Nicuşor Dan face plângere penală  împotriva Primăriei Capitalei şi a Ministerului Culturii, pentru demolarea Halei Matache

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, Nicuşor Dan, a declarat marţi, că va depune o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, împotriva conducerii Ministerului Culturii şi a reprezentanţilor Primăriei Capitalei, responsabili de autorizarea şi avizul pozitiv, cu privire la mutarea Halei Matache.

„Astăzi, cel târziu mâine, o să facem o plângere penală împotriva primarului general, arhitectului-şef al Capitalei şi secretarului general al PMB. De asemenea, împotriva ministrului Culturii şi a secretarului de stat din acest minister, care au dat avizul pentru mutarea Halei Matache“, a afirmat Nicusor Dan, pentru Agerpres.

Motivul plângerii este încălcarea art. 54 alin. 1 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, care prevede că desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială sau totală a unui monument istoric constituie infracţiune şi se sancţionează în conformitate cu legea. O prevederea a aceleiasi legi aproba mutarea unui monument în cazuri extreme - alunecare de teren, cutremur.

Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat luni, că în ceea ce priveşte problema Halei Matache, locuitorii din zonă sunt singurele victime ale conflictului dintre municipalitate şi organizaţiile neguvernamentale, pe tema strămutării acesteia.

„Important, după părerea mea, în acest moment, este să se facă un proiect corect de reabilitare a zonei propriu-zise a pieţei, care să asigure şi un parcaj subteran, o reabilitare a spaţiilor de acolo pe domeniul public, pentru că victimele sunt cetăţenii din zonă, cei care trăiesc acolo şi şi-au pierdut comerţul, nu s-a luat nicio măsură reparatorie pentru ei. Important ar fi să se conştientizeze că sunt nişte probleme acolo“, a declarat reprezentantul Primăriei Capitalei, prezent la o dezbatere publică privind aprobarea celor trei planuri urbanistice zonale ale zonei Berzei - Buzeşti, care prevăd inclusiv strămutarea Halei Matache.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite