Obligaţia precolectării deşeurilor din partea asociaţiilor de proprietari

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România, prin legislaţia internă, s-a obligat să ia măsuri pentru protecţia mediului şi s-a obligat, ca stat membru al Uniunii Europene, să îndeplinească ţintele stabilite de Comisia Europeană pentru reciclarea deşeurilor.

Se are în vedere reducerea cantităţilor de deşeuri care ajung la depozitare pe de o parte, iar pe de altă parte obligativitatea ca toţi utilizatorii, inclusiv asociaţiile de proprietari, de precolectare separată a deşeurilor produse de membrii asociaţiei în gospodarie şi să le predea operatorului autorizat.

Obligaţia de precolectare separată

Aceste obligaţii se regăsesc în prevederile Legii 101/2006, Legea serviciului de salubritate a localităţilor, republicată în Monitorul Oficial 658 din 08.09.2014, în cadrul art. 24 alin. 6, astfel:

Membrii comunităţilor locale, persoane fizice sau juridice, au, în calitatea lor de utilizatori direcţi sau indirecţi ai serviciului de salubrizare, următoarele obligaţii:

a) să respecte clauzele contractului de prestare a serviciului de salubrizare;

b) să achite obligaţiile de plată, în conformitate cu prevederile contractului de prestare a serviciului de salubrizare;

c) să asigure accesul utilajelor de colectare a deşeurilor la punctele de colectare şi al utilajelor de intervenţie pentru stingerea incendiilor;

d) să asigure precolectarea separată, în recipientele asigurate de operatorul serviciului, distinct inscripţionate şi amplasate în spaţii special amenajate, a deşeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităţilor lucrative pe care le desfăşoară;

e) să aplice măsuri privind deratizarea şi dezinsecţia, stabilite de autoritatea locală şi de direcţia de sănătate publică teritorială;

Sancţiunea aplicată pentru încălcarea obligaţiei de precolectare separată

Încălcarea obligaţiei privind precolectarea separată a deşeurilor şi de predare a acestora operatorului de salubritate autorizat, este prevazută de lege ca fiind o contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100 şi 300 lei.

Sancţiunea se regăseşte în art. 30 alin. 6 din lege, astfel: „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 300 lei încălcarea dispoziţiilor art.24 alin. 6 lit. d”.

 Arderea deşeurilor precolectate şi a celor vegetale rezultate după curăţarea spaţiilor verzi şi refuzul de a încheia contract cu operatorul de salubritate, constituie contravenţii, astfel:

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei fapta de aprindere şi/sau ardere a deşeurilor din recipientele de precolectare/colectare sau de ardere a deşeurilor vegetale rezultate de la operaţiunile de curăţare a spaţiilor verzi, arbuştilor, arborilor etc.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei refuzul utilizatorului de a încheia contracte de prestări servicii cu operatorul de salubrizare licenţiat în aria de delegare respectivă.

Colectarea într-un sistem separat pe minimum 4 fracţii

Legea are în vedere şi se referă la obligaţia autorităţilor administraţiei publice locale de a implementa un astfel de sistem pe 4 fracţii, respectiv hârtie, mase plastice, metale şi sticlă.

În situaţia în care nu este posibilă implementarea unui sistem de colectare separată pe minimum 4 fracţii din punct de vedere tehnic, economic, al protecţiei mediului, al sănătăţii populaţiei şi al respectării standardelor de calitate necesare pentru sectoarele de reciclare corespunzătoare, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să implementeze un sistem de colectare separată a deşeurilor municipale pe minimum 2 fracţii, umed şi uscat, şi de sortare prin care să obţină cel puţin cele 4 fracţii menţionate mai sus.

Astfel, asociaţiile de proprietari au obligaţia de a preda către operatorul de salubritate deşeurile precolectate separat pentru minimum 2 fracţii astfel:

1. Fracţia reciclabilă - uscată are în vedere: hârtie/carton, plastic (PET), metal, textile. Sticla se precolectează separat.

2. Fracţia reziduală – umedă are în vedere: resturi alimentare, resturi vegetale, fructe.

Ca modalitate de precolectare, cel mai probabil fracţia reziduală – umedă – se va precolecta în pubele, iar fracţia reciclabilă – uscată – se va precolecta în saci.

Ca element de noutate pentru asociaţiile de proprietari, acestea trebuie să-şi desemneze o persoană împuternicită care să participe şi să predea reprezentanţilor operatorului de salubritate deşeurile colectate separat. Astfel, asociaţiile de proprietari au fost sau urmează să fie informate despre aceste condiţii, regăsite într-un act adiţional la contractul de prestări servicii de salubritate.

Practica o să ne mănânce

Rămâne de văzut, în concret, în cadrul blocurilor cum se va realiza această precolectare, în condiţiile în care este mult mai uşor să arunci gunoiul menajer direct pe tubulatura de la ghenă decât să-l sortezi pe categorii (oricum nu te vede nimeni).

Pe de altă parte, trebuie lucrat şi la mentalitatea proprietarului, care de când s-a mutat în apartament a procedat într-un singur sens (o parte direct de pe geam în zona verde din jurul blocului) şi care cu greu va înghiţi o astfel de activitate. Şi mai puţini sunt cei care realizează precolectarea în cadrul propriului apartament astfel încât depozitarea pentru operator să fie o simplă formalitate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite