O campanie de abuzuri a Poliţiei Rutiere

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mihaela Cojocariu
FOTO Mihaela Cojocariu

Poliţia Română a anunţat de curând rezultatele unei campanii de două zile desfăşurate în toată ţara „împotriva indisciplinei bicicliştilor”.

Încă din perioada campaniei, mai mulţi biciclişti au reclamat abuzuri din partea poliţiştilor. Asociaţia OPTAR a analizat datele primite şi mesajul transmis de Poliţia Română şi a observat o purtare abuzivă a poliţiştilor dar şi un blocaj al instituţiei în întelegerea problemelor din trafic. În aceste condiţii, este evidentă încapacitatea Ministerul Afacerilor Interne de a debloca soluţiile legislative aplicate cu succes în restul Europei.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministerul şi-a făcut publice opiniile referitoare la propunerile primite în timpul dezbaterii pe marginea modificării Regulamentului de aplicare a Codului Rutier (OUG 195/2002). Experţii ministerului au respins toate propunerile care încercau să armonizeze legislaţia din România cu cea din alte state europene, acceptând în schimb o propunere neadoptată de niciun stat european.

De exemplu, au fost respinse referirile care ar fi permis amenajarea de benzi dedicate transportului public şi bicicletelor, cu toate că toate ţările europene au adoptat astfel de reglementări de mai multe decenii. În schimb, au acceptat o propunere privind introducerea obligativităţii purtării de căşti omologate de către biciclişti. Din analiza legislaţiilor rutiere din Europa, am constatat că nicio ţară europeană nu are o asemenea prevedere, fiind considerată de către experţi o măsură care nu sporeşte siguranţa rutieră, dar, prin scăderea numărului de biciclişti, contribuie la creşterea numărului de accidente

În opinia noastră, prin campania desfăşurată, ministerul a încercat să-şi justifice ”cu orice preţ” deciziile contrare opiniilor experţilor în siguranţă rutieră.

Abuzurile poliţiei

În Timişoara, doi biciclişti au fost amendaţi pentru că traversau strada pe biciclete, pe marcajul „traversare pentru biciclete”. În opinia poliţiştilor, ei trebuiau să traverseze pe lângă biciclete.

Art. 81 (4) - Marcajul transversal constând din linii discontinue paralele, aplicate perpendicular sau oblic faţă de axul drumului, indică locul destinat traversării părţii carosabile de către biciclişti.

În Bucureşti, în faţa Gării de Nord, mai mulţi biciclişti au fost opriţi şi amendaţi pentru că mergeau pe partea carosabilă. În opinia poliţiştilor, ei trebuiau să circule pe trotuar. Opinii similare au avut poliţişti şi în alte părţi ale Capitalei.

Art. 161 (1) - Se interzice conducătorilor de biciclete: c) să circule pe trotuare, cu excepţia cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;

Într-un alt caz, un biciclist a fost amendat cu suma de 750 de lei pentru că nu avea dotată bicicleta cu sonerie. Chiar dacă legea prevede o astfel de amendă, agentul constatator ar fi putut înlocui sancţiunea cu avertisment. Dar, cu toate că sancţiunea este disproporţionată faţă de gravitatea faptei, poliţiştii au aplicat amenda.

Ca termen de comparaţie, şoferul care în urmă cu un an a provocat, cu intenţie, spun procurorii, un accident grav în zona podului de la fântâna Mioriţa, a fost sancţionat cu o amendă de 250 de lei.

Prin comunicatul transmis, Poliţia Română a făcut şi recomandări bicicliştilor: „Circulaţi cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului!”

Dacă ar respecta acest sfat, bicicliştii s-ar pune într-un real pericol, deoarece creşte probabilitatea de accidentare gravă, prin răsturnare în faţa maşinilor, dacă bicicliştii lovesc cu pedala bordurile mult prea înalte.

Din cauza seriei de abuzuri desfăşurate zilele trecute împotriva cetăţenilor, sfaturile greşite transmise în spaţiul public şi modul defectuos în care au tratat propunerile de modificare a legislatiei rutiere, suntem îngrijoraţi de lipsa de profesionalism a celor care ar trebui să vegheze la siguranţa rutieră, atât pe teren cât şi prin propunerile de îmbunătăţire a legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice.

Precizăm că persoanele prezente la dezbaterea publică organizată de minister au pus gratuit la dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne expertiza de care dispuneau, însă s-a refuzat formarea de grupuri de lucru.

Solicităm domnului ministru de interne, Dragoş Tudorache, să cerceteze faptele menţionate şi să facă publice măsurile adoptate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite