Al doilea monument anticomunist din Capitală, singurul din lume care stă pe un plan înclinat. Construcţia, mai înaltă decât Arcul de Triumf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa va arăta monumentul după ce va fi construit FOTO Primăria Capitalei
Aşa va arăta monumentul după ce va fi construit FOTO Primăria Capitalei

Până la sfârşitul anului viitor, în Capitală va fi amplasat un nou monument de dimensiuni impresionante, după cum spun reprezentanţii municipalităţii. Acesta este un simbol al luptei împotriva comunismului şi urmează să fie amplasat în Piaţa Presei Libere, în locul fostei statui a lui Lenin.

Mai mult decât atât, spune sculptorul care a gândit monumentul, Mihai Buculei, acesta va fi singurul din lume care va sta pe un plan înclinat. ƒ„Aripi“, aşa cum a fost botezat, este în acest moment în plin proces de construcţie, la fosta fabrică de rachete din Ploieşti şi prinde viaţă pe zi ce trece.

Zeci de metri şi sute de tone de inox

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, monumentul va fi unul de dimensiuni foarte mari şi se va întinde vertical pe 27 de metri. Acesta va fi compus din trei aripi şi va fi un adevărat simbol al libertăţii şi înălţării celor care au suferit, după cum povesteşte sculptorul.

Fiecare aripă va cântări în jur de 40 de tone, dar până în acest moment a fost realizată una singură. Imediat după ce vor fi finalizate şi celelalte două aripi, cel mai probabil, acestea vor fi aduse în Capitală pe bucăţi, urmând să fie montate aici.

Buculei a spus că, la un moment dat, se vorbea despre intervenţia unui elicpoter militar care să aducă bucăţi din opera de artă în Capitală, dar lucrurile nu sunt clare în acest moment, urmând să fie stabilite cu exactitate de către cei care se ocupă de această parte.

monumentul luptei anticomuniste2

În ceea ce priveşte materialul din care va fi realizat monumentul, specialiştii spun că inoxul este cel care permite susţinerea unei lucrări de o asemnea capacitate.

Dacă lucrările vor decurge conform planului stabilit, reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti estimează că monumentul va fi amplasat în Piaţa Presei Libere, în locul în care se afla statuia lui Lenin, la sfârşitul anului viitor.

Programul „Monumentul Luptei Antincomuniste- Aripi“ a fost iniţiat de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, ulterior implicându-se şi Primăria Capitalei.

Pe aceeaşi temă:

Arcul de Triumf va putea fi vizitat sâmbătă şi duminică

FOTO Casa Cesianu, Arcul de Triumf şi Observatorul Astronomic intră în restaurare. Cum va arăta vechiul sediu al Primăriei Capitalei după consolidare

Oprescu va împrumuta 140 de milioane de lei pentru a cofinanţa proiectele începute cu fonduri europene, printre care şi consolidarea Arcului de Triumf

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite