Înregistrări video cu eutanasieri şi bază de date online, norme ale legii maidanezilor propuse de Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Reprezentanţii Grupului de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică (IREC) au depus la Agenţia Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii în ceea ce priveşte gestionarea câinilor fără stăpân, pentru că, spun ei, legea are aspecte importante ce trebuie dezvoltate cu ajutorul normelor.

După ce Ionuţ Anghel a murit sfâşiat de o haită de câini, Bucureştiul s-a transformat în scena protestelor, iar oameni de toate vârstele au ieşit din casă pentru a cere autorităţilor să găsească o soluţie la problema câinilor comunitari. În urma protestelor, mai multe organizaţii şi comunităţi online au decis să se unească sub acelaşi nume: IREC.

Astăzi, la mai mult de o lună de la moartea micuţului Ionuţ şi cu o lege pe masă ce permite eutanasierea maidanezilor neadoptaţi sau nerevendicaţi în termen de 14 zile, reprezentanţii Grupului au anunţat că au trimis către ANSVSA „propuneri esenţiale şi extrem de importante în vederea aplicării efective a legii“.

Camere video pentru eutansiere

Reprezentanţii IREC spun că propunerile pe care le-au făcut au fost întocmite după o studiere atentă a Legii 258/2013, cea care permite eutansierea maidanezilor, şi vizează în special articolele 5, 7, 8, 11, 12, 13 şi 15. Totodată, aceştia spun că susţin ferm garantarea respectării drepturilor pe care maidanezii le au, dar şi înlăturarea abuzurilor şi cruzimilor de orice fel în aplicarea legii.

„Desigur, scopul nostru principal este o mai bună gestionare a problemei câinilor fără stăpân de către autorităţi şi prevenirea reabandonului pe străzi“, scriu într-un comunicat de presă reprezentanţii IREC.

Printre propunerile trimise către ANSVSA, aceştia cer stabilirea criteriilor de departajare a câinilor eligibili pentru eutansierea imediată, dar şi amplasarea camerelor video în locurile în care se vor face eutansieri, pentru că, spun ei, este un mod foarte eficient pentru asigurarea legitimităţii acestor proceduri. Potrivit propunerii, înregistrările ar trebui păstrate 30 de zile, după care vor putea fi şterse.

Totodată, printre propunerile IREC se numără şi interzicerea adopţiei pentru persoanele sau organizaţiile care au abandonat câini în trecut, dar şi un cadru funcţional care să împiedice adopţia câinilor agresivi.

De asemenea, o altă propunere importantă presupune implicarea Poliţiei în strângerea maidanezilor, pentru că „există persoane neautorizate care încearcă să împiedice acţiunile de capturare“, după cum precizează reprezentanţii Grupului.

Bază de date pentru adopţii, consultată online

O altă propunere lansată de reprezenentanţii IREC susţine înfiinţarea unei baze de date pentru adopţii online, care să poată fi consultată de oricine doreşte să facă acest lucru. La pachet cu baza de date ar trebui să vină şi o adresă de e-mail la care oamenii să reclame eventualele nereguli: câini crotaliaţi şi abandonaţi pe străzi sau atacuri ale câinilor agresivi.

Totodată, persoanele care hrănesc câinii fără stăpân ar trebui, potrivit propunerii lansate de IREC, să fie sancţionate la fel ca cele care nu menţin curăţenia în spaţiile publice.

Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică cuprinde în acest moment peste 130.000 de persoane şi este format din organizaţii neguvernamentale şi comunităţi online, dar şi din oameni care susţin, fără afiliere, acelaşi lucru: „sănătatea şi siguranţa cetăţenilor din comunitatea lor“.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Filmuleţ impresionant postat de mama lui Ionuţ Anghel, copilul ucis de câini. „E greu fără tine, în sufletul mămicii tale e viscol, e furtună“

VIDEO Marea hinghereală a împărţit Capitala în două: „Cine a furat banii pentru câini nu zice nimic“, „Baba aia nu a avut grijă de nepot“

Primăria Târgovişte va trece la eutanasierea maidanezilor, imediat ce Guvernul va aproba Legea 258/2013

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite