„Normele Legii lui Ionuţ, aceleaşi care au lăsat câinele ucigaş în stradă“. ONG-urile acuză autorităţile de inconştienţă într-o scrisoare trimisă inclusiv premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionut Anghel (4 ani) a fost omorât de o haită de câini. Unul dintre ei fusese adoptat pe propria răspundere, acelaşi mod prin care vor fi adoptaţi maidanezii şi după noua lege
Ionut Anghel (4 ani) a fost omorât de o haită de câini. Unul dintre ei fusese adoptat pe propria răspundere, acelaşi mod prin care vor fi adoptaţi maidanezii şi după noua lege

O scrisoare oficială în care a fost pusă imaginea cu faţa mutilată a lui Ionuţ Anghel, copilul de patru ani sfâşâiat de câini pe 2 septembrie pe un teren privat de lângă Parcul Tei, din sectorul 2, a fost trimisă mai multor ministere în frunte cu premierul Victor Ponta. Semnată de mai multe ONG-uri, scrisoarea atrage atenţia autorităţlilor asupra normelor de aplicare a noii legi a maidanezilor, considerate greşite.

Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică (grup format din mai multe organizaţii non-guvernamentale) a anunţat că, astăzi, 4 noiembrie, a fost trimisă o scrisoare oficială către prim-ministrul Victor Ponta, miniştrilor, miniştrilor delegaţi precum şi departamentelor juridice aferente fiecărui minister pe adresele lor de corespondenţa şi pe adresele oficiale online.

Acţiunea întemeiată este o reacţie la normele de aplicare a Legii Maidanezilor votată de parlamentari, propuse de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi considerate greşite de reprezentanţii societăţii civile. Atât Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, dar şi ANSVSA şi Primăria Capitalei au fost notificate despre trimiterea scrisorii.

Reprezentanţii grupul de iniţiativă susţin că este greşit ca adopţia câinilor din adăposturi să poată fi făcută numai pe baza unei declaraţii pe propria răspundere prin care adoptatorul declară că are spaţiu şi mijloace financiare suficiente pentru a intreţine un câine, fără a prezenta şi documentaţia doveditoare.

Unul din câinii care l-au atacat pe Ionuţ, adoptat tot pe propria răspundere 

Aceştia aduc aminte autorităţior că unul din câinii care l-au atacat pe Ionuţ Anghel (4 ani) aparţinea tocmai unei femei care îl adoptase exact pe acelaşi sistem de adopţie.

„Ancheta facuta de Poliţie a arătat că unii dintre câinii fără stăpân care l-au atacat şi ucis pe Ionuţ Anghel erau câini crotaliaţi ce fuseseră adoptaţi de doamna Lavinia Mirea Nica, voluntar al organizaţiei pentru protecţia animalelor Caleidoscop. Aceasta a adoptat aceşti câini pe baza unei declaraţii pe propria răspundere şi apoi a reabandonat animalele pe stradă. Aceşti câini, conform anchetatorilor, au fost printre cei care l-au ucis pe Ionuţ Anghel. Întrebată de presă şi de anchetatori despre gestul său de a reabandona câinii adoptaţi pe propria răspundere, Lavinia Mirea Nica a declarat că are constiinţa curată“, se arată în scrisoarea citată.

Posibilitatea ca ONG-urile să adopte câini a pornit , de altfel, dintr-o dispoziţie dată de Sorin Oprescu în 2008. În baza acesteia, în decembrie 2008, a fost adoptat şi câinele care l-a sfâşiat pe Ionuţ.

Menţionăm că în scrisoarea trimisă către autorităţi a fost ataşată şi o fotografie din arhiva personală a familiei îndoliate în care apare chipul mutilat al lui Ionuţ Anghel în sicriu, imaginea fiind trimisă factorilor de decizie. Din dorinţa părinţilor, dar şi din motive etice nu vom reproduce imaginea. 

Pe aceeaşi temă:

Câinele ucigaş a ajuns în stradă prin dispoziţia lui Oprescu. Alte promisiuni neonorate ale primarului Autostrăzii Suspendate

Normele de aplicare a Legii Maidanezilor vor fi dezbătute public într-o întâlnire organizată de ANSVSA

Raportul ASPA: În octombrie, cel mai redus număr de persoane muşcate de câini, din ultimii şapte ani. Peste 10 mii de câini, cazaţi în adăposturi clandestine
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite