Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, premiat pentru expoziţia „Picu Pătruţ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Ţăranului Român a câştigat premiul ASER FOTO Arhiva Adevărul
Muzeul Ţăranului Român a câştigat premiul ASER FOTO Arhiva Adevărul

Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti a câştigat premiul ASER pe 2013, pentru realizarea de excepţie a expoziţiei temporare şi a catalogului de expoziţie  „Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei“. Expoziţia a fost organizată între 14 septembrie şi 2 decembrie 2012.

Premiul a fost acordat în cadrul Conferinţei Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România (ASER), ediţia a IX-a, care a avut loc la Sibiu, în perioada 2-3 octombrie, potrivit reprezentanţilor muzeului .

Expoziţia „Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei“ a marcat principalele etape ale vieţii şi creaţiei lui Picu Pătruţ, începând de la vârsta de 19 ani, când a realizat prima carte şi a desenat primele miniaturi, continuând cu anii 1848 - 1852, când funcţiona ca eclesiarh (cârsnic) la biserica veche din sat, dar şi la şcoala din Sălişte, precum şi etapa 1862 - 1872 când, „avea să fie tuns“ monah la Schitul Cheia (din Vâlcea), fără a se călugări.

Numit „călugărul-ţăran“, „artistul-ţăran“ şi „Anton Pann al Ardealului“, Picu Pătruţ a dovedit în întreaga sa operă că este rafinat, că are o mână sigură şi o mare putere de înţelegere a culorilor.

De asemenea, „Picu Pătruţ. Ultimul mare miniaturist al Europei“ a primit o menţiune la premiile Comitetului Naţional ICOM.

Pe aceeaşi temă:

Concert la MŢR în acest weekend. Intrarea este liberă

MŢR, gazda expoziţiei „Mărginimea Sibiului“: 200 de fotografii inedite vor fi expuse în muzeu

Muzeul Ţăranului Român, premiat de unul dintre cele mai mari site-uri de promovare turistică din lume

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite