Nicuşor Dan: Primăria Capitalei şi instituţiile din subordine au datorii de 3 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicuşor Dan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Noul primar din Bucureşti, Nicuşor Dan, a declarat joi, după prima zi de mandat, că Primăria Capitalei şi instituţiile din subordine, mai puţin companiile municipale, au datorii curente de 3 miliarde de lei în acest moment, iar popririle pe conturi se ridică la 70 de milioane de lei.

„Estimarea de buget pentru 2020 este de 4 miliarde de lei, adică venituri şi cheltuieli. Nu am pus la această datorie – şi o să avem suma mâine – care sunt datoriile companiilor, altele decât Primăria Capitalei şi administraţiile din subordine”, a declarat Nicuşor Dan.

El a precizat că nu poţi, după ce ani de zile ai încasat 4 miliarde, să spui că vei încasa 7 miliarde. „Vei încasa tot 4 miliarde. Vei acumula datorii care te vor duce în situaţia de risc de incapacitate de plată. Există în acest moment popriri de 70 de milioane de lei pe conturi ale Primăriei”, a afirmat primarul general. 

Ulterior, Nicuşor Dan a precizat că cele 3 miliarde de lei datorii către furnizori sunt obligaţii de plată în momentul de faţă. Două miliarde de lei este datoria capitalei către furnizori, un miliard de lei este datoria instituţiilor din subordine către furnizori.

„Cele trei miliarde de lei datorii către furnizori sunt obligaţii de plată în momentul de faţă. Ele trebuie plătite în momentul de faţă şi ele sunt în evidenţele financiar-contabile ale Primăriei şi ale instituţiilor subordonate, fiind trecute ca datorii curente. Ele vor exista în execuţia bugetară la finalul anului 2020. Dacă vom putea să supravieţuim financiar până la 1 ianuarie fără un ajutor din partea Guvernului, răspunsul o să vi-l dau săptămâna viitoare când o să am datele”, a mai spus el.

Totodată, Societatea de Transport Bucureşti şi Termoenergetica au datorii către ANAF şi către ELCEN care depăşesc un miliard de lei, a mai spus Nicuşor Dan.

El a precizat, dacă Guvernul ar fi fost aşa rău cum a spus Gabriela Firea, ar fi putut să execute silit sau să introducă în insolvenţă companiile, lucru pe care nu l-a făcut.

În plus, obligaţiile de plată care decurg din hotărâri judecătoreşti, cum este celebrul caz Costanda, se ridică la câteva sute de milioane de lei, a precizat primarul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite