Nicuşor Dan: „O cincime dintre blocurile din Bucureşti primesc căldură sub parametri. Sunt ţări europene în care e o normalitate să ai 19 grade în casă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan / FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea
Nicuşor Dan / FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că o cincime dintre blocurile din Bucureşti primesc încălzire sub parametrii pentru ca reţeaua de termoficare să nu fie suprasolicitată şi să nu apară avarii majore a căror reparaţii ar putea dura până la două zile.

„Suntem în momentul cel mai de jos al sistemului de termoficare din Bucureşti. Este consecinţa unor ani în care nu s-a făcut nimic, nu s-au aruncat bani şi mai ales nu s-au făcut investiţii în schimbarea reţelei. Lunile pe care le-am petrecut la Primărie m-am asigurat că lăcrările pot să înceapă în această vară. Am semnat contractul pe 300 milioane de euro, fonduri europene, avem promisiunea de 200 milioane PNLR, mai avem 320 milioane de lei de data aceasta pe care ni i-a dat Guvernul pentru sistemul de termoficare, am anunţat intenţia de a prelua ELCEN în care sunt foarte optimist să comasăm producţia şi distribuţia. O să avem chiar mâine o întâlnire cu constructorii, tocmai ca să nu facem o licitaţie în gol şi să facem o liictaţie aplicată, astfel încât să avem încă din vara asta foarte muli constructori care să lucreze la reparaţia reţelei de termoficare. Ce pot eu să promit este că la iarna viitoare va fi mai bine şi încă o iarnă va fi şi mai bine, o să stabilizăm sistemul”, a declarat Nicuşor Dan, la Digi24, luni seară.

Primarul Capitalei a explicat că dacă temperaturile ar fi mai ridicate, presiunea la reţeaua de termoficare ar fi putut fi mai mare.

„Dacă am fi fost într-o zi normală cu 5-6 grade, atunci am fi putut risca să avem presiune mai mare. Cu cât presiunea e mai mare, cu atât riscut de a apare o avarie e mai mare, logic. Pentru că punem presiune pe o reţea care este ciur. Însă într-o zi în care este foarte frig şi dacă apare o avarie, poţi să ai 5-10-15 blocuri care  nu o să aibă apă caldă o zi, o zi şi jumătate, două. Asta se întâmplă. Şi atunci într-o zi foarte friguroasă nu îţi permiţi acest risc”, a declarat Nicuşor Dan.

Întrebat câte blocuri sunt afectate şi care au furnizare sub parametrii, edilul a declarat că între 15 şi 20 la sută din blocurile conectate la reţeaua de termoficare a Capitalei.

„Undeva între 15-20% dintre blocurile care sunt. O cincime dintre blocurile din Bucureşti primesc căldură sub parametri, exact. Sunt ţări europene în care e o normalitate să aibă 19 grade în casă. Lumea s-a obişnuit undeva la 22 de grade.  Am vrut să evităm riscul”, a declarat Nicuşor Dan.

Primarul Nicuşor Dan a mai precizat că luni seara nu mai era nicio avarie majoră la reţeaua de termoficare din Bucureşti.

„Azi nu ştiu în momentul acesta (dacă sunt avarii - n.r.), însă azi la ora 11 erau doar două avarii care erau pe reţeaua secundară şi urmau să fie remediate după-amiaza. Avarii majore nu avem în acest moment. Tot ce putem face e să nu suprasolicităm reţeaua, să sperăm că nu va crăpa, iar dacă va crăpa, tot ce putem face e sa remediem”, a explicat Nicuşor Dan.

Mai multe blocuri din sectoarele 1,2,4,5 şi 6 ale Capitalei au rămas fără căldură şi apă caldă din cauza unor avarii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite