„Muzeul de trei minute“ de la Politehnică rămâne anonim. Oceanul pietrificat din staţia de metrou nu poate fi promovat din cauza lipsei banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa ar trebui să arate staţia de metrou Politehnica, după amenajarea Muzeului de trei minute. FOTO Metrorex
Aşa ar trebui să arate staţia de metrou Politehnica, după amenajarea Muzeului de trei minute. FOTO Metrorex

Fosile vechi de peste 65 de milioane de ani sunt călcate şi ignorate în fiecare zi de călătorii din staţia de metrou Politehnica. Aici ar fi trebuit să fie amenajat, la sfârşitul anului trecut un muzeu în miniatură, însă finanţarea promisă de firmele private a fost anulată, din cauza lipsei banilor, potrivit iniţiatorului proiectului, fostului director Metrorex, Gheorghe Udrişte.

Scoici, moluşte, corali sau alege, toate acestea s-au conservat de pe vremea când formele de viaţă existau doar în ape, în mări şi oceane. Fosta conducere Metrorex a încercat să obţină finanţare din partea mai multor firme private pentru a crea un proiect numit „Muzeul de trei minute” , însă nu a reuşit să  obţină banii necesari: „Deşi nu este vorba despre o sumă mare de bani, nu am reuşit să obţinem finanţarea necesară, deoarece sponsorii au tărăgănat întreaga operaţiune şi până la urmă au lăsat-o baltă” , declară Gheorghe Udrişte.

„Muzeul de trei minute” nu este o prioritate pe lista sponsorizărilor din bani publici

Întregul proiect trebuia să fie bugetat de către două companii private. Obţinerea unei sponsorizări din bani publici pentru construcţia muzeului nu a fost posibilă, acesta nefiind pe lista finanţărilor prioritare. Potrivit fostului director al Metrorex, în acest moment, sponsorizările din bani publici sunt îndreptate către alte domenii de activitate, precum finanţarea unor echipe de fotbal.


Plasme, panouri şi fosile în vitrină


Dacă întregul proiect se transforma în realitate, staţia de metrou Politehnica urma să fie decorată cu mai multe plasme pe care să ruleze informaţii şi imagini cu fosilele încrustate în podea. De asemenea, în proiectul „Muzeu de trei minute” intra şi amplasarea unor vitrine în care să fie expuse bucăţi din plăcile de calcar cu care este căptuşită staţia, dar şi panouri fixe, informative.


Ce sunt aceste fosile şi de unde provin?


Comoara cu care a fost pavată staţia de metrou este extrasă cel mai probabil din Munţii Gilău, din localitatea clujeană Săvădisla. Dalele calcaroae roşii includ o bogată şi foarte bine conservată asociaţie paleontologică marină, dominată de rudişti, gastropode,  alege roşii calcaroase şi stromatolite, conform studiului geologic de la baza proiectului.

Alături de rudişti, se odihnesc în dalele din staţia de metrou Politehnica şi fosile ale organismelor marine care se asociau cu rudiştii în biocenoza recifală de la sfârşitul Cretacicului:  gastropode (melci), rodofite calcaroase (alge roşii) şi cyanobacterii (alge albastre-verzi) ce au generat stromatolite (structuri organo-sedimentare laminitice).

Actuala conducere a Metrorex spune că nu a renunţat la concretizarea proiectului şi că speră ca în scurt timp să găsească înţelegerea şi banii necesari pentru începerea şi finalizarea proiectului. De asemenea, aceştia precizează că potrivit datelor pe care le au este vorba despre nişte fosile unice în întreaga lume.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite