum local FOTO Mediafax
Sorin Oprescu a cerut organizarea unui referendum local FOTO Mediafax

Sute de oameni impresionaţi de moartea lui Ionuţ (4 ani), ucis de câini, au cerut, ieri, demisia primarului Oprescu. Edilul pregăteşte un referendum, ignorând legea care permite eutanasierea maidanezilor

„Leagea lui Ionuţ, legea lui Ionuţ!“, „Ţara mea nu e coteţ!“, „Nu mai vrem câini fără stăpân!“, „Oprescu, demisia!“  şi „Dacă îţi pasă, ieşi din casă!“. Acestea sunt doar câteva dintre mesajele pe care sutele de protestatari i le-au transmis, ieri, primarului general Sorin Oprescu. Impresionaţi de tragedia de lunea trecută, când Ionuţ Anghel (4 ani) a fost mâncat de maidanezi, lângă Parcul Tei (sectorul 2) din Capitală, oamenii au venit la protestul „Strada mea nu e coteţ!“. 

„Să-şi asume legea, nu s-o scriem noi!“

Evenimentul, desfăşurat paşnic în Parcul Izvor de lângă Camera Deputaţilor, a fost organizat de artista Nadine, care a luat atitudine, imediat după tragedie, împotriva tuturor primarilor din Bucureşti, care nu au reuşit, de-a lungul anilor, să rezolve problema maidanezilor.   

La manifestaţia de ieri, care a durat trei ore, au participat părinţii, dar şi bunica lui Ionuţ, încă foarte tulburaţi de pierderea copilului. „Nu prea putem să vorbim. Venim de la cimitir acum. Am venit să o susţinem pe Nadine, am spus că susţinem orice campanie care are legătură cu cazul nostru“, a declarat Andreea Felicia Anghel, mama lui Ionuţ. Femeia, dar şi soţul ei, Valentin, au aprins lumânări, într-un

colţ de parc, în memoria lui Ionuţ, unde era adusă şi o fotografie a micuţului. 

La plecare, bărbatul a mers în mulţime pentru a-şi lua mama, aceeaşi femeia care, în ziua tragediei, ieşise în parc cu Ionuţ şi cu fratele lui, Andrei. „Vă mulţumim pentru ceea ce faceţi!“, le-a transmis tatăl lui Ionuţ protestatarilor.

Iubitorii de maidanezi, la protest 

În jurul familiei îndoliate, manifestanţii le strigau edililor Capitalei să-şi asume legea care le permite eutanasierea animalelor fără stăpân (Legea 227/2002 – n.r.) şi să nu mai amâne rezolvarea problemei privind cei 65.000 de maidanezi din Bucureşti, organizând, pe 6 octombrie, un referendum. „Să-şi asume legea, nu s-o scriem noi! Sunt cinci ani de mandat, ce bine se stă în acel fotoliu de boier!“, au fost cuvintele lui Nadine, la protestul de ieri, făcând referire la primarul Sorin Opres­cu. Artista a mai anunţat că astăzi se va organiza un nou protest, începând cu ora 18.00, tot în Parcul Izvor. 

Unul dintre momentele mai puţin aşteptate care a avut loc la protestul de duminică a fost apariţia unui bărbat care ţinea doi câini comunitari în lesă. Acesta a trecut să o felicite pe Nadine pentru acţiunea organizată, dar, în câteva clipe, a fost rugat de un jandarm să părăsească zona în care protestatarii îşi strigau nemuţumirea. „Felicitări pentru ceea ce faceţi!“, i-a spus bărbatul artistei, înainte de a-i face o fotografie. Nadine i-a mulţumit, după care bărbatul a fost rugat de jandarmi să plece. 

Protestul de ieri, „Strada mea nu e coteţ!“, a avut loc la două zile după ce reprezentanţi ai Asociaţiei „Pro Civilizaţie“ împreună cu oameni din comunitatea desprecopii.com au ieşit în stradă. Cum protestul de vineri nu a fost aprobat de Primăria Capitalei, trei sute de oameni, părinţi, bunici şi copii, s-au adunat în Piaţa Romană, în jurul orei 19.00, în zona Coloanelor, şi au scandat pentru câteva ore împotriva primarului Oprescu şi a autorităţilor. 

Petiţii online

Oganizatoarea protestelor, Nadine, îi îndeamnă pe bucureşteni să se alăture cauzei privind rezolvarea problemei câinilor comunitari din Bucureşti, semnând petiţia „Strada mea nu e coteţ“, de pe site-ul petitiionline.com. 

Aşa cum era de aşteptat, nenorocirea lui Ionuţ a ajuns şi în discursurile politicienilor, care s-au întrecut, zilele acestea, cu mesaje populiste, pe tema maidanezilor. Ieri, cei zece reprezentanţi ai grupului PDL din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti au anunţat că-şi vor da demisia. Fostul primar Adriean Videanu a declarat că PDL renunţă complet la scaunele de consilieri, în semn de protest faţă de indolenţa actualei administraţii. 

Indignarea bucureştenilor care au ieşit în stradă pentru a cere demisia primarului Oprescu vine după ce Ionuţ Anghel a fost ucis de maidanezi, săptămâna trecută. Rezultatele necropsiei au arătat că băieţelul a fost muşcat pe tot corpul de câini, mai puţin pe tălpi. 

Nadine, ameninţată

Nadine a declarat, duminică, pentru „Adevărul”, că  a fost ameninţată, după ce a anunţat public organizarea protestelor la adresa administraţiei publice din Capitală. Mai mult, artista s-a ales şi cu cauciucurile sparte la maşină. Cu toate astea, pentru a nu pierde din vedere mesajul manifestaţiilor, Nadine a subliniat că nu doreşte să comenteze incidentele: „Nu vreau să vorbesc despre acest lucru şi nici nu vreau să pun mare accent pe asta“. (Cristina Răduţă)

CUM JONGLEAZĂ OPRESCU CU VOTURI, CÂINI şi REFERENDUM

În cadrul campaniei „Adevărul“ – „Bucureştiul nu crede în lacrimi“ –, vă prezentăm, astăzi, de ce este inutil referendumul organizat de Sorin Oprescu, la 6 octombrie. Totodată, analizăm şi o parte dintre promisiunile primarului general, făcute în campania electorală din 2008, atunci când şi-a cucerit pentru prima oară electoratul, inclusiv cu promisiuni privind rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. 

La finele săptămânii trecute, Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti a aprobat referendumul prin care cetăţenii vor trebui să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu eutanasierea maidanezilor. Decizia edililor Capitalei este, însă, inutilă, dar mai ales o risipă de 6 milioane de lei din bani publici. Acest lucru se explică prin existenţa Legii 227/2002, care permite eutanasierea maidanezilor.

Legea, aplicată de şapte ani în Tulcea, oraş care şi-a rezolvat, astfel, problema patrupedelor abandonate, nu a fost, însă, pusă în aplicare şi de primarul Oprescu. Ba, mai mult, acesta susţine că nu există cadru legal pentru eutanasiere, avansând, în 2010, aceeaşi idee a referendumului. „Am vrut să întreb bucureştenii ce să fac, acum trei ani, dar şi atunci, au existat unii care nu m-au lăsat“, a spus, vinerea trecută, Oprescu, care a vorbit cu lacrimi în ochi despre moartea lui Ionuţ. Singurul lucru care „l-ar lăsa“ pe Oprescu să rezolve problema, fără să mai cheltuiască inutil cei 6 milioane de lei, este tocmai Legea 227/2002. 

Poliţia Animalelor, o ficţiune 

Sorin Oprescu a mai avansat, la începutul primului său mandat, ideea înfiinţării Poliţiei Animalelor, lucru care nu s-a concretizat niciodată. Nici adăposturile promise de Oprescu în campanie nu au fost construite decât într-o mică măsură.

De exemplu, adăpostul de la Mihăileşti se află în lucrări de extindere, după ce Sorin Oprescu a sistat contractul de consultanţă, invocând pretenţiile băneşti prea mari ale partenerilor. O altă măsură promisă, în campania din 2008, este inventarierea, vaccinarea şi marcarea prin microcipuri a tuturor câinilor comunitari. Dintre cei 64.700 de câini fără stăpân din Bucureşti, doar o treime sunt sterilizaţi, deci luaţi în evidenţă într-o bază de date. 

CE SPUNE LEGEA. CUM S-AU FERIT EDILII DE RESPONSABILITATE

În România, eutanasierea câinilor fără stăpân este permisă încă din 2002, în baza legii speciale 227. Edilul Capitalei, Sorin Oprescu se încăpăţânează însă să organizeze un referendum prin care să-i întrebe pe bucureşteni dacă sunt de acord cu eutanasierea. Oprescu susţine sus şi tare că, în cei cinci ani de mandat, problema maidanezilor nu a putut fi rezolvată, întrucât avem două legi care sunt în contradicţie. Ce spun legile în vigoare?

Programul de gestionare a câinilor fără stâpân a fost aprobat în anul 2001 prin Ordonanţa de Urgenţă (OUG) nr. 155. Această ordonanţă statua că eutanasierea este permisă în cazul câinilor fără stăpân  care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi în termen de şapte zile de la aducerea lor în adăposturi. Un an mai târziu, intră în vigoare legea 227 care aprobă OUG şi care reglementează inclusiv eutanasierea.
După doi ani, în 2004, intră în vigoare şi legea 205 privind protecţia animalelor care nu făcea însă nicio referire la eutanasiere. În 2007, sub raţiunea armonizării legislaţiei naţionale cu cea europeană, ca urmare a intrării României în UE, Marius Marinescu, pe atunci senator PC, iniţiază un proiect de lege prin care să aducă îmbunătăţiri legii 205.

Proiectul de lege propus de Marinescu devine legea 9/2008, iar, pe lângă alte completări, la capitolul 7 a fost introdus un alineat nou cu referire la eutansiere: „Este interzisă  eutanasierea  câinilor,  a pisicilor  şi a  altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile, constatate de  medicul veterinar”. Deputatul UNPR Eugen Nicolicea, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, atrage atenţia că prevederea a fost interpretată greşit. „Această prevedere se referă numai la pisicile cu sau fără stăpân şi la câinii cu stăpân“, a explicat Nicolicea pentru „Adevărul“. În legea 9 a rămas neschimbat articolul 1 din legea 205 care, la alineatul 2 specifică: “Gestionarea populaţiei canine fără stăpân de pe teritoriul României se reglementează prin lege specială”. Prin urmare, situaţia maidanezilor poate fi reglemntată tot prin legea 227 care este lege specială. Cu alte cuvinte, primarii au cadru legal pentru a eutanasia câinii maidanezi care, aşa cum spune legea, nu sunt revendicaţi sau adoptaţi în şapte zile de la capturare. Însă acest alineat a fost trecut cu vederea de cei mai mulţi primari, în frunte cu Sorin Oprescu, care au susţinut că legea 9 vine în contradicţie cu legea 227.

„Să admitem că acel paragraf a fost scăpat din vedere. Însă legea 205, actualizată prin legea 9, este o lege generală. Dacă ar fi fost contrazisă, să spunem, de o lege specială, cum este legea 227, dintre cele două ar fi trebuit să se aplice obligatoriu cea specială “, a conchis deputatul Eugen Nicolicea.



Mai puteţi citi despre acest subiect:

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite