UPDATE VIDEO În jur de 200 de oameni au protestat în Piaţa Universităţii din Capitală. Trei manifestanţi au fost duşi la Secţia 3 de Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestanţii care se opun exploatării miniere de la Roşia Montană şi explorării gazelor de şist au ieşit din nou în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea. În jur de 200 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

UPDATE 22.34 Manifestaţia s-a încheiat, dar oamenii au spus că vor protesta şi zilele viitoare în stradă.

UPDATE 20.30 Protestatarii au vrut să rupă cordonul de jandarmi pentru a pătrunde pe carosabil. S-au produs îmbrânceli între manifestanţi şi forţele de ordine, mai multe persoane căzând pe trotuar.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, în urma acestui incident, trei persoane au fost duse la secţia de poliţie: „Cei trei protestatari au forţat cordonul de jandarmi în cadrul manifestaţiei neautorizate din Piaţa Universităţii şi, de aceea, au fost reţinuţi şi transportaţi la Secţia 3. Cel mai probabil, ei riscă sancţiuni contravenţionale.“ Georgian Enache a mai declarat, pentru adevarul.ro, că nu au existat incidente grave şi că, în acest moment, mai puţin de 100 de persoane se află în Piaţă.

UPDATE 20.10 Au existat mici îmbrânceli între jandarmi şi protestatari, după ce manifestanţii au încercat să rupă cordonul jandarmilor. Totul s-a încheiat în câteva clipe şi nu au fost incidente majore.

UPDATE 19.52 Jandarmii au blocat accesul spre grupul de protestatari din Piaţa Universităţii, iar pe trotuarele din apropierea manifestanţilor trecătorii nu au voie să se oprească. Manifestanţii sunt furioşi şi continuă să scandeze.

În acest moment, în centrul Bucureştiului sunt în jur de 150 de manifestanţi.

UPDATE 19.06 Vizavi de clădirea Universităţii, în faţa Teatrului Naţional, un alt grup de protestatari scandează: „Jos Băsescu“. Sunt în jur de zece manifestanţii. Totodată, grupul celor care îi susţin pe manifestanţii din Pungeşti s-a mutat în partea stângă a clădirii Universităţii şi se ceartă cu jandarmii care încearcă să păstreze protestarii într-un grup.

„Dacă eşti un simplu trecător nu ai voie să te uiţi la grupul care protestează pentru că Jandarmeria nu te lasă să te opreşti pe trotuar“, spune un manifestant. Jandarmii au făcut un cordon şi îi împiedică pe bucureştenii care trec prin zonă să intre în grupul de la Universitate.

image

UPDATE 18.35 Protestatarii au scandat minute în şir: „Jos guvernul mincinos!“, în timp ce jandarmii i-au legitimat pe o parte dintre oamenii care au ieşit să protesteze. În acest moment, manifestanţii nu mai scandează, dar în Piaţa Universităţii răsună vocea unui bărbat care anunţă la portavoce că bucureştenii sunt solidari cu localnicii din Pungeşti.

image

UPDATE 18.00 Mulţimea de manifestanţi din Piaţa Universităţii este în continuă creştere, în acest moment circa 200 de persoane protestează faţă de proiectul de exploatare minieră Roşia Montană, dar şi pentru a se solidariza cu cei de la Pungeşti.

UPDATE 17.06 Numărul protestatarilor creşte, iar în mijlocul mulţimii este fluturat un tricolor. 

UPDATE 16.41 În jur de 20 de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Totodată, oamenii spun că au decis să protesteze şi pentru a le arăta localnicilor din Pungeşti că sunt alături de ei.

 În jur de 200 de oameni protestează în Piaţa Universităţii din Capitală

Lângă manifestanţi se află şi câţiva jandarmi care asigură ordinea publică. Gelu, unul dintre protestarii prezenţi în Piaţa Universităţii, spune că la manifestaţia organizată ieri a fost legitimat de mai multe ori şi crede că va fi sancţionat. „Probabil o să-mi vină acasă o amendă pentru că am participat la un protest neautorizat. Aşa s-ar putea explica amenda“, a declarat bărbatul.

Totodată, Gelu spune că, cel mai probabil, protestul din această seară va fi unul static dacă numărul bucureştenilor din stradă nu va creşte în următoarele ore.

----------------------------------------------------------------------------

După ce sâmbătă, 7 decembrie, peste o sută de persoane au protestat în Bucureşti faţă de explorarea gazelor de şist, manifestanţii au anunţat organizarea unui nou protest, duminică, în Piaţa Universităţii, începând cu ora 16.00.

Sub sloganul „Piaţa Universităţii apără Pungeştiul“, protestatarii anunţă pe paginile de Facebook ale evenimentului că vor ieşi în stradă în semn de solidaritate cu locuitorii şi manifestanţii din comuna vasluiană care opun rezistenţă zilele acestea explorării gazelor de şist de către compania americană Chevron. „Ieşim în stradă, solidari cu Pungeştiul, solidari cu Roşia Montană, solidari cu toţi românii care sunt nemulţumiţi de cei pe care i-au ales. Cerem să se respecte Constituţia, aşa cum noi o respectăm ieşind în stradă pentru a ne apăra ţara!“, declară manifestanţii pe pagina evenimentului.

Ieri, unii dintre manifestanţi au încercat să treacă de pe trotuar pe bulevard, intenţionând să meargă spre Guvern, dar jandarmii au format un cordon pentru a-i împiedica pe protestatari să iasă pe stradă şi au făcut apel la aceştia să rămână pe trotuar.

Citiţi şi:

Chevron a anunţat că îşi reia activitatea în perimetrul de la Siliştea

Potrivit unui comunicat de presă, compania americană a confirmat că va reîncepe lucrările la Pungeşti, acolo undepeste 500 de protestatri din toată ţara au reuşit, sâmbătă, să spargă cordonul de jandarmi şi să rupă gardul ce împrejmuia şantierul.

Oare la Pungeşti moare democraţia în România, tovarăşi miliţieni?

Evenimentele de sâmbătă de la Pungeşti ne obligă să ne întrebăm dacă mai avem democraţie în România. Principalul câştig al Revoluţiei din Decembrie 1989 este dreptul la opinie, fără să ne fie teamă că Miliţia ne arestează şi ne bate. Oare a reînviat Miliţia din România comunistă la Pungeşti sau azi, acolo, la Pungeşti, a fost îngropată democraţia din România?

FOTO VIDEO Violenţe fără precedent la Pungeşti. Chevron a suspendat lucrările şi a făcut plângere pentru distrugerile din urma protestelor

În comuna vasluiană Pungeşti, protestatarii au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi deţinut de Chevron. Jandarmii au evacuat zona unde sunt montate corturile şi barăcile improvizate, la Pungeşti, protestatarii fiind scoşi şi îndemnaţi să părăsească perimetrul respectiv, dincolo de barajul creat de Jandarmerie de-a latul şoselei, la ieşirea din localitatea Siliştea.

Patru ONG-uri îi cer ministrului de Interne să dispună o anchetă privind „faptele” jandarmilor la Pungeşti
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite