Nicuşor Dan, despre problemele la încălzire din ultima lună: Termoenergetica a fost nevoită să dea căldură noaptea şi apă caldă ziua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan le-a dat un răspuns şi bucureştenilor care se tem că nu vor avea căldură în această iarnă.
Nicuşor Dan le-a dat un răspuns şi bucureştenilor care se tem că nu vor avea căldură în această iarnă.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că problemele pe care bucureştenii le-au avut în ultima lună în ceea ce priveşte apa caldă şi căldura nu au fost generate de avarii majore, ci de probleme de producţie a agentului termic.

De asemenea, datoriile către Termogenetica ajung şi la 160 de milioane de lei, iar bugetul primăriei este de 950 de milioane de lei. La începutul lui noiembrie, se vor achita 109 milioane de lei din datorie.

„În această lună octombrie au fost mai multe lucruri care au afectat distribuţia de agent termic. A fost faptul că ELCEN-ul nu a fost pregătit să furnizeze la momentul 6-7 octombrie când a trebuit să înceapă, ei erau pregătiţi să înceapă de la 1 noiembrie. Au fost cele două cetrale, Vest Energo şi CET Griviţa şi a mai fost faptul CET Progresu nu a putut să livreze până nu s-au făcut probele de presiune pentru lucrarea făcută de Energetica în Ferentari. Nu au existat probleme mari pe ceea ce înseamnă reţea, dar pentru că au existat aceste lipsuri de producţie, Termoenergetica a fost nevoită în anumite cartiere să dea căldură noaptea şi apă caldă ziua", a explicat Nicuşor Dan

Nicuşor Dan le-a dat un răspuns şi bucureştenilor care se tem că nu vor avea căldură în această iarnă. 

„Am spus de mai multe ori, încă începând cu toamna anului trecut, că nu se pot face minuni într-un timp scurt, că în doi trei ani va fi mult mai bine şi că în iarna 2021-2022, va fi puţin mai bine decât iarna trecută, cu avariile inerente. Vom avea căldură puţin mai bine decât anul trecut”, a spus el. 

Datoriile către Termoenergetica sunt cuprinse între 150 şi 160 milioane de lei, 109 milioane urmând a fi achitate la începutul lunii noiembrie

 Nicuşor Dan a mai spus că avariile la reţeaua „moştenită” sunt inerente şi în această iarnă, însă va fi „puţin mai bine decât anul trecut”.

„Datoriile pe care noi le avem acum către Termoenergetica sunt undeva între 150 şi 160 milioane de lei, valoarea datoriilor din mai-iunie era de 550 milioane de lei. În 7-8 noiembrie o să primim cotele defalcate din impozitul pe venit şi, aşa cum ne-am angajat, o să plătim 109 milioane de lei. Datoriile noastre o să fie sub 50 de milioane de lei”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Nicuşor Dan.

Acesta a afirmat că, având în vedere reţeaua „moştenită”, avariile din această iarnă sunt „inerente”, încă va fi „puţin mai bine” decât anul trecut. Întrebat de ce s-au făcut puţine reparaţii în această vară, primarul a afirmat: „Pentru că atunci când eşti autoritate publică trebuie să faci licitaţii şi acestea au durat mai mult decât ne-am aşteptat”.

Subvenţia anuală pe care Primăria Capitalei este de 950 de milioane de lei

„Nu există până în acest moment o subvenţionare din partea statului a consumatorilor racordaţi la sisteme centralizate, cum e cazul Bucureştiului şi a marilor oraşe. Această dezbatere există la nivelul Parlamentului şi eu cred că va exista fie o plafonare fie un ajutor propriu-zis, o sumă care să vină de la bugetul naţional către toţi consumatorii racordaţi la sistemele centralizate ale marilor oraşe, pentru că este o problemă cu care se confruntă toate primăriile marilor oraşe. Acesta este primul an în care Primăria plăteşte subvenţia asta, pentru că în ultimii 10 ani, au fost ani în care s-au plătit 500 de milioane, ani în care s-au plătit 600 de milioane, iar cauza a ceea ce se întâmplă cu termoficarea este lipsa acelor sute de milioane care nu s-au plătit”, a afirmat el.

Primarul a afirmat că există aceşti bani în buget şi chiar vor plăti în 2021 cei 950 de milioane de lei.

„Este posibil să suplimentăm această sumă, situaţia actuală ne permite. Decizia o vom lua după ce o să avem preţul final, pe producţie, transport şi distribuţie, în funcţie de ceea ce decid autorităţile naţionale în ceea ce priveşte ajutorarea marilor oraşe cu sisteme centralizate. Vreau să fie clar că în continuare, aşa cum a fost şi acum, Primăria Capitalei va plăti o parte importantă a preţului, acum raportul este de doi la unu, va fi şi mai mare.

Nicuşor Dan a menţionat că Primăria poate plăti o sută sau două sute de milioane în plus, decizia o va lua Consiliul General.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite