Norul de cenuşă II: periculos sau nu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar deloc, spun specialiştii, care cred că gazele de eşapament sunt mult mai nocive. România a intrat din nou sub cod roşu: cel de-al doilea nor de cenuşă provenit de la vulcanul din Islanda va ajunge, astăzi, în ţara noastră, în jurul orei 15.00 şi va părăsi cerul în această seară.

În ciuda părerilor unor specialişti de la institutele din Europa de Vest, care spun că norul cel nou conţine mai multe substanţe periculoase pentru om, experţii români consultaţi de “Adevărul de Seară” ne recomandă să fim calmi. Ei dau asigurări că efectele cenuşei nu sunt periculoase din cauză că norul va traversa România la o altitudine de 6.000 de metri.

„Nu prezintă niciun risc această cenuşă, mai ales că se află la o altitudine foarte mare. Şi chiar dacă aceasta ar coborî sub nivelul norilor, singurii expuşi, dar şi ei foarte puţin, ar fi cei care suferă de afecţiuni respiratorii, precum bronşitele, sau copiii cu vârste până la 4 ani, care au imunitatea mai scăzută”, ne-a explicat conferenţiar doctor Constantin Marica, de la “Institutul de Pneumologie”.

Tot doctorul spune că, dacă ar trebui să fim îngrijoraţi de ceva, aceea ar trebui să fie gazele de eşapament, nicidecum de cenuşa vulcanică.

Cerul României, mai curat decât al altora

Aceeaşi teorie o susţine şi dr. Doina Nicolae, fizician la Insitutul de Optoelectronică. Ea dă exemplul Angliei, unde concentraţia de particule la sol a înregistrat creşteri de până la 10 ori, faţă de trei ori, cât s-a contorizat pentru ţara noastră în timpul prezenţei primului nor, şi nu au mai avut probleme.
Mai mult decât atât, ploile de ieri au fost benefice pentru români, spune un alt specialist al insitutului, Anca Nemuc. „Spre deosebire de alte ţări, precum Germania, România şi-a curăţat atmosfera după aversele de ieri”.

Şi comisarii de la mediu sunt cu ochii pe norul de cenuşă şi spun că nu au înregistrat nicio creştere a cantităţii de pulbere din aer peste valorile normale. „Nu avem motive să ne panicăm în privinţa poluării. Acum aşteptăm şi noi al doilea nor să putem face noi măsurători”, a explicat şi Comisarul General al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu.





București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite