„Nu vrem să plece preotul sub nicio formă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii au depus un memoriu cu 1.000 de semnături la Patriarhie pentru părintele Dimitri.Cetăţenii sunt revoltaţi pentru că Patriarhia i-a retras dreptul de a ţine slujbe preotului divorţat şi pentru că au decis să-l înlocuiască fără să ţină cont de ce vrea comunitatea.

În urmă cu cinci ani, preotul Cătălin Dimitri din satul ilfovean Vidra a trecut printr-o dramă. Soţia sa a cunoscut un alt bărbat, cu care a făcut un copil. În urma testului de paternitate s-a adeverit faptul că preotul nu era tatăl copilului, aşa că soţia sa a depus actele de divorţ. Procesul s-a încheiat repede, iar preotul a depus dosar la Patriarhie cu toate actele.

În primă instanţă, lui Cătălin Dimitri i s-a permis să rămână în post şi să continue să ţină slujbe pentru credincioşii din Vidra. Preotul a plecat, însă, în Grecia pentru a face doctoratul.

Au trecut patru ani, iar Cătălin Dimitri s-a trezit că i se interzice să mai slujească, mai mult, că postul său a fost scos la concurs de Patriarhie, după ce primise învoire să slujească în continuare.

Parohia, numărând peste 1.000 de familii, are desemnaţi doi preoţi, pe Cătălin şi pe Ioan Pantilimonescu. Acesta din urmă îşi susţine confratele. „Au strâns peste 1.000 de semnături, aproape toate famiile din sat au semnat, nu cred să lipsească o semnătură, poate două. Cer doar ca preotul Cătălin Dimitri să rămână“, a declarat părintele Ioan Pantilimonescu.

„A reuşit să-i atragă pe tineri la biserică!“

Vidrenii au sărit imediat în apărarea liderului lor spiritual şi au venit astăzi, în faţa Arhiepiscopiei.  „Ne-am trezit că nu mai are drept să slujească din cauza acestui divorţ pronunţat acum cinci ani. Mergem la Patriarhie să depunem un memoriu! Tot satul a semnat pentru păstrarea preotului Dimitri Cătălin “, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, doctorul Viorel Stancu, iniţiatorul protestului.

Mai mult, cei 80 de enoriaşi-protestatari, printre care mulţi tineri, au strigat azi-dimineaţă: „Nu vrem să plece sub nicio formă!. Când a venit la noi nu avea pe unde să doarmă şi a muncit mult, a fost electrician, a cărat cu roaba şi acum să i se ia toată truda?“, a spus indignată Ana Niţu, una dintre membrele consiliului Bisericii din Vidra. Cea mai mare realizare a părintelui Dimitri Cătălin este că a reuşit să-i atragă pe tineri la slujbă.

„Astăzi sunt însoţit la Patriarhie de tineri“, a explicat Viorel Stancu, iniţiatorul protestului. Femeile spun că nu vor să renunţe la preotul Dimitri pentru că „plângi la slujbă când vorbeşte părintele“, mărturiseşte tânăra Lenuţa Zaharia.

„Preotul nostru este acum în ultimul an la doctorat, trebuie să-şi depună lucrarea în Grecia. Am aflat cu stupoare că postul său a fost deja scos la concurs, în condiţiile în care toate actele existau a dosar şi era în regulă. Poate s-au pierdut actele, vom vedea azi când ajungem la Patriarhie ce s-a întâmplat de vor să-l schimbe. Noi nu vrem decât să rămânem cu cei doi preoţi pe care-i avem!“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, doctorul Viorel Stancu.

„Dimitri Cătălin este suspendat din post până la clarificarea situaţiei sale familiale“, a declarat Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite