Monumetele istorice ale Bucureştiului, pregătite să înfrunte cutremure de 9 grade. Construcţiile simbol care vor fi inaugurate după reabilitare anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vechiul sediul al Primăriei Capitalei ar trebui să fie gata în câteva luni FOTO Arhivă
Vechiul sediul al Primăriei Capitalei ar trebui să fie gata în câteva luni FOTO Arhivă

Anul acesta, lucrările de consolidare şi modernizare de la mai multe monumente istorice din Bucureşti ar trebui să fie gata, după cum anunţa Primăria Capitalei anul trecut. Printre acestea se numără celebrul Arc de Triumf şi sediul vechi al municipalităţii situat pe Bulevardul Regina Elisabeta din Capitală.

Lucrările de consolidare şi modernizare de la vechiului sediu al Primăriei Capitalei au intrat pe ultima sută de metri, după cum declara primarul general, Sorin Oprescu, spre sfârşitul anului trecut în platoul Adevărul Live. Potrivit edilului, imediat după ce va fi inaugurată, clădirea de pe Bulevardul Regina Elisabeta va putea face faţă unui seism cu magnitudinea de peste 9 grade Richter. Cu alte cuvinte, pentru consolidarea imobilului s-a ales metoda izolării antiseismice a bazei clădirii, păstrându-se, totodată, configuraţia arhitecturală iniţială, fără a se schimba dimensiunile elementelor structurale.

Concret, în cazul unui cutremur puternic, clădirea va rămâne în picioare cu ajutorul celor 36 de amortizori antiseismici şi a celor 262 de izolatori. Angajaţii Primăriei Generale ar urma să se mute aici în primăvara acestui an.

Arcul de Triumf, pregătit să reziste pentru următorii o sută de ani

Arcul de Triumf din Capitală este, probabil, cel mai cunoscut monument istoric din Bucureşti. Reprezentanţii Primăriei Capitalei susţin că lucrările de consolidare şi conservare de la Arcul de Triumf erau o necesitate, pentru că monumentul se degradase foarte mult din cauza trecerii timpului, dar şi a traficului intens din zonă.

Aşa cum s-a procedat şi în cazul clădirii de pe Regina Elisabeta, Arcul de Triumf din Capitală va avea după finalizarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare un grad crescut de siguranţă.

arcul de triumf foto david muntean

Sorin Oprescu a precizat că se va utiliza izolarea antiseismică a bazei clădirii care constă în decuplarea structurii de vibraţiile terenului şi introducerea izolatorilor antiseimici. Concret, dacă Bucureştiul va fi zguduit de un cutremur puternic, nici Arcul de Triumf nu va fi în pericol să se dărâme datorită acestui sistem de protecţie.

Totodată, Sorin Oprescu anunţa că municipalitatea are în plan construirea unui pasaj care să faciliteze accesul vizitatorilor către monument, care, cel mai probabil, va fi gata odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare. „Există un proiect, dar trebuie modificat în funcţie de fondurile pe care le avem“, a spus primarul, precizând că lucrările de realizare s-ar putea ridica la suma de două milioane de lei.

Lucrările de la Arcul de Triumf sunt realizate cu ajutorul fondurilor obţinute prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, având o valoare totală de 30.461.626, 92 de lei.  Din această sumă, 19.534.718,59 de lei sunt fonduri nerambursabile, în timp ce din bugetul de stat au fost alocaţi 8.475.402,65 de lei, iar alţi 2.451.505,69 de lei reprezintă cofinanţarea Primăriei Capitalei. Reabilitarea monumentului ar trebui să fie gata în următoarele luni, iar după finalizarea lucrărilor monumentul istoric ar trebui să rămâmă în stare perfectă următorii o sută de ani.

Un alt monument istoric intrat în lucrări de modernizare şi reabilitare este Observatorul Astronomic. Acesta ar urma să fie gata în prima jumătate a anului 2015, după cum au anunţat reprezentanţii Primăriei Generale.

Sediul Teatrului Evreiesc intră în reabilitare

Primăria Capitalei a semnat contractul pentru consolidarea şi modernizarea clădirii în care funcţionează Teatrul Evreiesc de Stat în urmă cu câteva săptămâni, iar lucrările se vor întinde pe 18 luni şi vor costa municipalitatea 11.562.975, 93 lei (aproximativ 2,5 milioane de euro) fără TVA.

Reprezentanţii municipalităţii precizau atunci că sediul Teatrului Evreiesc de Stat Bucureşti este monument istoric şi se află într-o stare avansată de degradare, deoarece proprietarul clădirii, respectiv Fundaţia Caritatea, nu a mai efectuat reparaţii şi lucrări de punere în siguranţă a clădirii de zeci de ani.

În cadrul lucrărilor care vor avea loc la clădire se va consolida structura, se vor desface unii pereţii interiori şi se va recompartimenta cu pereţi uşori din ghips-carton pe structura metalică. De asemenea, va avea loc înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare, refacerea finisajelor interioare, incluzând restaurarea elementelor din piatră şi a picturilor murale, refacerea instalaţiilor electrice, de încălzire şi de iluminat şi înlocuirea centralei termice.

Pe aceeaşi temă:

Casa Cesianu va fi gata în vara acestui an

Vechiul sediu al Primăriei Capitalei, consolidat încât să reziste unui cutremur cu magnitudinea de peste 9 grade Richter

FOTO Lucrările de la Arcul de Triumf, gata în martie 2015. Primăria Capitalei vrea să construiască şi un pasaj subteran

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite