Nicuşor Dan: Piedone va fi urmărit penal pentru distrugerea patrimoniului şi abuz în serviciu. Edilul Sectorului 4: Nicuşor Dan probabil e în campanie electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone FOTO PS4
Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone FOTO PS4

Luni, prşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, a anunţat că primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, va fi urmărit penal de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, pentru distrugerea patrimoniului şi pentru abuz în serviciu, în urma plângerii formulate de ASB.

„Decizia instanţei confirmă faptul că protejarea patrimoniului se referă în special la zonele istorice în ansamblul lor, siturile monument istoric şi zonele construite protejate. Există la nivelul societăţii opinia eronată că protejarea patrimoniului istoric se reduce la protejarea imobilelor monument istoric.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a formulat plângere penală împotriva arhitectului-şef şi primarului sectorului 4 pentru distrugerea unui element de patrimoniu construit şi pentru abuz în serviciu, în cazul demolării imobilului din Bd. Regina Maria nr. 13. Acest imobil era situat într-un sit monument istoric şi într-o zonă construită protejată. Din aceste motive, legea prevede avizul Ministerului Culturii pentru demolarea clădirii, Primăria Sectorului 4 emiţând autorizaţia de demolare fără acest aviz“, a anunţat Nicuşor Dan pe pagina personal de Facebook.

Redăm mai jos punctul de vedere trimis de Primăria Sectorului 4

În ceea ce priveşte demolarea unor clădiri situate pe un teren de pe bulevardul Regina Maria nr.13, aflat în proprietatea Mânăstirii Sămurcăşeşti, ţinem să precizăm că Autorizaţia de desfiinţare, înregistrată cu nr. 831/67218/01.11.2006 şi emisă în vederea executării lucrărilor de desfiinţare pentru două construcţii existente, nu a fost semnată de actualul Primar al Sectorului 4, Cristian Popescu - Piedone, ci de fostul Primar al Sectorului 4, Adrian Inimăroiu.

Solicitarea de desfiinţare a venit din partea Mânăstirii Sămurcăşeşti, în calitate de proprietar. Compusă din teren şi două clădiri, respectiva proprietate se afla într- o avansată stare de degradare, insalubră, unde locuiau persoane fără adăpost şi reprezentând un pericol pentru cetăţenii din zonă. Acest lucru este confirmat şi prin declaraţia notarială dată de Stareţa Mânăstirii Sămurcăşeşti, anexată dosarului de autorizare. Emiterea autorizaţiei de desfiinţare era în competenţa Primarului Sectorului 4. Clădirea (imobilul) în discuţie nu era şi nu a fost niciodată inclus pe lista monumentelor istorice şi nu a fost declarat monument istoric. Conform PUZ aprobat prin HCGMB nr. 279/2000, acest imobil face parte din zona protejată nr. 09 – bulevardul haussmannian de ţesut Regina Maria - subzona Cp1c. Până la modificarea Legii nr. 50/1991, republicată, aplicabilă începând cu anul 2009, emiterea autorizaţiilor de construire în zone protejate se afla în competenţa primăriilor de sector. În acea perioadă, în zonele protejate au fost emise autorizaţii de construire şi/sau de desfiinţare.

La dosarul de autorizare există Avizul Muzeului Municipiului Bucureşti, care nu indică imobilul drept clădire protejată.

În consecinţă, autorizaţia de desfiinţare a fost emisă cu respectarea prevederilor legale din acea perioadă. 

De asemenea, edilul Cristian Piedone a precizat că „probabil Nicuşor Dan se află în campanie electorală“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite