OBSESIILE EPIDEMIILOR LA ROMÂNI. Ȋn ultimii 15 ani consumul de carne infestată şi gripele au dus la pierderi de vieţi omeneşti şi pagube de miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sperietoare sau nu, epidemia castraveţilor cu E.coli e pe cale să adauge încă un capitol în istoria recentă a epidemiilor în România, după trichineloză, gripa aviară şi gripa porcină.

14 oameni decedaţi şi alţi 330 au fost contaminaţi în Germania, de pe urma consumului de castraveţi cu bacteria E.coli importanţi din Spania. Ȋn Suedia sunt 39 de oameni contaminaţi, dintre care 15 sunt deja în stare gravă. Potrivit autorităţilor germane este vorba despre un sindrom hemolitic-uremic, o complicaţie gravă a unui tip de E.coli.

Simptomele dezvoltate de persoanele care au luat contact cu bacteria constau în diaree hemoragică şi crampe la stomac care pot duce la disfuncţii renale severe. Acest sindrom afectează sistemul circulator, rinichii şi sistemul nervos şi se manifestă mai violent în cazul copiilor şi vârstnicilor.

Tot oficialii germani i-au avertizat pe consumatori să evite consumul de castraveţi, roşii şi salată verde şi chiar au scos anumite produse de pe rafturile magazinelor.


Trichineloza din anii ‘90

Prima undă de şoc epidemic din România a avut loc în urmă cu 15 ani, când au fost semnalate primele cifre alarmante ale bolnavilor cu trichineloză. Boala este una parazitară, provocată de viermele Trichinella spiralis, un parazit aflat în muşchii şi intestinele de şobolan, porc şi om.

Aşa arată parazitul care provoacă trichineloza

image

Afecţiunea este transmisă şi la om, în cazul nostru datorită consumului mare de carne de porc. Simptomele constau în dureri abdominale, febră, tulburări neuropsihice, respiratorii şi cardiace.

Conform statisticilor din 1996, numărul românilor care au suferit de trichineloză era de 3.331, iar în anul imediat următor a ajuns la 6.001. Datorită măsurilor sanitar-veterinare adoptate de autorităţi, numărul acestor bolnavi a scăzut la 1.311 în 2003.


Gripa aviară din 2005: 420.000 de păsări ucise şi pagube de miliarde de lei, în zece judeţe din România

Prin 2005, pierderile crescătorilor de găini au avut un ecou fără precedent în România, pe fondul gripei aviare. Virusul şi-a făcut apariţia în Delta Dunării, în judeţul Tulcea şi s-a extins rapid spre sud şi est, afectând încă nouă judeţe. Ȋn total au fost confirmate 53 de focare de gripă aviară, toate neutralizate până în aprilie 2006. Aceste zone au fost dezinfectate şi repopulate cu "pui santinelă".

Operaţiunile de sacrificare a păsărilor de curte şi sterilizare în cazul gripei aviare

image

Cel mai afectat judeţ a fost Constanţa, unde au fost semnalate 15 focare de infecţie. Pe fondul gripei aviare, autorităţile române au sacrificat atunci peste 420.000 de păsări din 16.100 de gospodării şi au cheltuit peste 2,7 milioane de euro, incluzând aici şi costurile implicate de dezinfecţii şi testele de laborator.


Gripa porcină din 2009: 5.990 de români îmbolnăviţi şi 82 decedaţi din cauza virusului A(H1N1)

O altă epidemie alarmantă care a pus pe jar autorităţile, dar mai ales opinia publică românească, a fost cea a gripei porcine. Astfel, primul caz confirmat de gripa A(H1N1) s-a înregistrat la sfârşitul lunii aprilie 2009, la o femeie de 30 de ani venită din New York.

Vaccinarea este singura modalitate de a fi protejaţi de gripă

image

Ulterior, în luna noiembrie a aceluiaşi an, Ministerul Sănătăţii a desfăşurat o campanie de vaccinare împotriva virsului A(H1N1), primii vizaţi fiind personalul medico-sanitar, elevii de liceu, studenţii, vârstnicii de peste 65 de ani şi bolnavii cronici. Chiar şi aşa, statisticile cauzate de gripa porcină au situat România peste media europeană: 5.990 de oameni îmbolnăviţi, dintre care 82 au decedat.

Printre ei s-a numărat şi actorul Toni Tecuceanu de la "Cronica Cârcotaşilor", care a murit la vârsta de 37 de ani, la spitalul "Matei Balş" din Bucureşti, în urma unor complicaţii la plămâni după ce a contactat virusul A(H1N1).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite