Oprescu vrea să reconstruiască statuia lui Ion C. Brătianu. Monumentul va fi amplasat în Piaţa Universităţii

Oprescu vrea să reconstruiască statuia lui Ion C. Brătianu. Monumentul va fi amplasat în Piaţa Universităţii

Primăria Capitalei intenţionează să reconstruiască statuia lui Ion C. Brătianu şi să o amplaseze în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Proiectul de hotărâre prin care se doreşte reconstruirea monumentului urmează să fie discutat, mâine, în şedinţa de Consiliu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat, după ce statuia lui Ion C. Brătianu va fi reconstruită, aceasta va fi amplasată în Piaţa Universităţii, lângă Palatul Ministerului Agriculturii şi Spitalul Colţea. În trecut, statuia lui Brătianu se afla în rondul din Piaţa Universităţii.

„Astăzi, pentru Bucureşti este vitală recuperarea patrimoniului cultural şi istoric şi redobândirea strălucirii Micului Paris. Astfel, una dintre cele mai reprezentantive statui ale Bucureştiului a fost complexul monumental care îl cinstea pe Ion C. Brătianu“, se arată în expunerea de motive. De asemenea, se mai precizează că după cel de-al Doilea Război Mondial şi până la Revoluţia din 1989, Centrul Istoric al Capitalei a fost „mutilat“.

În ceea ce priveşte costurile proiectului, acestea nu sunt specificate, însă se precizează că statuia va fi reconstruită „din fondurile de la bugetul local“.

Înainte să fie topită în fostele uzine Republica, statuia lui Ion C. Brătianu era situată la intersecţia dintre Bulevardul Coltei (actual I.C.Bratianu) cu Bulevardul Carol l. Monumentul  a fost realizat de sculptorul francez Ernest Henri Dubois, în urma unui concurs internaţional din 1900 şi a fost inaugurat în luna mai a anului 1903.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Au început lucrările de reparaţii la Statuia lui Iisus Mântuitorul din Rio de Janeiro

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările