Nicuşor Dan, despre cadourile pe care administraţia le face speculatorilor imobiliari: „Mai puţină consultare publică, mai multă libertate pentru ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan explică de ce modificările legislative pregătite de administraţia publică vin în sprijinul speculatorilor imobiliari. FOTO Arhiva Adevărul
Nicuşor Dan explică de ce modificările legislative pregătite de administraţia publică vin în sprijinul speculatorilor imobiliari. FOTO Arhiva Adevărul

Ministerul Dezvoltării pregăteşte o nouă modificare legislativă în sprijinul speculatorilor imobiliari, consideră preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, Nicuşor Dan. Schimbarea presupune ştergerea unor obligaţii pe care administraţia locală le are privind informarea şi consultarea publicului la emiterea documentaţiilor de urbanism.

Nicuşor Dan atrage atenţia asupra propunerii de modificare a Ordinului Ministrului Dezvoltării nr. 2701/2010 privind consultarea publică la emiterea documentaţiilor de urbanism. Atât obligativitatea anunţării investiţiei către vecinii potenţial afectaţi, cât şi posibilitatea cetăţenilor de a trimite observaţii dispar în proiectul de modificare al Ordinului.

Ordinul Ministrului Dezvoltării nr. 2701/2010 a fost emis în urma solicitărilor societăţii civile şi prevedea o procedură de consultare a vecinilor afectaţi de documentaţiile de urbanism (PUZ-uri şi PUD-uri). Primăriile erau obligate să anunţe investiţia pe panouri din vecinătatea zonelor, iar ordinul prevedea momente concrete în care cetăţenii să trimită observaţii la proiecte.

Scurtarea perioadei consultării şi mai puţine specificaţii

Potrivit analizei modificărilor de pe site-ul Uniunii Arhitecţilor din România, cea mai dramatică schimbare este scurtarea consultării: în timp ce în legislaţia actuală, consultarea se face pe toată durata elaborării şi avizării proiectului de urbanism, modificarea cere ca ea să nu depăşească 25 de zile de la data aducerii la cunoştiţa publicului.

De asemenea, propunerea de modificare sporeşte caracterul vag al Ordinului nr. 2701/2010, prin eliminarea unor specificaţii precum momentele în care se face consultarea (anunţul de intenţie, elaborarea studiilor de fundamentare, elaborarea propunerilor supuse avizării şi faza legată de propunerea finală) sau structura clară a raportului informării şi consultării publicului (anumite detalii tehnice privind informarea şi consultarea, un rezumat al reacţiilor exprimate de cetăţeni, modul justificat în care observaţiile au fost luate în considerare).

Proiect OMDRAP Metododologie Consultare

Tot în analiza făcută de UAR se arată că din proiect dispare şi grupul consultativ „format din reprezentanţi ai compartimentului de specialitate, comisiei tehnice de urbanism, autorităţii competente cu protecţia mediului, comisiei de urbanism din cadrul consiliului local şi ai altor instituţii/organisme interesate de la nivel central, judeţean sau local, precum şi de către persoana responsabilă cu informarea“ folosit de administraţie la redactarea temei planurilor de amenajare a teritoriului, PUG-urilor şi PUZ-urilor. De asemenea, dispare şi informarea anuală privind implementarea documentaţiei aprobate.

„Cadourile“ făcute de administraţie speculatorilor imobiliari

Potrivit lui Nicuşor Dan, această intenţie de modificare este doar una din lunga serie de „cadouri“ pe care autorităţile le-au făcut speculatorilor imobiliari în ultimul an.

Printre acestea se numără modificarea să se poată construi mai înalt şi mai dens cu 20% decât prevede legea oraşelor – Planul Urbanistic General. Legea este puternic contestată de societatea civilă şi de Ordinul Arhitecţilor.

Alte asemenea modificări sunt desfiinţarea Direcţiei de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism din Ministerul Dezvoltării, reducerea numărului de specialişti din Comisiile Zonale ale Monumentelor Istorice şi trecerea Direcţiilor Judeţene pentru Cultură şi a Agenţiilor de Protecţia Mediului în subordinea Consiliilor Judeţene prin Legea descentralizării.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Nicuşor Dan: legea descentralizării, ca pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Cum încalcă propunerea legislativă Constituţia României

PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării. E acuzată încălcarea caracterului unitar al statului

Liber la haos: Camera Deputaţilor a adoptat Legea Urbanismului, fără să accepte obiecţiile preşedintelui Băsescu din cererea de reexaminare

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite