Muzeul Ţăranului Român îşi pune straie noi. Cât durează lucrările de restaurare şi cum va arăta la redeschidere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechea clădire-monument urmează să fie supusă timp de doi ani unor lucrări de consolidare şi restaurare care vor costa peste şase milioane de euro. Lucrările de consolidare pentru care muzeul are autorizaţie ar fi trebui să înceapă de mai bine de doi ani.

Muzeul Ţăranului Român (MŢR) din Şoseaua Kiseleff va intra în renovare cel mai probabil la începutul anului viitor. Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), în subordinea căruia funcţionează această instituţie, a făcut anunţul de licitaţie pentru atribuirea contractului de consolidare şi restaurare la mai multe corpuri din vechea clădire-monument a instituţiei a cărui valoare depăşeşte şase milioane de euro.

Dacă astăzi clădirea adăposteşte Muzeul Ţăranului Român, înainte de 1990 instituţia a purtat denumirea de Muzeul Partidului Comunist Român, al Mişcării Revoluţionare şi Democratice din România, pentru a ajunge, în ultimii ani de regim comunist, un fel de omagiu muzeal al lui Nicolae Ceauşescu.

Lucrările de consolidare pentru care muzeul are autorizaţie ar fi trebui să înceapă de mai bine de doi ani, însă până acum nu au fost alocate resurse financiare.

Lucrările de restaurare a Muzeului Ţăranului Român fac parte dintr-un program de restaurare a peste 20 de monumente istorice din ţară derulat de MCPN prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP) cu finanţare majoritară (aproximativ 80%) dintr-un împrumut contractat de Guvernul României în 2006 de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Restul finanţării, de circa 20% pentru fiecare obiectiv, trebuie asigurat din bugetul de stat.

„Majoritatea monumentelor de pe lista MCPN au fost deja restaurate. La Palatul Culturii din Iaşi şi Palatul Muzeului George Enescu încă se lucrează. Muzeul Ţăranului Român a fost introdus încă din 2005 şi era printre ultimele monumente de pe listă", a explicat fostul secretar de stat din Ministerul Culturii şi actualul director al MŢR, Virgil Niţulescu.

Banii vor fi investiţi atât în restaurare şi consolidare, cât şi în modernizarea clădirii (instalarea unui lift, toalete noi etc.). Din suma de 6.306.250 de euro nu se vor face însă investiţii în exponatele muzeului. Lucrările au teremenul limită de doi ani de la data atribuirii contractului.

Restaurarea, întârziată de autorizaţii

Potrivit lui Niţulescu, lucrările nu vor începe, însă, anul acesta şi asta pentru că autorizaţia de construcţie expiră pe 24 septembrie, pe când licitaţiile încep pe 1 octombrie, ceea ce înseamnă ca va fi nevoie de una nouă. „Cel mai probabil lucrările vor începe la 1 ianuarie 2013. În ceea ce priveşte finalizarea lor, din experienţa mea, cred că termenul de 24 de luni va fi depăşit", a mai spus Niţulescu.

Muzeul nu va fi complet închis în această perioadă. Expoziţiile permanete vor fi mutate în clădirea ridicată în anii 1960.

MŢR ar fi a doua clădire restaurată din „trioul de aur" al muzeelor din Piaţa Victoriei, după ce Muzeul Antipa a fost recent renovat aproape patru ani şi redeschis. După inaugurare, Muzeul Antipa a înregistrat creşteri importante a numărului de vizitatori, dar asta şi după ce o bună parte dintre exponate au fost fie înlocuite, fie recondiţionate şi după ce s-a construit o nouă strategie de promovare a instituţiei.

Singurul muzeu nerenovat din cele trei poziţionate în Kiseleff care va rămâne aşa şi în următorii ani este cel de geologie. Acesta nu se află înscris în niciun program de restaurare sau modernizare. „Ultima renovare de orice fel a acestei clădiri a avut loc la sfârşitul anilor 80. Din ce înţeleg de la directorul instituţiei, exponatele din Muzeul de Geologie ar trebui înlocuite, existând chiar şi nevoia de câteva consolidări", a adăugat Niţulescu.

Spre deosebire de celălalte două muzee din apropiere, cel de Geologie se află în subordonarea Ministerului Educaţiei. „Cu toate că se discută despre o restaurare, momentan nu sunt fonduri", a conchis Niţulescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite