Omul care te duce gratis cu „taxiul social“. Cum supravieţuieşte un serviciu gratuit de taximetrie în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alex Bobeş este bucureşteanul care a creat singurul serviciu de taximetrie gratuit din ţară, destinat cazurilor sociale. Încă din aprilie, Taxi Gratis încearcă să îi ajute pe vârstnicii cu probleme de sănătate şi financiare, cărora le este greu să se deplaseze prin Capitală.

Alex Bobeş nu este taximetrist, nici vreun pensionar milionar şi nici măcar nu are mai multe maşini. Alex Bobeş este un tânăr bucureştean de 23 de ani, are o maşină cu tot mai multe defecţiuni şi un job part-time la un club de noapte, pe lângă alte câteva proiecte în vânzări şi IT.

Cu toate acestea, el este cel care a creat primul serviciu gratuit de taximetrie din România: „Taxi Gratis“. Fără nicio sponsorizare şi cu toate cheltuielile suportate din propriul buzunar, Alex transportă cât de mulţi oameni aflaţi dificultate poate, din sectoarele 2 şi 3 din Capitală. Iniţiat în aprilie 2013, Taxi Gratis este destinat în primul rând vârstnicilor, prioritate având cei care au atât probleme financiare, cât şi de sănătate.

Câţi oameni au mers cu Taxi Gratis până acum

În primele două luni, Alex a fost ajutat de un prieten, însă, după aceea, în spatele Taxi Gratis a continuat să rămână un singur om. Uneori, Alex a transportat şi patru oameni într-o zi, alteori doar unul, dar au fost şi zile când n-a putut răspunde niciunei solicitări. N-a avut timp sau bani. Tânărul spune că timpul şi costurile sunt mult mai mari decât în cazul taximetriştilor obişnuiţi: o singură cursă l-a „costat“ şi două ore.

Totuşi, din aprilie şi până acum, Alex Bobeş a ajutat aproximativ 75 de oameni. Pe site-ul Taxi Gratis, Alex postează fotografii cu persoanele pe care le-a ajutat şi care l-au lăsat să le pozeze: „Majoritatea nu mă lasă, sunt oameni nevoiaşi, cu probleme de sănătate“, spune el. Pe lângă toate impedimentele, iniţiatorul Taxi Gratis a primit şi solicitări false, dar, în ultimul timp, acestea sunt din ce în ce mai puţine.

Au început deja colaborările

Alex Bobeş este optimist. Crede în ideea lui, înţelege că toate începuturile sunt grele, iar faptul că de multe ori trebuie să refuze solicitări nu îl descurajează: „Nu asta contează, important e să fac ceva bun“, crede el. În cazul lui, se pare că gândirea pozitivă chiar funcţionează: tocmai când maşina lui a început să aibă defecţiuni tot mai serioase, a venit şi prima colaborare. Compania Toyota a donat pentru Taxi Gratis două automobile, modele hibrid, care consumă puţin, pentru a-l ajuta pe Alex să îşi continue proiectul. „Nu am sperat să găsesc colaboratori încă din prima fază, pentru că proiectul este unic, neobişnuit, şi oamenilor le ia mai mult să se obişnuiască cu ideea. Maşinile mi le dau pe rând, pe o perioadă limitată de timp, care sper să fie cât mai lungă“, a spus pentru adevarul.ro Alex Bobeş. 

În ceea ce priveşte planurile de viitor, Alex este hotărât să extindă Taxi Gratis. Totuşi, crearea unei reţele de voluntari i se pare o misiune imposibilă: „Este foarte greu, unii nu vor avea maşini, alţii benzină, alţii timp, ar fi mult prea haotic“. De aceea, încercările lui se îndreaptă către companii, eventual colaborări cu firme de închirieri de maşini.

Cum foloseşti Taxi Gratis

Taxi Gratis funcţionează zilnic, între orele 9.00 şi 21.00, în limita posibilităţilor. Cele două numere de telefon la care se primesc comenzile sunt 0785.728.749 şi 0725.062.356, iar cei care sunt în imposibilitatea de a suna, pot trimite un mesaj şi vor fi sunaţi înapoi. Celor care fac solicitări li se vor pune câteva întrebări de siguranţă, pentru a fi identificate solicitările false.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite